f Secubit Garam: NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

N3 Terkini

Wednesday, November 2, 2011

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

ASSALAMUALAIKUM..

Ermmmm.. mimpi apa agaknya ya hari ni terrrrrrrrrrajin menghapdet sampai 2 entri hehe. No mimpi2 lah.. saja jer nak kongsikan muffin yg digodek hasil dr resipi yg dikongsi oleh Ady Greatsword baru2 ni. Bila nampak Ady post kat blog dan share kat fb, terus K.Nor copy & save. Memang menggoda betul muffin yg Ady buat tu dgn gambarnya pun cun. Nak tengok gi kat SINI ya..


Nak buat muffin mudah jer, sekejap aje dah siap godek. Biasalah kalau buat muffin ni, main godek2 dgn tangan jer, tak perlu on mixer pun. Kebanyakkan resipi muffin, perlukan bahan cecair dimasukkan kedalam bahan kering. Kacau hingga sebati dah siap (jgn overmix dah ya.. sbb muffin  tak leh overmix nanti jd keras) Masukkan dlm cup dan terus bakar. Dalam duk kemas dapur dan basuh peralatan yg digunakan, tak sempat pun nak letak montot utk rest, muffin dah siap! Kan best tu, dpt bg anak2 makan hasil tangan kita sendiri, yg panas2.. lagi puas hati kan... :)


Berbalik pd muffin coklat ni, mmg sedap! Tambah lagi bila ketulan coklat chips yg kat dalam tu cam cair2 sket bila panas. Resipi ni mmg boleh dibuat ulangkali.. sbb K.Nor dan anak2 mmg suka dgn rasanya tu. Mekasih pada Ady yg sudi share resipi ni ya... Nak ucap terima kasih pd Nigella pun bukan dia masuk blog ni kan.. hehe


NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
(recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
source : Ady Greatsword
source : K.Nor@SecubitGaram
*makes 12-14 muffins

Ingredients:
250g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda ~ k.nor letak secubit jer
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar ~ k.nor guna 150gm 
 150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips)
200ml milk
80ml vegetable oil
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract

Method:
1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.


31 comments:

  1. nyummyy!!!!!!!! dh lama x memapin.. byk mewah betol ngan choc chip tu.. penuh kat dalam.

    ReplyDelete
  2. ahai....rajin ada makna la tuh... heeee.... sedapnya muffin coklat...yummy!!

    ReplyDelete
  3. wah! menggoda sungguh! ari tu dh nmpk Ady share kat Resepi Masakan...mmg dah save pun...sekali tengok kak Nor dh buat...hehe. Nk ngendeng sini dulu lah..kot2 dpt hadiah...ngeee

    ReplyDelete
  4. terliurnya tengok....bekas muffin pon comel je..

    ReplyDelete
  5. nampak sedap betul!
    tak tahan tgk choc chips yg berceracak tuhh..

    ReplyDelete
  6. kak noe cedapnyaaaaa....muffin coklat lg tue.hmmmm.enak!paper cup yg kak nor bagi pon x rasmikan lagi.boleh buat muffin nanti :)

    ReplyDelete
  7. alamak.. sedapnyer nmpk.. kalu kak nor wat awal mapin ni leh zura try guna resepi ni masa ada cust order mapin cokelat..

    meriah dgn choc chip erk.. :)

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak.. mmg rasa nk ngap jer tgok muffin kak nor ni..

    ReplyDelete
  9. mewahnya nampak muffin ni.Dulu akak dah cuba yang ada banyak badam tu mmg sedap.yang ni masuk list dulu ya:)

    ReplyDelete
  10. Selamat petang K.Nor..
    bestnye klu petang2 cam ni dapat mkn mufin..sdap sangat pekena teh panas..emm.

    ReplyDelete
  11. salam kak nor .. nampak elegant muffin nihh .. siap tinggi menggunung ni hihi.. sedapnya .. bila la nak memuffin ni .. hihi

    ReplyDelete
  12. cantiknya kak nor punya kertas muffin tu.. muffin tu lagi la tergoda.. yum yum

    ReplyDelete
  13. Fuhyooooo...meriah dgn coklat chip..sedap tuuuuu...ni kalau anak lieza yg si eryna ni..sah sah dia ketepikan benda2 yg ada kat atas tu...kalau mkn aiskrim yg ada topping mmg ibunya ler yg kena bersihkan atas tu...hmmm meh ler sebutir k.nor...hukhukhuk

    ReplyDelete
  14. Kompem dah habis..tak bleh nak mintak..kikikikii...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum akak nor cayang...
    wah ada muffin ler kat cnie... comel2 tgk muffin tu akak... cantik.. n irfan kata wah! sedapnya mummy ( irfan ngah tgk ngan diana nie skg ).. :)

    ReplyDelete
  16. Tak tahan tengok muffin Kak Nor ni.. Tergoda... Copy resepi dulu masuk list.. TQ sis.. :)

    ReplyDelete
  17. alaaa..lambat sampai..misti dh abih kan kak nor...mewah betul taburan choc chips tu..

    ReplyDelete
  18. Salam Nor cayang. Ada lagi tak? Kasi ler sebiji nanti Along kasi Nor Choc spread yg Along buat letak atas mapin ni pun best!

    ReplyDelete
  19. salam kak nor.. cunnyer mapin nih.... eh.. lupe nak tanye kabo.. pekabo kak nor (tetibe..) hehe....sy x bape suke mapin.. tp klo kapkek sy suke.. tp sebab yg ni ceklat, lebih2 lg k nor yg wat, saye x kire saye nak cilok satu juger.. hehe..ujan2 ni lapo lor.... ngeee...

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Ass"kum Nor. bapa kos nak wat muffin ni including bekas2 cup tu?

    ReplyDelete
  22. cantiknya muffin nie..
    gebu je nampak..
    :)

    ReplyDelete
  23. Salam perkenalan. Sy br follow blog k. nor...blog masakan yg hebat. Sy ada cuba resepi dlm blog akak...tq for sharing...

    ReplyDelete
  24. fuhhhh ! comel & nampak sedap . hehe ;)

    ReplyDelete
  25. Nor, kak rose dah try tapi.... it's a real disaster... membuak2 dari cup! terlebih isi kot? tp rasa mmg mabeles!

    nak kena try lagi neh!

    ReplyDelete
  26. wah.....molek benar menjadi mafin tu..isk ni kalo nigella tengok pon mau nanges golek2 keciwa..heheheh

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum..

    tun >> try la tun.. insyaallah sedap ni

    gee >> tak ada makna apa2 la gee.. cam biasa jer :)

    dayang >> hadiah? k.nor nak ngendeng hadiah dgn dayang la.. hehe

    yaya >> try buat yaya, mudah dan sedap ni

    ratna >> kat atas berceracak, kat dalam bertaburan.. sedap! :)

    nonie >> hehe tu la, duk tunggu gak entri nonie guna barang2 tu semua :)

    zura >> dah zura tak cakap awal2 :)

    zana >> buat la zana, insyaallah sedap

    CM >> try la yg ni lak kak nah.. insyaallah lagi sedap

    rahel >> betul tu.. tak sedar jer 2 - 3 ketul mapin masuk mulut hehe

    wani >> try la wani, mudah jer

    ReplyDelete
  28. ita >> kat japan pun banyak cup yg cantik2 kan.. jom memampin ita.. :)

    lieza >> sebutir? 1/2 butir pun tak leh nak bagi, dah pinish :)

    sue >> pandai!! :)

    diana >> w'salam D...

    irfan.. suruh mummy buat ya.. sedap ni.. :)

    nur >> silakan nur.. slmt memapin :)

    chah >> mmg dah abis :)

    along >> salam along.. sori la dah abis.. nak bg spread? jap nor godek mapin lain utk along ya.. hehe

    noor >> w'/salam... alhamdulillah.. sihat.. mekasih..

    tak suka mapin? sbb teksture dia yg padat sket tu kan.. tp mapin ni sedap noor.. try la.. coklatey :)

    red >> maaf la red.. k.nor tak leh nak cakap berapa semua modal sbb bahan2 yg digunakan tu semua yg ready stock kat dapur

    murny >> biasanya mapin tak gebu tp lembut.

    ReplyDelete
  29. fazian >> mekasih fazian sbb sudi meninggalkan komen hari ni setelah duk jadi SR jer.. hehe.. mekasih juga sudi try resipi2 dlm blog ni ya..

    syieqa >> kalau makan lagi la sedap dr tengok saja :)

    k.rose >> k.rose kena tengok kat bahan2 tu, dia letak 2 sudu baking powder kan.. tu tanda mapin akan naik tinggi. so k.rose kena letak dlm 3/4 cup jer.. kalau letak lebih mmg meleleh ler :)

    eliyaezlinalias >> eh yer ke.. tp kan rasa gak nak tengok camna rupa NL tergolek2 nangis tu.. hehe

    ReplyDelete
  30. Resepi ni dpt berapa biji guna cup mcm ni sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni entry tahun 2011, dah lama sgt tu.. mana la nak ingat lg

      Delete