f Secubit Garam: YOGURT STEAMED CUPCAKE

N3 Terkini

Thursday, December 1, 2011

YOGURT STEAMED CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM...




Apam yg paling digemari, mudah disediakan dan hasilnya sangat mabeles.  Kalau sebelum ni K.Nor hanya kukus dlm cup aluminium foil sebagai alas/mould, hasilnya mmg cantik, mekar dgn pecah 3 kat atas apam tu. Kali ni K.Nor guna mould yg berlubang yg khas utk membuat apam, hasilnya fuhhhhhhhhhh.. bukan pecah 3 atau 4 tapi pecah 5!! Sangat terkejut masa bukak penutup pengukus tu. Mekar keseluruhan apam yg dikukus, berjambak2! Boleh dikatakan majoritinya pecah 5, ada sket2 jer pecah 3 dan 4. Memang berbaloi guna cup/mould yg berlubang2 ni..  Nak tengok mould yg K.Nor maksudkan tengok kat SINI ya... Ni gara2 tengok Rima tayang apam yg dikukus menggunakan mould ni dlm entri dia sebelum ni. Memang cun  apam2 yg Rima hasilkan, semua mekar berjambak2 hehe






YOGURT STEAMED CUPCAKE
souce : Rima

2 cups sugar (1 1/4cawan)
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder (k.nor guna baking powder biasa)
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)



Method
Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.

* Yg betanda merah ygK.Nor buat
** utk mudahkan meletak adunan dlm papercup, masukkan adunan dlm piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya.

25 comments:

  1. salam kak nor, kalau tak guna mould berlubang tu tapi terus dlm paper cup boleh tak?

    ReplyDelete
  2. Salam K.Nor..cantek jer kejadian apam yogurt ni..tentu sedap sangat2 kan? nak ambik resepi,thanks K.Nor.

    ReplyDelete
  3. Nor....nak sebiji...eh tak cukup...2 biji lah...cantik mekar sejambak je cupcake ni...kaler pun menawan...sedapnya....:)

    ReplyDelete
  4. salam kak nor...mmg nmpak sebiji cam bunga dah....cantikkkk

    ReplyDelete
  5. ni baru tau yg ada mould khas tuk kukus apam... xpernah jmpa @tak perasan lak kewujudan mould tu kt kedai... lawa menjadi elok apam kak nor...

    ReplyDelete
  6. beshnye tgk apam yogurt kak nor nih..cantik sangat mekarnya....apam ni belum cuba lagi..kena save dulu.. hihi :)

    ReplyDelete
  7. salam.. adoi.. geram btl tgk apam yg gebusss ni.. dgn cntik ada kelopak bunga buat jue tergoda.. nnti leh la jue amik resepi nk try buat.. mtk2 mjadi..

    ReplyDelete
  8. Salam kak nor,
    cantik menawan kalbu sungguh apam itu...nak buat tapi takut tak jadi..uhhuh

    ReplyDelete
  9. amboii...mekarnya apam tu... sweet jer...nk seketoi...

    ReplyDelete
  10. salam, amboi gebus dan mekarnya, terliur tengoknya.

    ReplyDelete
  11. Nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!... huhuhu..

    ReplyDelete
  12. kita memang pantang nampak kuih2 kukus nih..terus nak mencuba.

    k.nor..malam ni kita nak cuba puding buih k.nor untuk birthday member opis esok..hehe.

    ReplyDelete
  13. wahhhh!! mmg mekar betul apam nih! nmpk gaya mcm kene tambah toys baru nih. hehe

    ReplyDelete
  14. tu dia memang mekar setaman dah apam ni..cun abisla kak nor.kalau saya buat adakah ianya boleh mekar gini yer?..cuba dulu baru tau kan...hehe

    ReplyDelete
  15. kat mana nak beli acuan berlubang tu? dah lama cari tapi tak jumpa...

    ReplyDelete
  16. cantik btl apam mekar kak nor...semekar senyuman kak nor...

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Nor..amboi2 kembang setaman apam kak Nor ni...Cantik pula tu kaler dia

    ReplyDelete
  18. lieyn >> insyaallah menjadi jer.. yg sebelum2 ni k.nor buat tak guna pun mould tu, menjadi dgn elok .. tp kena teknik yg betul baru menjadi dgn elok..

    ReplyDelete
  19. cantik mekarnya kak nor..haritu ada nampak kat bakery bekas tu tp macam2 saiz ada..belinya tak juga..hehe.
    Apam ni kalau ada yogurt mesti buat, suka sangat..

    ReplyDelete
  20. salam k'nor sy nk tanya ar mould tu bentok ea mcm ne? -farah portdickson-

    ReplyDelete
  21. farah >> cuba baca balik kat entri atas ni.. ada k.nor letak kat situ link utk tengok contoh mould yg k.nor guna

    ReplyDelete
  22. thanks k'nor..kat mane k'nor dpt kn kebanykn mould tu..susah lah nk cari kedai yg jual peralatan bake ni kat area port dickson.

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum...

    maaf sgt sbb lambat reply.. mekasih buat semua yg tinggalkan jejak ya.. :)

    buat yg terjatuh hati dgn kegebusan dan kemekaran apam ku ini, sila la menggodeknya ya.. mudah2an apam yg dihasilkan akan mekar bertaman2 gak :)

    zaharah >> cuba cari kat kedai bahan baking ya..

    ReplyDelete