f Secubit Garam: CHOCOLATE BANANA MUFFINS

N3 Terkini

Saturday, November 12, 2011

CHOCOLATE BANANA MUFFINS

ASSALAMUALAIKUM....

Mekasih diucapkan pada semua yg dah wish pada Along dan serta K.Nor semalam. Tak terucap dgn kata2 bila lihat ramai yg memberi komen baik di fb maupun di entri smlm. Bertambah lagi terharu bila baca tu. K.Nor faham hati sorang ibu mmg mudah tersentuh kan.. Semoga anak2 kita semua akan menempa kejayaan yg cemerlang di dunia dan di akhirat hendaknya... amin...


Ok lah.. meh layan cuci mata dgn mapin mudah dan sedap ni. Resipi amik kat rumah Rima. Takyah la perkenalkan lagi sapa Rima tu kan. Tak ada org boleh challange hasil tangan dia kalau bab kek lapis. Memang melopong la tengok betapa halusnya lapisan kek tu.. Bukan kek lapis jer, semua sentuhan dia hebat2 kejadiannya. Rima, bukan bodek ya.. tp kenyataan.. dan jugak bukan dengki atau busuk hati tapi sangat kagum! hehe..

CHOCOLATE BANANA MUFFINS
source : Rima
source : K.Nor

Ingredients:
1 3/4 cups (230 grams) all-purpose flour
1/4 cup (30 grams) cocoa powder - i used cocoa berry
1 cup (200 grams) granulated sugar ~ k.nor letak 3/4 cawan jer
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
2 large eggs, beaten lightly
1/2 cup (113 grams) butter - melted and cooled
3-4 ripe bananas (about 400-450 grams), mash with a fork
1 tsp pure vanilla extract - I use vanilla essence

Garnish (optional):
Chocolate chips ~ k.nor tambah hirisan badam

Method:
1. Preheat the oven to 200'C (I used 180C) Prepare muffin paper cup (bluder cup) or a baking sheet covered with paper muffin cups for cupcakes to a smaller size. Set aside.
2. In a large bowl, sift flour, cocoa powder, baking powder, baking soda and salt. Add sugar. Mix well. Set aside.
3. In another bowl, combine bananas, eggs, melted butter and vanilla. Stir well. Pour wet ingredients into the flour mixture and stir gently with rubber spatula. Stir just enough to mix it.
4. Pour batter into paper cups. Sprinkle chocolate chips on it. Bake in preheated oven for 30 minutes or until cooked. Do the prick tests with a clean toothpick or stick. Remove from oven. Serve warm.


21 comments:

  1. betul tu nor,hasil air tangan rima buat kita kagum dan terlopong.hehe

    ReplyDelete
  2. nor..kalau air tangan nor pun akak dah kagum..lagi la air tangan rima ye..

    ReplyDelete
  3. Nor ke Rima ke...dua2 pun hebat....apa yg dimasak sume pun best....:D

    ReplyDelete
  4. k.nor...meh ler sebutir muffin tu...aduhhh tgk pun dah tau sedap...sampai naik longgar gigi tgknya..(kalau longgar nanti bole jupe doktor gigi kat n3 bawah tu kan)

    ReplyDelete
  5. Kita lompat dari FB kesini pulak. Kalau Along pulak yg mintak mapin ni jangan kata tak boleh pulak... nanti kalau majuk susah nak pujuk tau...hehe

    ReplyDelete
  6. nyummyy!! ngences tengok.. nk yg paling byk choc chips!! ^^

    ReplyDelete
  7. amboi...geram tengok yg ats2 tu hehehe penuh ngan arta karun hahaha.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum...

    k.nim >> mmg! tak puas renung dan tenung kalau tengok gambo2 kat blog dia kan k.nim :)

    k.erna >> aduh kak.. nor punya biasa2 jer.. :)

    k.cek >> waduh.. k.cek sorang lagi.. mana la nor mampu bersaing dgn yg rima tu k.cek... masih jauh lg tu.. :)

    lieza >> aikk... gigi longgar? tunggu tahun dpn la kalau nak jumpa doc gg yg kat bawah tu ya.. hehe

    ReplyDelete
  9. along >> hehehe. hati2 along main lompat2 tu, jgn terpelecok dah ya.. hehe.. kalau utk along anytime.. amik ler nak banyak mana pun :)

    mimi >> dah tirguda kena ler buat! heheh


    tun >> pilih sendiri ya .. jgn amik coklat chips aje dah la.. hehehe

    hanim >> part harta karun tu yg best :)

    ReplyDelete
  10. Mat mlm K.Nor
    Bestnye ada mufin banana..tentu sedap wat sarapan n minum petang..

    ReplyDelete
  11. These cupcakes look very pretty with full of banana and chocolate chips. Will get some banana tomorrow ~ Thanks Nor!

    ReplyDelete
  12. KNorrr
    First and foremost i wanna congratulate ur son.. woahhh i can imagine how happy both u and hubby.. Rima tumpang gembira.. bukan senang nak ke menara gading.. shabas to u and ur hb.. and also to ur son!

    Actually kan knor.. we all blogger semua sama jer.. masing masing can produce a superb end product.. most important.. niat nak mencuba.. ur muffin tu buat ku melopong tauuu :)

    ReplyDelete
  13. mlm-mlm buta kat sini singgah dapur kak nor...cari mapin sedap ni..ada lagi tak ni kak nor?hehe...wahh cunnya mapin tu kak nor...cup pun cun gak. haha hari ni cuti masak :D

    ReplyDelete
  14. resepi rima selalu tak menghampakan kan kak nor..sedap sgt tgk muffin kak nor dgn almond kat atas tu..

    ReplyDelete
  15. sedapnya..nak try buat la..gara2 tenguk muffin k.nor ni ptg semalam.. malam tadi pergi pasar malam cari pisang..:)

    ReplyDelete
  16. salam knor,

    saya ni penggemar kuih ulat bulu..
    knor ada resepinya x?
    tq knor

    ReplyDelete
  17. btl ckp kak Nor. Hasil sentuhan Rima mmg excellent! suke tgk gambar2 esp kek2 lapisnya...

    waduhh! sedapnya mapin tu kak. rasa nk ngap je kalau dpt....hehe.

    tadi dh panjang lebar dayang tulis bl nk send..pap!!! line terputus plak...adehh sabar je lah...byk benda dh ketinggalan sjk x dpt BW ni...huhu

    ReplyDelete
  18. salam k.nor...mapin tu buat liza terguda dan jatuh hati....adeeehhh

    ReplyDelete
  19. rahel >> mmg best makan panas2 :)

    ann >> yr welcome ann.. have try it or not? :)

    rima >> hehe tq so much rima.. :)

    ishh.. tahap rima lebih tinggi tau.. payah nak jangkau dah.. k.nor tetap support dr bawah ya.. mmg sangat2 kagum dgn rima :)

    nieza >> wahh cuti2 lak ya.. hehe

    murny >> cuba la..

    mieza >> k.nor mmg suka letak coklat chips dan badam banyak2 atas tu, bila makan mmg best :)

    chocoluv >> dah buat belum? :)

    ina >> w'salam.. kuih ulat bulu? ni 1st time dengar, camna la rupa tu hehe sori la ina, k.nor tak tau resipinya tu

    dayang >> betul2..

    dayang kena buat cam hasue.. kena copy dulu apa yg ditaip sebelum enter.. at least tak hilang kan kalau ditelan hehe

    liza >> w'salam.. jatuh hati tak per, jgn jatuh terduduk dah :)

    ReplyDelete