f Secubit Garam: KUETIAW HAUFAN & KICAP CAMPUR

N3 Terkini

Thursday, November 17, 2011

KUETIAW HAUFAN & KICAP CAMPUR

ASSALAMUALAIKUM...

Di kala mood berblogging dah kembali (walau tak tinggi dulu2) tiba2 merudum balik. Ni gara2 PC K.Nor buat hal lak tu. Petang smlm masa nak mula kerja menghapdet, tiba2 jer ia stuck. Bila try guna tak boleh, dah restart pun tak boleh. Adeh..... gini la kalau dah jd blogger... kalau apa2 berkaitan dgn computer, lappy, modem atau internet buat ha, sedikit sebanyak mesti buat para bloggers mati kutu hehe Bukannya tak ada computer lain atau lappy lain yg boleh digunakan sementara PC tu dibaiki tp yg satu tu si IMac cik abg yg guna utk buat kerja2 dia. Notebook yg K.Nor guna utk buat n3 ni anak dara dan Luqman yg duk guna. Biasalah, masing2 dah abis exam mmg K.Nor bg kelonggaran utk guna. Lagipun K.Nor tak beberapa minat guna notebook atau laptop time menghapdet entri. Kurang best time menaip, banyak jer error/typo hehe.. Tapi apa nak buat, kena gak la guna notebook ni sementara doktor merawat sakit PC K.Nor tu.. huhu..

Ok lah.. kita kembali ke entri hari ni. Punya la lama Mas Duniaku post resipi Kicap Campur dia (K.Nor ada mintak dia poskan resipi tu sbb nak try goreng kuetiaw guna kicap tu. Masa tu dia baru jer disahkan preggy. Tahniah ya Mas, semoga sihat dan selamat hingga akhirnya dan semoga alahan tu hilang tak lama lagi. Ermm.. mek yung sorang lagi tu pun duk bertarung dgn alahan gak tu. kesian dua2 mekyung ni.. sepi jer dunia blog tanpa dua org mekyung yg rajin hapdet tiap2 hari ni hehe.. mudah2an tol kat anak tekak tu segera hilang ya Jah... hehe) Utk buat kicap tu amik masa seminggu lebih gak kes asyik bertangguh. Bila dah siap kicap, kesihatan K.Nor pulak tak mengizinkan utk makan benda2 pedas dan berminyak. KIV lagi ... Bila tengok situ sini duk tayang Kuetiaw Haufan yg Mas post resipi kat blognya tu.. lagi la gerammmmmmmm jer rasa. Nak buat tp tak leh... Kena tahan jer nafsu nak makan yg pedas2 dan berminyak ni. Alhamdulillah.. bila dah sihat, dah ok sket terus la cari bahan2 nak buat Kuetiaw Haufan.


Lorrrr.... mudah yg amat nak Kuetiaw Haufan ni rupanya. Kuetiaw tu digoreng dgn sedikit minyak dan kicap campur tu pastu utk pedas kena tambah cili api sket. Pastu buat jer kuah dia.. mmg mudah sgt2.. Kejap jer dah siap dan dah boleh makan. Naim siap angkat ibu jari tau Mas bila makan KTH ni.. mmg kena betul la tu dgn selera dia.. K.Nor dan cik abg pun suka gak. Ada banyak lg kicap tu walau K.Nor buat 1/2 adunan jer.  Tu pun dpt banyak gak. Boleh la try guna masa buat mee goreng ke, mihun goreng ke lain kali kan Mas :)

Mekasih Mas ya sbb sudi share resipi ibu Mas tu. Semoga Allah memberkati ibu Mas dan juga Mas seisi keluarga.. Izinkan K.Nor share resipi2 tu kat sini lak ya... Tq ... :)


KUETIAW HAUFAN
Resepi : MasDuniaku

Bahan A :
500gm kuetiaw
3 sudu besar kicap campur
sedikit minyak untuk menumis

Bahan B :
3 cawan stok ayam - kalau tak ada air biasa pun boleh
1 pokok sawi - basuh dan potong2
12 ekor udang
3 sudu besar tepung jagung ~ k.nor guna 2 sb jer sbb tak nak pekat sgt
3 sudu besar kicap campur
2 biji telur
sedikit lada sulah

Cara memasak :
Panaskan minyak, masukkan kuetiaw ( kalau suka pedas masukkan cili padi yang diketuk sekali ) dan kacau, masukkan kicap campur dan kacau hingga kuetiaw kelihatan sebati @ garing sikit jika suka. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
Masukkan stok ayam dalam periuk,apabila mendidih masukkan sedikit kiub ayam, udang dan sawi, apabila udang bertukar warna masukkan kicap campur(kalau rasa kurang masin boleh tambah lagi ), kacau, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung (kalau suka kuah pekat boleh letak lebih) masukkan bancuhan tepung sedikit2 dan kacau untuk lihat kepekatan kuah, kacau lagi, apabila mendidih, pecahkan telur dan masukkan telur kedalam kuah tadi dan terus tutup api.
Kacau kuah tadi bentuk bulat dan tuang keatas kuetiaw yang digoreng tadi.Tabur lada sulah diatasnya. Sedia dimakan.

~~~~~~~ *** ~~~~~~~~


KICAP CAMPUR
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1 cawan kicap pekat
1 cawan kicap cair
1 cawan sos ikan
1cawan sos tiram
1/2 cawan gula
1/2 cawan garam
1/2 cawan ajinamoto ~ k.nor skip tp gantikan dgn gula nisan 

Cara membuatnya :
Masukkan semua bhn2 yang telah disukat tadi kedalam periuk. Sebatikan dulu kemudian baru dikacau atas api perlahan hingga sebati tanpa henti yerk untuk mengelakkan kicap tu hangit, bila dah tak dengar bunyi gula tu masa mengacau, boleh tutup api dan biarkan kicap tu sejuk baru boleh masukkan kicap campur tu dalam bekas dan disimpan didalam peti.
Kicap campur ni sesuai digunakan untuk menggoreng mee, bihun, kuetiaw, mee hailam, sedapp juga dibuat ayam masak kicap.....


19 comments:

  1. alah k.nor ni..menggoda betul pagi2nih..buat perut berkeriuk..hehe. pagi minggu nanti leh try..

    ReplyDelete
  2. Assalam Nor,
    kenapa computer masuk wad ke?..
    kita ni lagilah kalau ada aje yang silap dah mulalah gelabah ..tak reti sangat nak godek2..walaupun dulu kerja menggunakan computer, tapi kalau ada yang tak kena, orang2 IT department yang handle..Kita tau gunakan aje..heheh..sekaarng kita harapkan anak bujang & hubby ajelah..silap sikit kena marah aje lah jawapnya..hehe
    ha tu dia kuey tiauw haufan dah keluar..akhirnya dapatlah rasa ya nor..sedap..

    ReplyDelete
  3. kak nor.. tun dh biasa sgt guna lappy ni, smp kekok bila menaip guna PC. kalau PC kt umah tu kan, mmg kejap2 masuk ward, xtau la apa masalah dia. maybe sbb byk tangan yg guna kan, jd camtu la.
    wah.. guna nisan ye.tun terkasima tgk ajinomoto dia, tu yg tun xbuat. tun msk mmg biasa x guna aji. nnti blh la tun try nih. tq kak nor cayang ^^

    ReplyDelete
  4. Kak,nor hihi sama lah dgn kita. Tenet kita meragam walaupun 4 hari lepas. Apapun sedap nya hidangan nie..nantie kita cuba pulak ye Hmmm tahan lapar .

    ReplyDelete
  5. Salam Kak..
    Rahel suka sangat mkn kueh tiau..sedap kuahnye..

    ReplyDelete
  6. Sedapnya kuey teow ni....kechur2 meleleh air liur dah ni...tak nak pelawa kak cek makan ke..he he..:d

    ReplyDelete
  7. Kak Nor..kueh teaw 1..hahahhahhaa..cuba la bleh main order2 ja kan..sedap hidup..(^_^)

    ReplyDelete
  8. kAK nOR,SY LAKDAH TERBIASA SKNG NIH GUNA LAPPY,PC CAM XBEST LAK,aish malas lak nak delete,huruf besaq lah pula..


    ERM SAMBUNG BLK,sy pon dah wat hor fan nih,tapi xpost lagi,mmg sng n sedap,tapi wat 1pinggan jer,sbb hubby mmg xsuka,suh try rasa pon xnak,sbb dia xsuka jns kuah yg guna tpg jagung nih,huhu..Tuhla tang ajinomoto tuh cam terkejut,smp bila cite kat hubby dia kata patutlah kicap tuh sedap,rupanya nak bagi luruh rambut,huhu..Sy kalo stok ygbli kat kak mas ni abis,nak wat versi letak pati ayamn nisan jugalah,huhu..

    ReplyDelete
  9. wahh dah sampai ke dapur kak nor dah pun k.teow haufan ni...memang sedapkan resepi mas ni. nieza dah 2 kali buat dah kak...memang byk kicap campur tu..guna goreng apa-apa pun boleh tapi nieza skip tak bubuh tok aji tu...hehe

    ReplyDelete
  10. As'salam Nor

    ct pulak tak suka guna notebook sbb mata macam nak rabun jer bila tengok..walaupun dah rabun dah...hahaha. sekarang kat rumah ada lappy, pc dan notebook. Haa..CM kata kalau ct nak guna kat TV saiz 42 inici pun boleh senang ct nak buat keja..hahaha. melampau betul kan CM tu..hahaha.


    sedapnya menu tu, jarang2 ct nak buat tapi kalau dah terpandang kat dapur Nor ni kuetiau haufan perghhh..leleh juga akhirnya :)

    ReplyDelete
  11. mmg the best!! sangat2 syedapppp!! terkenang2 aje nak buat lagi.. tapi KIV dulu sebab si Haziq baru je baik alergi makan udang aritu... kalau takde udang mcm tak syok plakk..

    ReplyDelete
  12. hehehe.. kak nor takut ye letak ajinomoto tu? sebenarnya mmg nampak banyak aji tu.. tp kicap yg kita guna dlm resepi ni cuma 6 sudu jer.. rasanya nisbah aji yg masuk dlm kuali kita pun takdelah byk sgt.. sbb rasa2nya kicap campur yang kita buat setengah resepi tu (guna 1/4 cwn aji) tu boleh guna berkali2 sbb dpt bykkan.. sy punya tu ada gak guna utk buat ayam masak kicap.. (tp tak amik gambor pulak) best jugak guna kicap campur tu buat ayam kicap.. tu pun ada byk lagi kicapnya..

    ReplyDelete
  13. salam kak nor, gula nisan tu sama ngan gula batu ke?resepi kicap campur ni agak2 boleh guna berapa kali masakan?thanks

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum kak

    akak xde la rtu typo mcm pia hehe

    "kuih" tiow kesukaan pia juga hihi,enak sungguh

    ReplyDelete
  15. saya salin je dulu resepi kicap campur tu kak nor, bila tgk ajinomoto tu, amboi banyaknya. Bila akak ganti dengan gula nissan tu ok x rasanya...

    ReplyDelete
  16. lambat sgt nak tunggu pagi minggu..pagi ni kita dah buat Kuewtiaw Haufan K.Nor ni.. memang sedap.. member2 opis kata mabeles..siap tanya resepi..hehehe
    Tayangan perdana kat http://sally-rashid.blogspot.com/2011/11/kuewtiaw-haufan.html
    Terima kasih atas resepinya..

    ReplyDelete
  17. yg nie dah lama dian salin resipinya.. tp x buat2 lg smpi skg... teringin mmg dah lama dah nak makan resipi mas nie.. tp tu ler.. asyik tangguh jer smpi skg nie.. nampak akak buat nie.. meleleh air liur d buatnya... sedaaap

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum..

    sally >> sally dah buat kan.. best kan.. mekasih sudi cuba resipi mas ni :)

    ayu >> w'salam ayu.. tak masuk wad pun.. demam sket2 jer.. doc dah dtg dan dah bg satu injection. terus kebah demam heheheh

    tun >> k.nor tak berapa suka guna lappy atau notebook tun.. kecik sgt keyboard tu.. mula la nak typo jer.. kalau guna lappy pun mesti nak guna mouse gak.. tak besh guna yg kat lappy tu :)

    heheh.. bab tok aji tu yg seriau sket kan.. k.nor mmg tak guna langsung tok aji dlm masakan.. sbb tu k.nor gantikan dgn nisan.. alhamdulillah.. bila kita dah biasa tak guna tok aji ni, masakan tetap sedap insyaallah.. try la

    noor >> bila tenet meragam semua blogger jd tak tentu hala kan noor hehe

    slmt mencuba noor :)

    rahel >> w'salam rahel.. sama la dng k.nor mmg antu kuetiaw :)

    k.cek >> hehe sian k.cek.. tinggal yg dlm gambar jer k.cek.. meh dtg rumah nor buatkan yg lain, kicap campur banyak lg tu :0

    sue >> uikkkk.. mengorder aje dia ya.. mmg senang sue.. tp tak syok la duk order jer.. hehe

    ct >> nak menaip tak best tu ct.. kalau guna pc tak yah tengok keyboard nak menaip sbb mmg laju taip gitu. kalau guna lappy rasa kekok sket hehe

    susah sket kan kalau cik abg tak suka.. takper. ct boleh guna kicap tu utk goreng mee ke, wat masak kicap ke.. sedap gak tu

    ReplyDelete
  19. nieza >> hehe.. kalau ikutkan buat paste tu dah lama tp baru jer nak menggoreng kuetiaw tu nieza hehe

    sama gak ya tak makan tok aji :)

    ct >> kita kan mmg dah sedia rabun hehehe

    mmg tangkap leleh KT haufan ni ct.. kena pulak dgn cili jeruk.. mmg syok abis :)

    ratna >> owhh mmg tak best la kalau tak ada udang kan ratna..

    tak tau la ratna.. mmg k.nor tak guna tok aji dlm masakan ni.. bg k.nor bila letak nisan tu alhamdulillah.. sedap gak.. sbb dah biasa tak guna kan.. :)

    ladysirna >> gula nisan tu bukan gula batu.. gula nisan ni biasanya dpt di ganu dan kelantan. dlm bentuk sekeping kaler dark brown.. lebih kurang dgn gula melaka cuma bentuk jer lain sket

    k.nor buat 1/2 adunan ni dpt satu bekas plastik.. mmg banyak.. agaknya lebih dr 15 hidangan kuetiaw kut..

    pia >> w'salam.. dah proof reading mmg la tak ada typo pia.. masa menaip tu jd slow sbb banyak typo hehe

    sue >> silakan sue.. takper.. ganti jer dgn gula nisan sue..

    bg akak tetap sedap sbb kita dah biasa tak guna tok aji dlm masakan kan.. try la

    sally >> yep.. dah tengok.. tentu mas seronok makin ramai yg try resipi dia tu :)

    diana > buat la D... chinese style ni.. mmg sedap :)

    ReplyDelete