f Secubit Garam: KEK LAPIS CHEESE PERSONA again...

N3 Terkini

Friday, December 9, 2011

KEK LAPIS CHEESE PERSONA again...

ASSALAMUALAIKUM..

Kali ke2 buat kek lapis yg paling mudah disediakan dan enak banget nih. Ni gara2 melayan kerenah anak tekak si anak dara yg tak puas makan masa buat kali pertama dulu. Yer la, benda sedap... dibuat pulak 1/2 adunan jer, mana la puas makan. Bukan si anak dara jer yg tak puas makan, si emak dara pun sama gak :) Tumpang semulut jer la ngap dgn dia hehe


Jom layan KEK LAPIS CHEESE PERSONA, resipi Ryo yg makin melotop skrg ni sejak jadi DJ Radio :) Yg tengah berdiet, pejam aje dah la mata tu ya... Tapi kalau nak buang ke laut diet tu pun boleh ajer ^___^

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE, k.nor guna biskut marie perisa kopi jenama Ping Pong)
500 ml susu segar,dipanaskan ~ k.nor guna 300ml sahaja

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar ~ k.nor lebihkan 20ml
1/2 cawan gula halus
50gm butter ~ yg ni k.nor tambah



Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati (pukulkan sekali juga butter jika ikut cara k.nor tambah butter)
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

38 comments:

  1. comel la baca akak tulis biskut merie jenama ping pong tuh..hihihi

    ReplyDelete
  2. dah lama simpan resepi nih..bila nak buat ni..??

    ReplyDelete
  3. hajar >> tang mana la comel tu ya.. hehehe

    sally >> rugi tau tak cuba kek lapis yg amat mempersonakan anak tekak ni.. :)

    ReplyDelete
  4. cantik lapisannya...
    entah bila2 nak membuatnya..
    yang pasti memang sedap..

    ReplyDelete
  5. nyum, tina dah lama copy resepi ni, dari time izah buat aritu tapi tak terbuat2 hehe

    ReplyDelete
  6. salam ka nor..wahh..buat lg ye...ryo ni ntah bila nak baking lg kak nor.rindu pulak rasanya nak timbang2 tepung.hahaha...mmg kurang masa nk buat.....mggu ni jadual padat lelebih lg ramai yg cuti..lepas ni fly ke KK lg...huuuuu

    Tq kak nor.doakan ryo jadi rajin ye.heheee

    ReplyDelete
  7. kak nor santeklah dah rupa batu bata bersusun..akak kerat dulu ke apa biskut tu nak bg nmpak bersusun gitu..smlm baru je sy buat huhu..tp xjd rupa batu bata sbb letak sekeping2 camtu..buat pun kira separuh adunan sbb cream cheese ade seketul je..ni igt nk buat lg.

    ReplyDelete
  8. Salam Nor...
    mmg harus dibuat lagi Nor... hehehe diet kite buang jauh2 ke laut.

    Orang disini kalau bertunang mmg ada buat pelamin ke Nor?
    cantik jer pelamin n org yg bertunang cun dgn warna ala2 pink.

    ReplyDelete
  9. KAK NOR... SUSUNAN SEKUT NANTI LEBIH CANTIK DR YG MULE K NOR WART ARITU.... HEHEH... SEDAPNYE!! BILE SAYE NAK WAT NIH. ASYIK BERTANGGUH JE :(

    ReplyDelete
  10. cantiknya! nampak kemas susunannya.... tak sampai hati nak makan kak Nor...sayang !

    ReplyDelete
  11. Adui sedapnya, hari tu mkn yg secret recipe, punya la sdp, tak kira berat bdn naik ke turun dah....

    ReplyDelete
  12. Mama Ann pun nk tergelaK dengar biskut marie jenama ping pong..kelakar la..

    ReplyDelete
  13. As'salam Nor

    Wah melapis cheese lagi ya. emm..masih terasa2 lagi cheese tu. sekarang tak boleh buat sebab stok CC dah habis. lagi pun mahal dah sekarang..hahaha.

    Mintak jerlah Nor seketul dua ni buat melepas ngidam kek lapis CC ya Nor..hihihi

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum akak nor cayang..
    cantik n kemas potongan kek tu akak... memang sedap sesgt kek nie kan akak... mmg x kan puas makan... pasti nak lagi n lagi buatnya... :)

    ReplyDelete
  15. Aduiii k nor dah buat kali kedua... Sy yg pertama pun belum... Hikhikkk cunlah!

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum....
    Harap kak nor n family sihat2 je. Memang teringin sgt nak buat si pesona ni tapi tak tahu le napa yang berat sangat. Jgn biskut kat dapur tu expired suda. Kak Nor tolong tiup sikit virus R kat saya yea.

    ReplyDelete
  17. askm..nekcik buat separuh bhgn..tapi cream cheese tu jadi lembik..tak cantik bila potong

    ReplyDelete
  18. Salam K.Nor...canteknya kek cheese persona tu..sesuai betil dg namanya..Rahel blm dtg seru lagi nak menerai kek ni..bila la agaknya..

    ReplyDelete
  19. Pejam mata..pejam mataa...cakkk!! masih nampak gak..haihh...
    rindu kak nor tau!byk2 tauu rindu kat akak..hee..
    bak seketul ciskek tuh..xnak byk2..kalo nak bg byk2 gak bg abis2 terus..eheee...

    ReplyDelete
  20. akak pun suka ciskek ni tau nor..tapi tak tahan dgn cis..dah tak larat nak bawak lemak dah ni..tambahan lagi musim org kawin skang ni kan?..bila tiba majlis rewang,sambil kerja sambil makan dan makan dan makan...huhu

    ReplyDelete
  21. selalu jln2 blog akak nor....suka resepinya...

    ReplyDelete
  22. aisyah..ada lagi tak.. nak sikitt... wii mak dara buat kek chese menggoda aiii

    ReplyDelete
  23. Kak Nor...Nakkkkkk.....Hihihihihihi

    ReplyDelete
  24. qhaifa >> cuba la buat.. insyaallah sedap ni

    tina >> dah lama sgt tu.. kang berkulat resipi hehe

    ryo >> wahh bz sakan anak muda ni ya.. nak tiup apa ryo. skrg ni angin tengah kuat, kalau tiup pun tak sampai ke ryo gak, ia melencong tang ke lain :)

    ana >> slmt mencuba

    nurul >> k.nor letak dulu yg bulat2 pastu utk ruang yg lebih tu baru potong biskut tu utk memenuhi ruang yg ada. pastu masa susun tu cuba jgn susun selari dgn yg bawah biar stail org ikat/susun batu bata supaya hasil lebih cantik bila kita potong

    mamahawa >> buang ma jgn tak buang.. biar penuh lautan dgn diet hehe..

    tak adalah ma, tak semua majlis bertunang ada pelamin bagai.. ada yg biasa2 jer, sekadar berbalas hantaran dan sarung cincin jer :)

    ella >> jom godek.. rugi tk cuba ni :)

    noorsha >> yep, tersusun cam batu bata sket kan.. yg 1st dulu tu mmg plan nak buat gini tp lupa :)

    amie >> aduhai amie.. kalau tak makan rugi wooo.. manyak shedap ni :)

    ReplyDelete
  25. zanafami >> try yg ni lak ya... :)

    mama ann >> tang mana yg kelakar tu.. sikit pun tak faham . bila letak org kata kelakar, tp bila tak letak mesti ada yg tanya, k.nor guna biskut brand apa? perisa apa?

    ct >> betul tu, harga cheese dah naik .. yg tatura pun dah naik gak ishh

    diana >> w'salam.. ishhh tak leh nak lawan kalau yg diana buat, lagi cun melecun :)

    sam >> kalau dah tak rajin tak tau nk kata la sam.. kena usaha sendiri la tu..

    jai >> masa nak potong tu nekcik, jgn biar lama2 kat luar (dr peti ais) lepas keluarkan terus potong dan serve baru cantik. adunan cheese tu mmg tak tahan kalau duk lama2 kat luar

    sue >> cakkkkk!! ishh ada jugak yg merindui diri ku ni ya.. hehe.. miss u too la sue cayang.. modem tak ok lg ke?

    k.nim >> nor sejak balik dr KL ni berat dah lebih dr 60kg.. mana tak nya duk melantak nasi jer sampai la dah balik rumah pun.. huhh

    anonymous >> sila tinggalkan nama lain kali ya..

    myda >> mekasih... sila dtg lagi..

    izah >> mak dara yg dlm pantang, pantang betul2 tau.. dah.. gi makan sekut marie cicah air kopi jer :P

    sue >> dah abisssssss hehe

    ReplyDelete
  26. KNorrr kuuuu
    Adoi.. not again!! everytime KNir tayang.. everytime lah berkobar kobar nak buat.. but but but... that day bila gi JB Rima dah dapat sekut nye.. dah kat kitchen but masih belum datang seru lagi huhuhu

    ReplyDelete
  27. waa...beshnye..xsbr nk buat..:)salmi

    ReplyDelete
  28. salam kak nor. dah try buat. tapi tak cantik. macam kek batik dah rupa. *sedih*

    tapi sedap! lain kali nak buat lagi. tq kak nor resepi! :)

    ReplyDelete
  29. rima >> haha.. dah 2x tayang tak buat gak lagi ya.. jgn sampai sekut tu ilang dlm perut dah la hehe

    salmi >> try la.. mmg sedap ni :)

    zara >> tak per tak cantik asal sedap :)

    ReplyDelete
  30. salam kak nor,
    mmg sdp kek nie.sy dh try dh...trm kasih utk resepi nie..kuar dr peti ais,potong2 n terus makan :-)sedappp....klu lama2 sgt kt luar kek nie jd lembut...

    ReplyDelete
  31. cam sedap je kak..nk try la nti.. thnx for the recipe..:)

    ReplyDelete
  32. Nampak senang je..sy dah follow blog ni, nanti free jenguk la blog sy plk..=)

    ReplyDelete
  33. Salam perkenalan K nor, saya dah cuba resepi ni, guna biskut marie perisa cokelat dan cicahkan dengan air nescafe susu, memang sedap sangat, anak2 dan suami makan sampai licin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. petang ni nak buat 3 adunan untuk jamuan hari guru esok..

      Delete
  34. w'salam.. alhamdulillah.. mmg sedap dan mudah dibuat kek lapis resipi tip top dr ryo ni kan.. :)

    ReplyDelete