f Secubit Garam: EGG FREE CHOCOLATE CUPCAKES

N3 Terkini

Friday, November 18, 2011

EGG FREE CHOCOLATE CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM...

Mekasih atas ucapan utk anakanda Luqman kat n3 bawah tu ya...  Terharu dia bila tengok ramai sekali dui ucap tahniah baik di fb (smlm) dan juga di entri tu.. Jutaan terima kasih dari K.Nor dan Luqman terutamanya buat semua. Semoga anak2 kita akan sentiasa cemerlang dlm pelajaran dan hidup, di dunia dan di akhirat.. amin..


Meh la layan entri petang ni lak. Tengok Ayu S'pore tayang cupcakenya aritu terus save resipi. Yer la pantang tengok org post resipi yg mudah2 tambah lak yg versi coklat, cepat jer tergoda. Alhamdulillah .... tak sia2 mencuba resipi mudah ni. Memang mudah dan berbaloi utk dicuba. Hasilnya sangat sedap. Kebiasaannya muffin yg digodek gitu tp kali ni cupcake. Memang mula2 tak konfiden gak, sbb cupcake biasanya dipukul spt buat kek gak. Tapi terai aje la ikut step yg dinyatakan tu. Cupcake ni tak la segebu cupcake yg dipukul, teksturnya tak jugak padat sgt cam muffin. Kiranya tengah2 gitu. Rasa pun sedap! K.Nor ikut cara Ayu kurangkan sukatan gulanya tu, tu pun ada rasa manis gak lagi. Opss lupa nak beritau K.Nor tak letak coklat chips tp kepingan coklat yg bulat tu. Rasanya kalau nak letak coklat chips perlu kurangkan sket lagi (1 - 2 sudu besar gula) sbb coklat chips pun manis gak kan. Apa pun terpulang pd selera masing2. Memang resipi ni boleh dibuat lagi lain kali..  


Mekasih Ayu, Nor share kat sini lak resipi mudah dan sedap ni ya.. Nor ada tambah baking powder sket sbb nampak tak ada baking powder dlm adunan tu. Jgn marah ya... hehe K.Nor tak buat frosting kat bawah tu ya tp saja nak tempek gak resipi tu kat sini.. 

EGG FREE CHOCOLATE CUPCAKES
source : AYU S'pore
Sources:-From Art of Dessert
Makes about 2 dozen cupcakes
Allergy note: contains wheat and dairy ingredients
(Ayu made 1/2 amount of below & adjusted to taste)

3 cups all-purpose flour -(Ayu used 11/2 cup)
2 1/2 cups sugar-(11/4 but Ayu used only 1 cup)
1 cup cocoa powder-(Ayu used 1/2 cup)
2 tsp. baking soda-(Ayu used 1 tsp)
1 tsp. salt-(Ayu used 1/2 tsp)
2 cups whole milk-(Ayu used 1 cup UHT milk)
1 cup butter, melted-(Ayu used 1/2 cup- 115g)
4 tsp. honey-(Ayu used 2 tsp)
2 tsp. vanilla extract-(Ayu used 1 tsp)
1/2 cup semi-sweet chocolate chips -(Ayu used 1/4 cup)

Preheat oven to 325 F degrees. Line two muffin pans with baking cups. Sift together flour, sugar, cocoa powder, baking soda and salt. In a separate mixing bowl, combine milk, butter, honey and vanilla extract. Slowly add the dry ingredients into the milk/butter mixture. Mix until combined. Fold in the semi-sweet chocolate chips. Pour in the batter into the lined muffin pan to 2/3 full. Bake for 25 to 30 or until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Let cool completely before decorating.



CHOCOLATE BUTTERCREAM FROSTING
makes about 2 1/2 cups frosting
Allergy note: contains dairy ingredients
(Ayu didnt manage to do this)

4 cups powdered sugar, sifted
1 cup cocoa powder
1/2 cup butter, softened to room temperature
1/3-1/2 cup whole milk*
1 tsp. vanilla extract

*start out with 1/3 cup of milk and add more milk to your desired consistency

In a large mixing bowl, sift together powdered sugar and cocoa powder. Add the butter, milk and vanilla extract. Using an electric mixer, slowly mix together at a low speed. Once all the ingredients are combined, increase the speed and beat till fluffy.

20 comments:

  1. hehehhe...ok dah naik first class concorde..(sekarang mana ada concorde..hehe)..kita sampai dulu..
    cantik naik cupcake Nor tu..mungkin kerana baking powder tu Nor..thanks ya, sudi cuba...Tahniah sekali lagi buat Luqman..!!!!

    ReplyDelete
  2. Nor..cantik sungguh naik eggless CC tuh siap ltk kepingan choc lagi nmpk gebus lah :P

    Congrats buat luqman :)

    ReplyDelete
  3. kak nor bestnya ada melted chocolate dekat tgh...bestnyeeeee

    ReplyDelete
  4. kita naik jet yg sederhana laju jer ni...ekeke sedapnya kak,suka bangat CC coklat ni..haha nk tukar ngan bun coklat la kak nor..dah bawakan sikit ni. hehe

    ReplyDelete
  5. As'salam Nor

    Orang semua naik yanh laju2 kita jer yang masih mendayung sampan belum sampai2 ke tengah ni..hehehe

    ingin gak cuba ni, sedap jer tengok.

    Tahniah juga buat anakanda Nor Luqman.

    ReplyDelete
  6. ok siap akak dah ambik resepi..seronok masuk dapur nor ni sbb nor dah siap olah resepi mengikut selera ramai..mudah..akak tinggal cnp aje..jgn marah haaaah..nanti kena juallll..hehe

    ReplyDelete
  7. Ooo..letak choc button kt tgh. tun duk pk akak letak choc filling apa. tun pun tgk choc2 ni mmg terliur sgt laa.. harap pk nnti 2 org je mkn kt umah ni, makin bam2 la nnti. huhu..

    ReplyDelete
  8. Kak nor,sy pon mmg tgh cari resepi cupcake/mapin ceklat nak buat buah tangan nx week nih,elok sgtlah akak tayang resepi nih,hihi..Nmpk nek cantik n mmg nmpk sodap..

    ReplyDelete
  9. salam rindu nor..tahniah ye wat hero bongsu nor tuh..moga sentiasa cemerlang dimasa hadapan..insyaallah! nk kenen cc cekelat tu 2 ketui ek! hehe!

    ReplyDelete
  10. Bestnye nampak.... Suke betui klu jenis2 yg ada fillin' ni....

    Semalam dah wish utk luqman kat fb, skrg nak wish kat sini pulak... Telahkan singgah sini :D

    Tahniah!!!

    ReplyDelete
  11. anak ita muffin coklat2 gini suka sangat .. cantik paper cup tu.. sweet..

    tahniah untuk anak akak.. seronoknya.. sejuk hati ibunya

    ReplyDelete
  12. yeayyyy saye dtg menyelam sambil menyambar resepii hihih nk cube laaaa musti best kan...

    tahniah sekali lg buat kak nor & luqman.....tersenyum bangga ibunyee kan...xdek kek special ke kak nor..

    ReplyDelete
  13. bestnya..dh lama cari choc cake yg eggless ni..nnti blk umah leh cuba..mcm best je =]

    ReplyDelete
  14. kak nor.. tak tahan tengok choc cair kat dlm tu... mesti budak2 suka kalu dpt ni...

    ReplyDelete
  15. salam k nor...coklat tu akak bubuh kat kapkek sblum dibakar ke? die mendap ketengah ke pastu? sebab tgk kat pic nampak lepas dibakar kat tgh tu macam ade coklat yg melting...sy smlm baru terajin nak wat coklat kek yg iidamkan minggu lepas tu...hahaha...teruk btol kan...kuikuikui.....

    ReplyDelete
  16. uwaaaa meleleh coklat kat dlm tu..nak wat gaklah...bnyk menu yg kena buat cuti sklh ni...ada resepi yg kena skiplah nampaknya..hehehehe..

    ReplyDelete
  17. ayu >> hehe.. kalau tak seru tak sampai cepat2 kan.. hehe... tu la.. mana ada lg concorde! yg mainan ada la kut :)

    tq untie ayu... (nor wakilkan luqman hehe)

    yep, nor tambah bp tu utk kasi naik sket sbb nampak yg ayu punya cam drop balik bila dah sejuk kan..

    mamahawa >> tq ma...

    mmg naik tu ma, sbb nor tambah baking powder dlm tu :)

    hajar >> cikit aje? dah abis la hajar :)

    nonie >> asalnya k.nor plan nak buat cupcake lain letak coklat kat tengah tu, tp masa duk godek kapkek ni, terlintas nak letak pulak.. tu yg hasilnya gitu .. mmg sedap bila makan tu :)

    nieza >> tu lah.. awal jet nieza sampai ya..

    boleh aje.. buat bun coklat ya.. sedap tu :)

    ct >> mekasih ct.. takper la naik sampan, sampai gak kan. tp badan mesti lg sihat sbb dah mendayung tu :)

    k.nim >> agaknya nak jual kat sapa k.nim? dah tuo.. mana laku lg hehe

    tun >> tun tinggi kan, tak nampak sgt bambam tu :)

    ct >> dah baca yg k.nor reply tu kan.. :)

    ReplyDelete
  18. inahar >> w'salam doc.. wahh lama tak nampak.. free ke yg timbul tiba2 ni :)

    amin.. mekasih ina ya.. mudah2an gitu lah hendaknya.. sori... kapkek dah abis :)

    fiza >> mekasih fiza ya...

    biasa lah kalau ada coklat melted dlm tu mmg sedap :)

    ita >> mekasih ita.. :)

    sabar >> mekasih sabar.. sang hero kecik ni tk tak minat sgt kek, k.nor buatkan puding karamel kegemaran dia jer :)

    mira >> slmt mencuba :)

    ratna >> mmg sedap makan panas2 masa tu coklat tu tengah mencair lg .. :)

    noorsha >> hehhe.. dah ada jawapannya kan.. :)

    yatie >> slmt menggodek ya yatie.. time cuti skolah ni makin kerja keras la segala toys :)

    ReplyDelete
  19. salam kak

    waa..resepi wajib cuba ni hee
    dapat berapa cup dgn adunan ni?

    ReplyDelete