f Secubit Garam: SUP ANGEL HAIR

N3 Terkini

Monday, November 28, 2011

SUP ANGEL HAIR

ASSALAMUALAIKUM..

Rasanya dah ramai yg maklum K.Nor pernah dan agak ulangkali gak tayang Sup Makaroni. Akhir2 K.Nor dah tak lagi buat versi makaroni tapi bertukar pada angel hair. Mula2 buat versi angel hair ni kes tak perasan stok makaroni dah nak abis. Masa tu kuah sup dah hampir siap, cuma tunggu nak masukkan makaroni jer dlm periuk. Bila check rupanya hanya ada secawan jer makaroni, nak gi beli masa tu dah dekat nak waktu berbuka. Jadi K.Nor amik angel hair yg mmg sentiasa ada stok kat rumah dan patahkan dua. Pastu humban jer dalam periuk bersama dgn spiral makaroni yg cuma ada 1 cawan tu. Alhamdulillah... rupanya sedap pulak bila makan sup yg diletakkan angel hair. Sejak hari tu, bila ditanya si anak dara nak berbuka dgn apa, mesti dia request Sup Angel Hair tu. Bukan dia aje suka, Naim pun kadang2 request gak benda yg sama. Tukang masak dgn suami tukang masak semua pulun hehehe..


Sup Angel Hair ni K.Nor buat based pada resipi SUP MAKARONI (resipi Masz Kajang.. Masz!! rindu sama laling weh... hehe) Pastikan ada sambal kicap time makan Sup Angel Hair ni utk keenakkan yg berganda hehe.. 

SUP ANGEL HAIR
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
220gm pasta angel hair
1 mangkuk daging yg dihiris panjang dan nipis
bebola ayam ~ dipotong 2 atau 4
5 biji bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1in halia ~ diketuk
2 sudu besar rempah sup (boleh gantikan dgn 2 sup bunjut)
1 sudu kecil serbuk lada hitam ~ kalau nak lebih pedas boleh lebihkan
2 liter air
kobis ~ dipotong
carrot ~ disagat
1 bj tomato ~ dipotong 8
garam, gula
minyak
daun sup ~ dihiris
limau nipis/kasturi

Bahan penumis:
1 btg kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia wangi.
Masukkan bahan penumis dan biarkan seketika.
Masukkan hirisan daging dan goreng hingga daging berubah warna dan masukkan pula rempah sup dan serbuk lada hitam serta sedikit air.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan baki air. Masak hingga daging empuk.
Masukkan pasta angel hair dan bebola ayam, biarkan mendidih.
Masukkan kobis, carrot, garam dan sedikit gula.
Bila pasta dah lembut/masak, masukkan tomato yg dipotong tadi. (angel hair tak perlu dimasak lama sbb ia halus dan cepat lembut/masak)
Biarkan seketika dan tutup api.
Hidangkan ke dlm mangkuk bersama daun sup dan potongan limau nipis/kasturi serta sambal kicap.


12 comments:

  1. Salam Nor...

    Sopan sungguh bagaikan Wanita Melayu terakhir Nor mintak izin nak amik resipi reti.. hahahaha.. terkojut den..

    Angel Hair Soup ni kan mama suka.. kalau Nor yang buatkan.. heheheeh

    ReplyDelete
  2. Akak

    kita pon baru beli si angel hair..kiranya baru terjumpa..selalu susah benor nak dapat spag yg rambut rebonding lurus cam ni..selalu kedai kat umah kita jual yg rambut kerinting2 punya...so kira amik resepi dulu ek,..macehhh kak!

    ReplyDelete
  3. ermmmmm......sedap nya, mintak lah semangkuk, kicap tu taruk lebih ye hehe...

    ReplyDelete
  4. Mesti sedap nih pa lagi ada kuah kicap.. berseleranye.. dpt plak hirup kuah sup tu.. aduhai.. ;)

    ReplyDelete
  5. kak nor... sambal kicap itu menawan kalbu betul laa..

    ReplyDelete
  6. Salam K.Nor...sedapnya rasa kuah sup pasta tu...time hujan2 ni memang ngam betul...simpan cili padi..ummm..

    ReplyDelete
  7. KNor
    Tks for the recipe.. esok nak buat ah.. barang semua dah ade..termasuk lah si sambal kicap.. harusss hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Nor
    Rindu dgn dapo akak tau...
    Kak..Tu menu peberet kami kat rumah ni tau..

    ReplyDelete
  9. Salam ziarah,

    Amboi sedapnya...

    ReplyDelete
  10. ermmm..nampak mcm sungguh sedap. akan dicuba dipagi hari minggu nanti...

    ReplyDelete
  11. uwaaa nmpk sungguh menyelerakan..makan dngn sambal kicap lagilah bertambah2 sedapnya...leh cuba ni...

    ReplyDelete
  12. mamazieza >> heeeeeeeee...... yer la tu ma.. kang kalau tukar jd ganaz ma lagi tekezut! hehe

    yat >> hahaha.. pasta pun pandai buat rebonding ya yat hehehe

    noormasri >> boleh2.. silakan :)

    chocoaini >> takkan nak hirup kuah aje, sekali la dgn pasta tu :)

    tun >> gandingan yg sangat mantop tun kalau ada sambal kicap

    rahel >> mmg sedap :)

    rima >> wah.. rima pun peminat sambal kicap ya.. :)

    sue >> sue gi mana yg kejap timbul kejap tenggelam ni.. :)

    ooo biasa wat gak ya.. k.nor suka sgt... nak buat pun mudah :)

    ros >> salam.. silakan masuk.. mekasih sudi singgah

    sally >> slmt mencuba sally

    yatie >> jgn lupa cuba ya.. smoga kena dgn selera :)

    ReplyDelete