f Secubit Garam: SMECC...

N3 Terkini

Wednesday, December 21, 2011

SMECC...

ASSALAMUALAIKUM..

Jgn marah ya.. K.Nor mmg suka guna shortform.. Kalau mau tulis sangat panjang itu nama resipi... SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE.. panjang kan.. so kita pendek2kan supaya mudah nak sebut.. ehh nak taip.. mudah nak ingat.. ingat SMECC ingat kat K.Nor dan kena ingat gak kat Dayang, empunya asal resipi kek cekelat tanpa telur yg the best! Bg K.Nor, ni lah kek yg mudah nak buat, bahan2 simple dan insyaallah.. sangat sedap walau tanpa topping. Penyediaannya tak sampai 1/2 dah boleh masuk oben. Masa bakar pun lebih kurang tu gak.. Memang amat2 mudah disediakan. Tapi K.Nor tak mo la kata, tutup mata pun boleh buat.. kang tak pasal2 tangan terkena oben panas. Jatuh saham kang.. hehe..


K.Nor tak tau la kek ni dah kali ke berapa K.Nor buat. Rasanya dah lebih dr 10x. K.Nor buat dlm bentuk kek sebiji dan juga dlm bentuk cupcake. Tiap kali buat semestinya 2 adunan sbb kalau 1 adunan kecik jer hasil kek ni. Utk gambar yg K.Nor tunjuk ni K.Nor buat 2 adunan, tu yg boleh dpt 1 biji kek yg besar sket. 

Kek ni sgt sesuai kalau kita buat utk dijadikan buah tangan kalau menziarah org yg dlm pantang. 
Pantang bersalin atau pantang bersunat pun ok hehe...

Utk sekali lagi, K.Nor nak share resipi tu kat sini ya Dayang. Jutaan terima kasih pada Dayang yg sudi share resipi kek yg amat2 sedap ni walau tanpa telur, kek tetap enak :)

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung ~ k.nor guna melted butter
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

* K.Nor tak buat topping sbb kek ni dah cukup enak dimakan tanpa topping.
** K.Nor mmg sentiasa gunakan butter yg dicairkan utk menghasilkan kek yg lebih enak tp kalau utk jaga kesihatan lebih sesuai digunakan minyak jagung atau minyak sayuran.

25 comments:

  1. dalam pantang. kikiki.. tetibe nak senyum lak. oo kak nor tak buat toping ye. tapi tetap menggodakan kek ni. esok lusa leh la buat kek ni. budak2 suke makan kek coklat. tapi tak tahan tu, satu rumah berterabur kek tu. kan ke hitam2. lagi la sesak mata menengoknya

    ReplyDelete
  2. izah >> nak lagi sedap, biar kek ni bermalam dlm bilik hotel sejuk tu dulu.. hehe esok baru makan.. saaaaaaaaangat la mabeles :)

    ReplyDelete
  3. Wah! simple tp sgt cantik kenjadiannya kak Nor. Dayang baru berangan nk buat dlm minggu ni sb anak2 dh request lg. adehh...byk dah list kek nih tp kek coklat eggless gak bdk2 ni nak. kek lapis cheese kene hold dulu. huhu..

    apa2pun mekasih byk2 ye kak sb x jemu2 menggunakan resepi ni. mmmmuahhh! lebiuuu! ^___^

    ReplyDelete
  4. simple jer tp cantik la...tak pernah lg wat smecc ni..dok layan choc moist jer...tu pun dah lama x wat...anak2 mmg suka sgt2 kek choc tp ibunya jer yg tak berkesempatan....

    ReplyDelete
  5. salam kaknor, tina baru je buat kek ni malam tadi, tapikan mcm susah sikit lah nak potong, ke tina ada silap kat mana2 tak taulah

    tapi rasanya, Ya Allah sedapnya, dgn moistnya, suka sangat

    ReplyDelete
  6. mana nak carik bilik hotel kak nor..hihihi...apapon nak coba la..mmg nampak sedap..lagi2 kak nor yg buat KOMPOM sedap!

    ReplyDelete
  7. kak nor ni asyik mgoda jer.. tgok2 jer dulu.. balik check stok.. hihihi..

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum kak ;)

    waa,so tempting!

    ade stail la name short form cake ni :)

    ReplyDelete
  9. Assalam Kak Nor,
    memang tangan Kak Nor tu tangan terpilih anugerah Ilahi... pandai je buat gitu buat gini, cantik!

    ReplyDelete
  10. assalammualaikum kak..

    tiba2 saya terfikir. dan terfikir lagi.

    kalau guna utk base tiramisu atau non-bake cheesecake rasanya ngam tak ek kak Nor? hehe, dh hampir meroyan tak makan kek ni. mana pernah pose lama mcm ni @_@ tolong toloooong..

    ReplyDelete
  11. tumpang makan rumah nor mlm ni...:)

    ReplyDelete
  12. One of my favourite eggless choc cake ever!!! Looks so delicious la kak!!! :)

    ReplyDelete
  13. kak...sy br jer buat beberapa hari yg lepas kek ni...bdk2 da request lg soh buat...mmg peberet bbdk nih....moist jer ..

    ReplyDelete
  14. mmmm...memang sedap kek ni....gee dh buat byk kali...yummy!!

    ReplyDelete
  15. akak nak kek..nak kek...hehehehe..mengada2 yatie ni kan...oklah yatie wat sendiri...mmng cun kek akak ni...

    ReplyDelete
  16. dayang >> k.nor mmg tak pernah buat topping sbb kek ni dah cukup sedap dimakan gitu aje.. tp lagi sedap kalau dah bermalam dlm esbok hehe

    lap u toooooooo :)

    wan anita >> try la buat wan.. jimat belanja, mudah kerja dan sedap lak tu..

    tina >> kek ni mmg berderai sket kalau nak potong time panas2.. cuba masukkan dlm esbok dulu baru cantik time potong

    kan.. sedap kan.. hehe

    hajar >> hehe. .bilik hotel tu ada jer.. kat dapur nun :)

    zana >> insyaallah ada stok tu sbb semua bahan2 simple jer zana :)

    pia >> w'salam.. mmg k.nor suka guna shortform.. agaknya k.nor pelopor letak tajuk guna shortform kut.. kan izah kan.. hehe

    amie >> w'salam...amie.. setiap org ada kelebihan masing2.. cuma kita sedar atau tidak jer.. lagipun kalau kita ada kemahuan, kita kena usaha dan jgn mudah putus asa.. insyaallah amie boleh buat. bukannya k.nor buat semua tu menjadi dng elok.. ada gak yg tak elok tu jd kisah belakang tabir cam izah kata dulu la.. :)

    zack >> w'salam zack.. elok la kek ni utk zack, tak ada telur.. try la.. :)

    rasanya utk tiramisu tak sesuai kut sbb kek ni berat dan padat dr kek sponge. kalau utk non baked cheesecake mungkin sesuai.. sian dia kena puasa lama.. sabar ya zack, setiap sesuatu tu ada hikmahnya.. :)

    azura >> tepat!! ^__^

    k.nim >> takkan tumpang makan jer, tak ada buah tangan mengiringi kedatangan ke.. hehe

    love >> yep!! mine too :)

    sugar & spice >> mmg sedap kan mimie

    gee >> :)

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. kita pun dh byk kali buat kek resepi dyg ni..mmg mabeles, tanpa telur amat menyihatkan ;)

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum kak nor..ain dah buat kek ni..baru jer..tu ngah bkar..anak2 dah brapa kali mintak,,hehe..harap2 jdi cam kak nor wat..thanks kak nor..:-)

    ReplyDelete
  20. salam k.nor...

    nak tanya chocolate emulco tu mcmne..?? mana nak dpt..?

    serbuk koko tu kalau guna van haoutten punya ok x..??
    cap kijang slalu beli kat mana.??

    wanny baru je nak menceburi alam buat2 kek ni...

    thanks ye..

    ReplyDelete
  21. pia >> setuju! :)

    ain >> sori ain.. k.nor baru perasan komen2 kat sini.. moga2 kek ain menjadi dgn elok ya.. :)

    wani >> w'salam... chocolate emulco tu dlm bentuk liquid. dlm botol boleh dibeli di kedai baking. kat giant kat pasaraya pun ada insyaallah

    serbuk koko boleh aje guna yg mana2.. van hauten ni branded sket dan harga lebih mahal dr yg dibeli secara timbang kat kedai bakeri (spt cap kijang tu) tak semestinya kita guna cap kijang. dayang yg guna cap kijang, akak guna yg timbang kat kedai bakeri tp tak tau la pulak nama apa.. wani boleh jer guna yg mana2 ya.. tp biasanya kalau yg branded ni rasa dia lebih sedap :)

    takper wani.. tak tau kita bertanya.. bila dah bertanya insyaallah kita akan dpt tambah ilmu.. dan mekasih sudi singgah blog k.nor. :)

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum k.nor mintak resipi yer..nk try buat baru2 nk blajar ni...hehe

    ReplyDelete
  23. Baru lpas mencuba..stngh jam yng lalu..x sabar nk rasa hasilnye..look nice n simple

    ReplyDelete