f Secubit Garam: HOKKAIDO MILKY LOAF

N3 Terkini

Monday, November 21, 2011

HOKKAIDO MILKY LOAF

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. bersiaran lagi hari ni. Setelah sekian lama, mood meroti kini kembali. Kalau ikutkan cuaca skrg ni yg selalu hujan mmg takkan hadir mood meroti tu. Tapi bila K.Nor baca kat blog mana ntah kaedah menaikkah doh dgn cepat terutamnya dlm cuaca sejuk2 gini, terus K.Nor praktikkan masa meroti kali ni. K.Nor panaskan oven pada suhu 160C pastu tutup suis oven. Bukak pintu oven sekejap utk keluarkan haba yg kuat dlm oven tu dan masukkan mangkuk berisi doh kedalam oven. Jangan lupa utk cover bahagian atas mangkuk dgn towel lembab ya.. Alhamdulillah.. tak perlu tunggu berjam2 utk doh naik, kejap jer doh naik dgn elok. Terus prepare alatan utk membentuk dan menyiapkan roti.


Bila dah siap bentukkan dan letak dlm tray, masukkan balik dlm oven yg masih suam2 tu. Kalau dah sejuk, panaskan balik sekejap dan ulang proses tadi. Insyaallah.. doh mengembang dgn elok dan tak makan masa yg lama utk makan homemade bread yg enak :)

Berbalik pd roti yg dihasilkan kali ni.. K.Nor tertarik utk mencuba Hokkaido Milky Loaf setelah tengok roti yg Wendy@Tablefor2 tayang kat blognya baru2 ni. Kebetulan ada sekotak whipping cream dlm esbok.. Terus jer la dgn projek meroti ni. Alhamduillah.. tak sia2 menerai resipi roti ni, roti yg dihasilkan cam kapas lembut dan putihnya. Memang sedap! Makan gitu aje pun sedap! Dan roti ni masih lagi lembut keesokkan harinya. Tak perlu panaskan balik utk rasa yg lembut tu. (Sori lah ya, K.Nor lupa nak shoot gambar roti yg dah dipotong) Pada yg suka meroti, meh la cuba resipi Hokkaido Milky Loaf ni. Thanks to Wendy yg dah share resipi tu kat blognya...


Selain dibentuk menjadi loaf K.Nor buat juga bentuk bun kosong, satunya ditabur bijan dan satu lg ditabur gula. Memang lembut, gebus dan best roti ni.. :)



HOKKAIDO MILKY LOAF
Source: Angie's Recipes & Wendy
Makes: One 5X5X13 inch pullman tin, without lid
source : K.Nor

540 gm Bread flour
60 gm Cake flour
10 gm instant yeast
30 gm Milk powder
80 gm Sugar
9 gm Salt
1 large Egg
250 gm Fresh milk
150 gm Whipping cream

1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved.
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.

29 comments:

  1. gebunye roti kak nor...mesti besh rase die kan...buh krim putar lagi..

    ReplyDelete
  2. bestnya...cicah milo sedap nie ngee...kak nor bila nonie klik link tue keluar blog wendy la... :)

    ReplyDelete
  3. dina >> mmg gebus gebas dan rasa pun ada kelainan bila letak whiping cream ni.. lemak2 berkrim :)

    nonie >> tq nonie... tak perasan lak silap letak nama padahal link dah betul.. sbb kat blog sonia pun ada gak hokkaido bread ni.. aritu duk compare antara 2 resipi tu masa nak buat :)

    ReplyDelete
  4. woooh roti jepun mari nih...mesti cedap...
    tahniah buat luqman yek for the 5As..anak mokwo si kakak tak dapat 5 As, tu tengah frust menonggeng...budak2x

    ReplyDelete
  5. bestnya kak nak masyuk list hehehe kita duk gila meroti gak sejak cik baker ni dah boleh bekerja

    ReplyDelete
  6. k nor mmg teringin nk wat ni...sodap nmpaknye tu..lame sy x meroti..hihihi.. k nor, time kasih atas ucpn takziah n simpati tu ya.... moga allah mengabulkan doa akak n doa kite semua..insyaallah...harap kesudahannya baiklah utk kita semua :) amin....

    ReplyDelete
  7. Kak nor gebusnya! Mesti enak nih.
    *kak nor saya amik resepi mexican bun, baru post entry td. Thank you kak! :D

    ReplyDelete
  8. alaaa.. baru je semangat nk buat roti... kene ada whipped cream la pualk.. tun kalau bukan sbb nk buat cheese cake, mmg xpernah beli whipped cream nih.

    ReplyDelete
  9. Kak nor,mmg nmpak gebu gebas roti nih,sy amk rcp dulu kak,kalo mood rajin datangnak gak menerai,sbb w/cream bln 12 nih nak exp dah..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum K.Nor,
    waduhhhh..tak tahan tngk roti ni...gebu betullah..suka tngk roti mcm ni, kalau dekat mesti dah dapat rasakan...simpan resepi dululah, bila mood meroti dtng, baru buat...

    ReplyDelete
  11. fuhh memang menarik kak nor...memang bes kan makan roti panas2..

    ReplyDelete
  12. waaaaaaaa!!!!!!!!!!!!! nak meroti jugak...tapi takot........ :(

    ReplyDelete
  13. kak nor......... cantiknya roti tu, kalah yang kat kedai ni tau... mmmm terliur, nak sikit!

    ReplyDelete
  14. perghhh terbaik la tgk roti kak nor ni gebus gebas...rasa mcm diserux2 jer nak meroti lagi...hehe

    saya pun kalau meroti selalu guna cara panaskan dlm oven gitu kak nor kalau tak susahlah nak naik roti tu.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum akak nor cayang..
    cantik gebu roti tu akak... td tgk kat fb pun dah tertarik.. tgk kat cnie.. Ya Allah... sungguh gebu kejadiannya roti nie..

    ReplyDelete
  16. Assalam Nor, molek aje kita tengok roti mu itu..serupa macam kat bakery shop tau...tengok pun dah tahu lembut ..

    ReplyDelete
  17. Kakkk norrrrr...awat gebuss bebenorr rupa roti nihh? baru jer pas mamam roti tp yg beli dr bakery jer..nak suh si ryo nguli dia sibuk kat konti kot.hahah..
    lamanya x meroti..nanti leh try nih.
    trm kasih kongsi tips tu kak nor..leh praktikkan kalo nak cepat siap kan..kalo nak sambil lewa atau bangsi masa bg lambat naik tu xpe laa..hehe

    ReplyDelete
  18. Assalamualaykumwbh Kak Nor.....masih ingat daku yg lame menyepi itu...?? Hik3!! Pe kabar kak? Rindu lok nak BW, dpt gak menapak kat dapur kak nor ni....sekali tgok roti yg gebu gebas molek ngaaaak.....nak mintok 2-3 butir/tokol wak cicoh ngan kopi...:)

    ReplyDelete
  19. aslmkum kak nor.. akk punya roti mmg taraf kt bakery.. cantik n gebu jer .. tentu puas hati membuatnya..

    ReplyDelete
  20. menarik pulak tgk roti nih..tp bahan2 tu bleh tahan gak yer..dgn tpg roti,whipping cream bagai..buat mkn sendiri bleh la kot..kalau nak jual ni mmg tak lepas..huhu..nak try la nanti..bleh kan kalau letak inti ker..nak kena tgk yg mana sesuai dgn selera si kecik ni..maklum la,memilih yg amat..thanks k.nor up kan resepi nih..

    ReplyDelete
  21. Salam Kak Nor..Sedapnya dan cantik betul kejadiannya roti ni...

    ReplyDelete
  22. aduh k.nor ku cayang weiiii....aduhlaaaa meh ler roti tu sikit...lieza ni dah ketinggaln dgn roti nih...mesti dah pinish kan...hukhukhuk

    ReplyDelete
  23. mokwo >> try la mokwo.. mmg sedap ni. k.nim dah buat pun.. :)

    alhamdulillah... mekasih mokwo.. takper tk dpt 5A pun, masih jauh lg perjalanan dia org ni mokwo ..

    mimi >> hehe mentang2 ada cik baker skrg ni ya... :)

    noorsha >> amin...

    dah buat kan.. puas hati kan.. mmg best kan.. hehehehe

    as >> dah tengok dan dah komen pun :)

    tun >> tun, noorsha tukar dgn buttermilk.. pon sodap :)

    zaliedana >> buat la ct.. mmg sangat puas hati dgn roti ni..

    yatie >> nak k.nor tiupkan mood meroti tak? heheh

    ida >> jom meroti

    ReplyDelete
  24. hajar >> hajar, jom meroti :)

    wani >> hehehe...

    sue >> mana boleh compare dgn yg kat kedai.. biasa2 jer ni

    nieza >> selama ni k.nor perap dlm oven gak tp buka suhu yg minima jer.. kali ni baru try teknik tu .. lg cepat dan elok jer naik doh tu.. :)

    nieza dah buat gak arini kan :)

    D >> jom meroti D.. sedap ngat ni :)

    ayu >> laa.. mana la boleh samakan dgn yg kat kedai tu ayu.. tu dah pro.. hehe

    sue >> ni mesti sue kan.. sbb ada nama ryo dlm komen tu.. masih kat miri ke?

    suruh jer ryo uli, kudrat org lelaki ni kuat .. mesti lg gebus gebas roti tu :)

    ayu >> w'salam.. wahh lama betul bertapa ya cik ayu.. mekasih la masih ingat lagi jalan ke dapur k.nor :)

    zana >> haha ni sorang lg.. tak sama taraf la zana.. masih bawah lg ni :)

    fauzieah >> kalau utk makan tak kisah la berbelanja lebih sket .. inti tu terpulang pd kita nak letak apa, letak coklat filling, letak inti kacang pun boleh

    nenie >> w'salam nenie.. mmg sedap.. try la..

    azura >> roti dah abes.. loyang jer yg tinggal heheh

    lieza >> hehe mmg dah pinish pong :)

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum kak..cantiknyer..teruja tengok roti ni, cantik betul..
    Dah beli tpg roti smlm..bilala nak godek ni..

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum K. Nor,
    K. Nor bakor roti ni guna api atas ke bawoh?

    Tima kasih byk2.

    Gee, Shah Alam.

    ReplyDelete
  27. wah nampak sedap..whipping cream tak yah pukul ker?

    ReplyDelete