f Secubit Garam: DAGING GORENG BEREMPAH

N3 Terkini

Saturday, November 26, 2011

DAGING GORENG BEREMPAH

ASSALAMUALAIKUM..

Menu hari ni pun adalah edisi entri tertunggak. Daging goreng ni dah lama K.Nor buat tp tak berkesempatan nak enterpreme disebabkan kena bagi laluan pada entri yg lain. Ampun ya Along, lama sungguh Nor peram entri ni.. Apapun mmg sedap daging yg dimasak simple gini. 

sori ya.. nak mekap hidangan pun agak kurang ghajen haishhh....

Kalau ikut resipi asal, Along guna daging kamben tp K.Nor gantikan dgn daging lembu qurban yg masih ada lagi dlm freezer nun. Daging ni K.Nor suka makan ratah2 gitu2 ajer, sedap! Ada kesilapan teknik sket masa K.Nor masak daging ni, takper lah biar lah Along jer yg tahu.. hehehe.. Maceh ya Along, Nor nak share resipi tu kat sini lak ya... 

KAMBING GORENG BEREMPAH
resipi : AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2:
1 kg Daging Kambing (Lamb Shoulders) - potong saiz 2" persegi ( k.nor guna daging lembu)

2 sb Tpg Gandum
1 sb Serbuk Kunyit
3 sb Cili Mesin
5 btg Serai*
10 ulas Bwg Merah*
3 ulas Bwg Putih*
4" Halia*
2 sb Biji Ketumbar*
1sb Jintan Manis*
1 sb Jintan Putih* (* blend)
Garam & Gula
1 cwn Minyak

CARA2:
1. Gaul kambing dgn tpg sehingga rata & bilas.
(tujuan nya utk menghilangkan bau hamis kambing)
2. Gaul dgg kambing dgn garam, serbuk kunyit & cili mesin sehingga rata.
Gaulkan dgn bhn2 blend, garam & gula.
Perap selama sekurang2nya 1/2 jam.
3. Panaskan 1 cwn minyak di dlm periuk/kuali tak melekat.
Masak sehingga kering & rempah2 nya garing.
4. Angkat & biarkan di dalam tapis sebentar utk mengasingkan minyak yg berlebihan.

9 comments:

  1. Assalam nor..meanrik daging ni..kering macam rendang..akak ambik tersepi ye..terima kasih nor.

    ReplyDelete
  2. selamat petang K.Nor..
    tentu sedap sangat daging berempah ni..kena dengan nasi putih je..mantap..

    ReplyDelete
  3. daging mcm ni sedap ratah2 je kan K.Nor...Salam Maal Hijrah buat akak sekeluarga.

    ReplyDelete
  4. mmmmm mbeeeeeeeeeeeeeek....hi3!!! Dap dap dap nyeeeee...

    Assalamualaikumwby Kak Nor yang awet mude...:)

    Salam Maal Hijrah buat kak sekeluarga..semoga Allah swt menerima ibadat2 kita dan mengampuni dosa2 yg lalu....dan semoga tahun baru ini menjadikan kita lebih solehah disisiNYA......

    ReplyDelete
  5. Boleh kasi fullmark walaupun ada kesilapan teknikal, yg penting sedaaap! Tq ya Nor sudi cuba resepi Along tu.

    ReplyDelete
  6. salam ma'al hijrah akak ^_^

    dah hampir 2 bulan, daging udah jd masakan kuarentin utk liza :(

    ReplyDelete
  7. k.erna >> yep.. mmg kering dan ada rasa garing2 sket.. try la k.erna

    rahel >> k.nor suka ratah jer rahel :)

    puan ros >> yep, sbb ada diletakkan rempah ratus dlm tu

    yatie >> betul tu.. k.nor pun duk ngulang ratah jer :)

    emma >> ^__^

    ayu >> amboi.. apa awet mudanya.. ayu tu yg awet muda, cam budak skolah lg tu hehe

    aminn.. salam maal hijrah gak buat ayu sekeluarga..

    along >> syhhh hehehe.. janji sodap along! maceh share resipi ya.. :)

    liza >> kenapa ni, bp naik ke? kena hati2 ya liza..
    salam maal hijrah buat liza gak ya

    ReplyDelete