f Secubit Garam: KEK COKLAT KUKUS TANPA TELUR

N3 Terkini

Wednesday, November 30, 2011

KEK COKLAT KUKUS TANPA TELUR

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni kebizian banyak ya.. so no pot pet panjang2. Layan kek cekelat kukus terbaru dari Dayang ni. Sebenarnya buat kek ni minggu lepas lagi dah.. tp disebabkan ada banyak gambar2 lain dlm folder jd kena peram dulu kejap. Dayang, jgn marah ek... Sian Dayang, dah banyak hari nunggu K.Nor entrikan kek ni... :)


Dayang, K.Nor nak share resipi tu kat sini lak ya.. Mana tau kut2 lepas ni virus kek cekelat ni akan tersebar.. hehe

KEK COKLAT KUKUS TANPA TELUR
by : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan : loyang 6" x 6"

Bahan A :
125 g tepung gandum
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat ~ 1/4
2 sudu kecil serbuk penaik ~ 1sk

Bahan B :
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang (sila lebihkan gula jika menggunakan serbuk koko pahit/pure cocoa) ~ 3/4 caw
1/2 cawan susu pekat manis 1/2caw
1 sudu kecil esen vanilla atau 1 sudu kecil coffee emulco
2 cawan susu cair/susu segar 1 3/4
1/2 cawan minyak jagung/minyak masak sayuran
1/4 sudu kecil atau secubit garam

Bahan C :
1 sudu besar cuka makan atau jus lemon


Cara-cara :
Sediakan pengukus. Didihkan airnya.
Ayakkan bahan A dan kacau rata-rata. Ketepikan.
Satukan kesemua bahan B ke dalam periuk dan dengan menggunakan api perlahan, kacau adunan hingga gula larut dan sebati. Tutupkan api dan biarkan ia suam.
Kemudian satukan bahan A dan B dengan menggunakan hand whisk atau rubber spatula. Kacau hingga sebati. Pastikan adunan tidak bergentel.
Akhir sekali masukkan bahan C. Terus kacau serta merta tetapi jangan terlebih kacau atau terlalu lama. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan mentega.
Tutupkan loyang dengan kertas foil.
Kukuslah selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam.
Setelah habis dikukus, padamkan api. Biarkan sebentar selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang.
Sejukkan kek sebelum dipotong. Boleh juga dihiaskan dengan topping kesukaan masing-masing.
kek ini bersaiz kecil sahaja. Sila gandakan sukatan jika menggunakan loyang besar.
kek ini boleh juga dibakar. Namun kemanisan kek versi kukus tak sama dengan yang dibakar. Jika menggunakan kaedah bakar, sila kurangkan sukatan gulanya atau mengikut citarasa sendiri.
kek akan menjadi lebih moist dan sedap jika dibiarkan semalaman.

16 comments:

  1. Selamat pagi K.Nor..
    amboiii..pagi2 dah goda kite lagi ngan kek coklat...mcm tau2 je yg kite ni gila kek coklat..hehehe..memang terbaek punya resepi ni...Rahel pun dah cuba gak..suka sangat dengan kejadiannya.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Nor..Ohhhh terliur saya tengok kek kak Nor ni, dang-dang tu juga terbayangkan 1 scope eskrem vanila duk bertenggek kat atas nya...Sedappppp nya

    ReplyDelete
  3. salam kak nor, alahai sedapnya & yg paling best tak guna telur tu

    mintak izin nak copy resepi ni ye hihi nak try nanti

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum kak nor~~~~ ^^ tgh makan nasi ke tuuu?? tun datang terliur2 tgk kek nih.. nmpk sedap betul coklat ganache kat atas tu.. tun duk ulang2 resepi eggless choc cake dr myresepi. nnti nk try yg ni pulak la.

    ReplyDelete
  5. Wah! Menggoda tul kek ni...emmmm..telan2 air liur lagi...:)

    ReplyDelete
  6. Kak Nor,bila pandang n tenung kek akak nih,nmpak lawa lah pula,cam ada bentuk rama2,hihi..sy baru jer wat lagi yg bakar,yg versi kukus nih leh la try nanti2 lak..

    ReplyDelete
  7. perghh mantop tul la kek ni kak nor...terguda dibuatnya tapi baru jer buat RVC tu kena tahankan diri dulu baking kek ni..:)

    ReplyDelete
  8. nak try la..nampak macam senang nak buat..bahan2 pun guna yang senang nak dapat..nampak sedap.......

    ReplyDelete
  9. kek olahan dayang..biasanya memang sedap!! tah bila kita nak dtg mood meng'kek'...makan org buat nak ajerr!!! errrk nih kek versi 'banjir' ekk!:))

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak nor cayang...
    pertama sekali diana nak ucapkan terima kasih kat akak kerana memaklumkan n memperbetulkan ayat kat entri diana tu.. ehehehhee... ^_^.. dah betulkan dah.. nasib baik akak bgtau.. kalu x.. smpi skg x perasan pun.. :D. tq akak.. cayang akak.. Muahss..

    Akak.. cantik n mengodanya kek tu akak... terliur diana tgk... kek nie mmg sedap kan akak..

    ReplyDelete
  11. sedapnyer.. saya mohon share recipe ni yer.. Shiela

    ReplyDelete
  12. Assalam Nor, dah tidur ke tu?
    dah pagi baru tiba nii...kek tu nampak sungguh menyelerakan..kalau buatkan untuk anak2 pasti dia orang suka ni sebab coklat..boleh masuk list ni Nor..sungguh pandai Nor menggoda2..ya..heheh

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum...

    maaf sgt sbb lambat reply.. mekasih buat semua yg tinggalkan jejak ya.. :)

    ReplyDelete