f Secubit Garam: NASI GORENG BERIANI

N3 Terkini

Friday, December 2, 2011

NASI GORENG BERIANI

ASSALAMUALAIKUM...

Quick update ya...  ^___^  Nasi goreng yg diilhamkan dari Mihun Goreng Beriani Ayu S'pore. Nak tau rasa kenalah cuba sendiri. Jgn lupa goreng keropok ikan atau papadom ya.. :)


NASI GORENG BERIANI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan: 
2 pot beras basmathi  (pot rice cooker) ~ dimasak
1 keping dada ayam ~ dihiris kecil
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah beriani ~ bancuh dgn sedikit air 
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 tangkai daun kari
1 biji telur ~ dikocok sedikit
1/2 batang carrot *
1/2 biji capsicum merah *
1/2 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)
garam, gula
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan wangi.
Kemudian masukkan ayam dan goreng sehingga ayam berubah warna.
Masukkan pula cili mesin dan goreng hingga garing.
Masukkan rempah beriani dan serbuk lada hitam.
Masukkan juga daun kari dan goreng hingga pecah minyak.
Masukkan carrot, capsicum merah dan capsicum hijau serta garam dan gula secukupnya. Goreng sekejap.
Kemudian masukkan nasi dan kacau hingga rata.
Alihkan nasi ke tepi kuali dan masukkan telur, kacau telur hingga menjadi spt scramble egg.
Kemudian kacau nasi bersama telur dan goreng seketika.
Angkat dan hidangkan.


* Seeloknya nasi yg nak dijadikan nasi goreng, dimasak lebih awal. Letak dlm dulang dan anginkan supaya kering sedikit. Dgn cara ni, nasi kita berderai dgn elok dan tak melekat/berketul. 


16 comments:

  1. salah kak nor, wah sedapnya, kek coklat aritu pun tak try lagi, dah ada hati nak try yg ni pulak hihi

    mintak izin copy ye kak nor, tima kasih

    ReplyDelete
  2. menu bufday gurl hari ni pow ada nasi briyani tapi bukan grng la....hikhikhik

    ReplyDelete
  3. Nor....memang sedap nasi goreng beriyani ni...kak cek penah buat ...guna perencah nasi goreng beryani je...pun sedapppp...:)

    ReplyDelete
  4. mencari2 rempah beriyani kt sini, tp yg ada jenama yg x pernah dilihat seumur hidup. tunggu balik kemaman dulu la baru borong segala rempah ratus.

    ReplyDelete
  5. kk.nor ku sayang..

    ayu singgah nie..
    maklumlah jummat.. ada free heheheh

    kita sama2 tukar menu ya..
    nasi lemak buat tukar mangkuk kosong., hhehe

    ReplyDelete
  6. salam kak nor...nasi grg beriani tp rupa dh macam nasi beriani kan....mst sedap ni...nak rasa sepiring blh?hiihihi

    ReplyDelete
  7. Assalam kak nor,bz kak nor skang eks,xpot pet panjang pon,nsi goreng beriani nmpak best..

    ReplyDelete
  8. Assalam Nor, ini
    mesti sedap sebab ada rasa nasi beriani ayam, sebab letak ayam..tengah sibuk ke Nor, sekarang ni ya..

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Nor..sedapnya bau ns goreng beriani..nnt nk cuba versi k.nor plak..yana dh pnh bt dulu tp main campak2 jer hihii

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum K.Nor,
    waduh sungguh menyelerakan nasi goreng beriani akak ni..leh cuba ni..terus laparlah singgah sini...

    ReplyDelete
  11. menarik yer resepi nasi goreng ni...lum pernah buat lagi ni:)

    ReplyDelete
  12. a'kum kak Nor,

    mood sy utk mengupdate entry sejak akhir2 ni jatuh merundum secara drastik (harap2 sementara la T_T), banyak blogwalking je sekarang. sedapnya nasi tu..nk buat masih kena jaga parut. adei.. (patutlah mood nk masak makin takde T_T) sabo jela~

    ReplyDelete
  13. Salam K.Nor..
    bestnya nasi goreng beriani..belum pernah Rahel cuba..akan dicuba gak suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  14. wah nasi goreng beriani ... x perna lagi buat nasi goreng beriani.. nampak menyelerakan... menarik sungguh resipi nie akak...

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum...

    maaf sbb lambat reply.. mekasih buat semua yg tinggalkan jejak ya.. :)

    silalah mencuba nasi goreng beriani yg simple dan insyaallah sedap ni :)

    ReplyDelete