f Secubit Garam: BUTTER CHEESE CAKE

N3 Terkini

Friday, November 25, 2011

BUTTER CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Bertemu lagi di petang Jumaat yg sejuk.. Matahari pun agak malu2 nak muncul, kejap gelap dan hujan turun disertai angin. Happening gak la Monsoon Cup tahun ni kalau cuaca gini rasanya hehe..


Meh layan BUTTER CHEESE CAKE, resipi yg dah berperam lama dlm folder. Pernah tengok kat blog Wana@Potret Kasih kalau tak silap tp K.Nor copy resipi dr rumah Jun. Saja gatal tangan buat kaler sket dgn menambahkan strawberry emulco dan warna pink dlm sedikit adunan utk menghasilkan efek yg lebih cun, seakan marble. Dan sudah tentu lah hasilnya lagi enak dgn rasa strawberi tu.. 


Ni adegan memecah dara SM yg dibeli oleh Along masa dia ke UK Mei lalu.. Maceh anak mak ya... cayang dia <hugs> & <kiss (kat pipi tau hehe)> utk anak mak :)

BUTTER CHEESE CAKE
sumber : Jun@Yummylicous
sumber : K.Nor@SecubitGaram

A:-
225gm tepung
1 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam

B:-
200gm butter
175gm cream cheese
1/2 sudu teh lemon zest
175gm gula
5 biji kuning telur

C:-
5 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon




Pukul butter n cream cheese hingga kembang. masukkan gula, pukul lagi.
Masukkan kuning telur n kulit lemon, pukul lagi.
Masukkan bahan A n gaul rata.
Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.
Kemudian masukkan kedalam campuran butter tadi n kacau rata.
Masukkan kedalam loyang n bakar pada 180'c selama 30min.


19 comments:

  1. Cun lerrrr kek akak ni, SM tu lagilah Cun...jelesss tawww..

    ReplyDelete
  2. mmg sedap kek nih kan..naz follow resepi dr kak rima Bisousatoi..dah 2-3 kali buat .siap dapat tempahan lagi.

    ReplyDelete
  3. Salam K.Nor
    rajinnye buat kek..cam nak mintak sikit la..

    ReplyDelete
  4. suke butter cheesecake lg dp cheesecake...x muak...i likeeeee!. nanti nak try. kene pose dulu dr cheese...agak2 sebulan lagi la kot...hehehe

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum kak :)

    sedapnya ciskek,sejuk2 ni perut nyanyi

    ReplyDelete
  6. rsjinnys k.nor mengecis...cantek pulak tu... suka kaler pink

    ReplyDelete
  7. salam k nor..nampak sedap ler kek butter nih.. lembutttt jer nampak nyer..huhuh..ujan2 ni tgk gmbo ni jd lapo pulok.... izizizi...

    ReplyDelete
  8. salam kak nor ..sedapnya.... kek ada keju2 lagi la sdap ... :)

    ReplyDelete
  9. Salam Nor..
    Cantik & menawan kalbu butter cheese cake.. lagi2 menggunakan SM pemberian anak yg disygi hehehe

    ReplyDelete
  10. gulppp..noty nye cake tu..biase sgt!!! nk kena ngapp ni..huwaaaa..saya mauuu

    ReplyDelete
  11. Seslice nk wase. Makin cun kek tu klu org cun cam sya yg mkn kak. Akakaka..campk skit sm nk pinjam

    ReplyDelete
  12. Salam K Nor, cantiknya kek dan SM tu, confirm sedap, nak rasa sikit.

    ReplyDelete
  13. Cantiknya kek Knor.Acuan apa tu???

    ReplyDelete
  14. salam kak nor untung anak faham minat maknya... beruntung betul.. cantik SM tu buat untuk puding pun cantik..

    ReplyDelete
  15. terus naik seri kek nih bila letak kaler pink.. kalau ada cream cheese, semua pun jd sedap kan..

    ReplyDelete
  16. Amboi, SM dari UK.... memang cantik ler... kita tumpang tengok jer lah... tak pernah cuba pun SM sebelum ni.

    ReplyDelete
  17. gebusnya kek kak Nor ni..cantik SM baru akak ni.baru ni saya ada juga rembat 2-3 SM tapi belum kesempatan nk guna lagi..:)

    ReplyDelete
  18. kak nor..salam maal hijrah..cantik nya kak nor kek cis ni kak nor..dan mould tu cantik sesangat..mieza berkenan giler kat mould tu kak..btw, mieza pun cuba resepi ni sebab teruja tgk kek kak nor..jemput la tgk kat blog mieza :)

    ReplyDelete