f Secubit Garam: PITTAYA PANNA COTTA

N3 Terkini

Tuesday, November 22, 2011

PITTAYA PANNA COTTA

ASSALAMUALAIKUM...

Apa hal la hujan2 tayang atau buat dessert kan..  Nak buat camana, gambar dah lama terperuk dlm folder, kena la keluarkan tak kira lah time hujan ke, banjir ke.. Nanti terus lupa adanya gambar2 tu, tak terpublish.. Tak kisah lah, hujan ke panas ke.. semua rahmat Allah.. Jom layan dessert yg amat mudah dan cepat disediakan tapi mengambil masa yg panjang utk set dan baru boleh dinikmati. Tapi kalau dah makan tu boleh pejam2 mata menikmati kelazatannya.. 


Dah banyak versi panna cotta yg K.Nor cuba, bermula dgn MANGO, LAICI, KIWI, DURIAN, KIWI GOLD dan last sekali ROSE SYRUP. (terima kasih kepada Gert, org yg bertanggungjawab memperkenalkan panna cotta pd K.Nor, yg telah membuatkan K.Nor sekeluarga jatuh cinta pada panna cotta :).. thanks Gert!)Semuanya enak2 belaka. Kali ni K.Nor cuba versi pittaya atau nama lainnya dragon fruit atau buah naga dlm bahasa org kita. Kebetulan beli buah naga ni masa ke Merchang baru2 ni, tengok kat tepi jalan area Penjara Marang tu ada org jual buah naga. Mintak cik abg stop kereta sbb nak beli buah naga. Dah lama tak beli buah naga ni, anak2 K.Nor suka buah naga ni dibuat jus atau suka gak makan gitu aje. 


Jom layan PITTAYA PANNA COTTA, resipi hasil olahan dr Mango Panna Cotta yg mula2 dulu try buat, resipi dari Gert. Rasa panna cotta ni manis (rasa manis tu kita ejjas sendiri ya..) dan buah yg sesuai digunakan utk digandingkan adalah buah yg ada rasa masam2 atau masam2 manis. Kalau ikutkan buah naga ni rasanya manis kan, tak masam. Jadi utk menghasilkan panna cotta yg ada combination manis dan masam, K.Nor masukkan sedikit jus lemon kedalam puri buah naga tu. Baru la best, kalau tak manis bertemu manis tak berapa syok sgt. Kena ada rasa masam2 sket kat puree tu baru ngam! Bagi yg dah pernah merasai keenakkan panna cotta, jom try versi PITTAYA PANNA COTTA lak ya... :)

PITTAYA PANNA COTTA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila

utk puree pittaya:
1/2 - 1 biji buah pittaya@buah naga
2 - 3 sudu besar gula
1 sudu besar perahan lemon/limau nipis

Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Blend buah pittaya dan masukkan gula dan perahan lemon. Kacau hingga sebati.
6. Tuangkan puri pittaya keatasnya dan bolehlah dihidangkan.

24 comments:

  1. hujan ke sejuk ke kalau dh depan mata ngap aja...sedap2.pittaya dh mcm pattaya.ingatkn letak puri roselle td.buah naga ghupanya....

    ReplyDelete
  2. fuhh! lega dpt masuk ke dapur akak...adeii...x tahan nengok pannacotta ni. cantik menarik dan dh semestinya rasa sedap...dpt imagine dah tu...dayang save dulu la ekk...bl nk buat x tau lagi...hehe

    ReplyDelete
  3. saya pun dah jatuh chenta dgn panacotta ni bila selalu masuk dapur kak Nor ni tau...terasa sejuk jer tekak ni bila mkn. ishhh sedapnya tgk yg versi buah naga ni takleh la nk buat coz kat sini tak ada buah naga colour gini.

    ReplyDelete
  4. menariknya color tuh...rs tentu sedap...

    ReplyDelete
  5. tengok pun dah tau sedap...mesti nyaman lalu kat tekak...

    ReplyDelete
  6. Kak Nor,cantik bangat..Mmg kreatif..Dah semestinya sedap kan..Akak mmg ratu dessert betoilah..

    ReplyDelete
  7. salam kak nor..pitaya kak nor manis ke?? selalunya pitaya yang mokwo beli mesti tawar hebeh..kerr memang gitu rasanya yg sebenar..???

    ReplyDelete
  8. salam k.nor...nak tanye,gelatin kak nor beli kat mn kat ganu ni?cap ape yer?

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. salam kak nor...nak tanya katne akak beli mould bentuk love tu ye? bkenan plak...hehe

    ReplyDelete
  11. cantiknya panna cotta yg akak buat ni..kena betullah kaler putih puding tu di gandingkan dngn buah naga tu...mmng sedap betul ni..terliur je tngk..

    ReplyDelete
  12. Nor cayang....! Kalau setakat bantal bucuk duyan tu tak heran ler di bandingkan puding laplap ni.... meh Along seketoi... baru lah makna nya Nor lapalap Along kan....kikiki

    ReplyDelete
  13. nonie >> kaler tu mmg lebih kurang jer dgn roselle kan :)

    dayang >> silakan :)

    nieza >> yg putih ada ke kat sana? buat panna cotta yg berkaler.. cun gak tu digandingkan dgn puree yg kaler putih :)

    sya >> alhamdulillah.. mmg sedap.. dah ramai yg jatuh cinta dgn panna cotta.. try la..

    rahel >> sangat tepat tu rahel :)

    ReplyDelete
  14. zaliedana >> alhamdulillah.. mmg sedap :)

    mokwo >> kalau yg merah tu ada gak la rasa manis2 tp kena yg betul2 ranum la mokwo.. biasanya yg putih tu tawar jer.. sbb tu kena tambah gak gula dlm puree tu

    zawani >> k.nor beli brand halalgel, kat giant

    azilla >> silicone mould tu azilla boleh beli kat bake with yen ya..

    yatie >> meh try buat versi buah naga lak.. yatie dah pernah makan versi kiwi kan..

    along >> boleh aje kalau utk along cayang.. meh ler :)

    ReplyDelete
  15. Salam K Nor

    lawa PC ni...ishhh acuan tu macam ku pernah lihat...tapi di mana ya...ahaksss :)

    ReplyDelete
  16. cantik!! mmg terkagum jap nengok panna cotta nih. tun baru tahu pitaya tu dragon fruit. hehe..

    ReplyDelete
  17. huiyo sungguh menggoda..cantikk kejadian panna cotta nih...

    ReplyDelete
  18. haish, dari semalam dok usha moul loplop ni... k nor ni tiap kali kuo mesti ade mould baru..jeles tau.. cer tunjuk sket camne rupe moul yg comel ni.. hehehe...

    ReplyDelete
  19. salam perkenalan..bessstt sgtt blog nie!!! jom singgah...jgn lupa follow:) thanks...

    ReplyDelete
  20. Assalam Nor, memang cantik puding lap2 ni ..uish..ni mesti banyak lagi mould2 yang belum dibuat tayangan perdana nikan ..hehehe..suka kita tengok ..

    ReplyDelete
  21. tin tin tinnnnn...mau sikit puding lap u lap me...
    Ya Allah, sgt menggoda warna puding akak tu...

    ReplyDelete
  22. adoilaa mak.. Pittaya laa pulak.. huhuhu.. mango tak lepas.. stoberi tak lepas.. ni pittaya pulak.. pengsannnn.. huhuhu

    ReplyDelete
  23. Salam buat semua stylo ladies di sini (:

    Blog yang sgt sesuai buat PENCINTA HANDBAGS! Banyak handbags menarik dan tips berguna.

    Lawati kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

    TQVM (:

    ReplyDelete
  24. yat >> w'salam yat..

    yer ke? bukan yat yg bagi k.nor ke? hehehe

    tun >> laaa.. tak tau lg ke? hehee

    CB >> mekasih :)

    noor >> aishh segan la noor nak tayang, nanti org kata nak menunjuk2 pulak :)

    nanti k.nor shoot dan tunjuk kat noor aje ya.. insyaallah :)

    kanzaenterprise >> terima kasih

    ayu >> ish.. tak la banyak tp ada la satu dua lagi.. tunggu giiran dan tunggu resipi yg sesuai :)

    hani >> sori hani.. lambat sgt sampai, dah abis :)

    mamazieza >> dah lama sangat nor tunggu ma buat, last2 nor buat versi lain la pulak .. agak2 ma nak buat versi mana dulu ya.. :)

    ReplyDelete