f Secubit Garam: SWEET & SPICY CHICKEN OAT

N3 Terkini

Thursday, November 3, 2011

SWEET & SPICY CHICKEN OAT

ASSALAMUALAIKUM...

Dah malam baru dapat update.. siang tadi amat kebizian. Masak utk lunch pun agak terlewat, bila dah lewat masak lewat la dpt makan. Bila dah masak dlm keadaan kalut mula la terasa penat tambah lagi pg tu dah keluar atas beberapa urusan. Ditambah lagi kepala duk berdenyut jer. Kepala ni mmg dah menjadi kelaziman duk berdenyut tambah lagi bila penat dan stress sket. Alhamdulillah, semua tu atas kehendakNya gak kan. Lepas dah settle semua ingatkan nak update blog tp bila dah penat mula la terasa kurang kerajinan ditambah lagi mata dah kuyu. Teruslah layan mata sekejap utk hilangkan penat. 


Skrg ni alhamdulillah.. dah ringan sket kepala, so bolehlah update blog dgn menu masakan yg teramat mabeles ni. Dulu K.Nor dah pernah try mengikut resipi yg diolah oleh Madiha@Ratna. Kali ni K.Nor try resipi asal yg Ratna amik kat Myhealtyheart.com.my. Saja nak tengok camna rasa resipi yg asal. Kata Ratna dulu dia skip daun kari dan daun ketumbar, jd K.Nor cuba lak letak. Pastu teringat Zaliedana ada letak parutan mangga yg hasilnya cam kerabu dan hidangkan bersama masakan ni. Hasilnya??? Bertambah2 lagi la kesedapan masakan ni. Kalau tak caya cuba la.. mmg tak rugi tau.  Indeed this recipe is a keeper.. chewahhh spekong london ler.. hehe Memang syok ratah2 aje ayam ni, dgn parutan mangga muda dan karot tu.. ada rasa masam2 pedas dan manis... perghhh... syok abis...  


Mekasih buat Ratna, Ida dan Zaliedana yg memberi ilham utk masakan yg mabeles ni. Nak buat pun mudah,  perap jer ayam dgn bahan2 perap. Salut dgn breadcrumb dan tepung beras (K.Nor masih kekalkan guna tepung beras dari tepung jagung utk menghasilkan ayam yg lebih rangup dan lebih sedap). Pastu siapkan bahan2 garnish tu serta sosnya dan letak atas ayam tadi. K.Nor masih juga skip hirisan oren sbb dah ada parutan mangga muda yg lebih enak rasanya dari hirisan oren. Tapi terpulanglah pada citarasa masing2 ya, nak guna ke tak parutan mangga atau hirisan oren tu. KITA YG BUAT DIA  kan... ^__^


SWEET & SPICY CHICKEN OAT

Ingredients:
500 g boneless chicken
1 cup Quaker Oats Quick Cook
½ cup corn flour ~ k.nor gantikan dgn tepung beras
Pinch of salt
White pepper to taste
1 egg beaten
2 tsp. fish sauce
Cooking Oil
Curry leaves
5 tsp. Chili Thai Sauce
1 tsp. lemon squeeze ~ k.nor gantikan dgn perahan limau kasturi

Garnishing
2 cloves shallot, finely chopped
1 stalk of coriander leave, finely chopped
5 chili padi, sliced finely ~ k.nor lebihkan
1 carrot, sliced finely
½ orange; thinly sliced ~ k.nor gantikan dgn parutan mangga muda
1 tsp. sesame seeds ~ lupa nak letak.. :)
1 sudu besar gula ~ k.nor tambah
Directions
Add Quaker Oat Quick Cook together with corn flour in 1 bowl. Stir thoroughly & put aside
Cut chicken by lengthwise inside measure ½ cm. Marinate chicken with black pepper, pinch of salt & Fish sauce. Add egg & stir well
Dip chicken into oat / corn flour mixture.
Heat cooking oil in saucepan. Deep-fry the chicken with curry leaves till cooked. Drain and set aside.
Add in the cooked chicken, carrot, shallot, coriander leave, sesame seeds & chili padi into dressing bowl.
Use the oranges to decorate the dish on the side
Mix well Thai chili Sauce & Lemon squeeze. Pour into the dressing bowl. Serve immediately

Cara K.Nor utk garnishing:
Hidang ayam dlm pinggan dan picitkan sos cili thai keatasnya.
Kemudian gaulkan carrot, mangga muda, cili padi, daun ketumbar, perahan limau kasturi dan gula dalam sebuah bekas hingga sebati dan letak atas ayam. 
Siap utk dinikmati :)

19 comments:

  1. Salam kak nor,sedapnya ayam goreng.mangga muda tue yg xleh tahan tue,kecur liur.

    ReplyDelete
  2. wow! meriahnya resepi Kak Nor....penuh warna-warna yang menyelerakan....minta secubit... nak rasa!

    ReplyDelete
  3. salam nor. Satu lagi resepi yang sedap. Bundo ambil bawak balik secopot..hehe.
    Thanks for the recipe.

    ReplyDelete
  4. assalam kaknor, mai ni xmo komen pasal makanan sbb dah tau kompom seap sifu yg masak.
    Mai nak ucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha buat kaknor sekeluarga

    ReplyDelete
  5. salam kak nor...resepi sihat ni..yg penting sedapp..

    ReplyDelete
  6. salam kak nor..
    yumyum... bertambah2 sedap bila tambah mangga muda tu.. mesti rasa ala2 kerabu mangga kan? pandai gak kak nor ganti lemon dengan limau kasturi sbb kalau dah letak mangga & campur pulok ngan jus lemon takut masang rebang pulok kekgi... kalau jus kasturi tu oklah sikit.. benda2 gini sedap buat ratah jer ni...kalau sylah.. hehe.. betul tu kak nor.. kita yg wat dia... lgpun.. masak ni ikut apa bahan yg ada kat rumah.. tak perlulah nak akur 100% ngan resepi asal.. hehe....

    ReplyDelete
  7. Assalam kak nor,wah wat lagi eks..Sy pon kalo da mangga muda mmg nak wat lagi,sbb suka sgt..Sy suka versi letak mangga,sbb suka ratah gitu jer..Mmg mabeles..
    Dikesempatan ni sy nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha Wat kak Nor Cayang n family ya..Halalkan segala resepi n maaf atas segala slh silap sy ya kak..

    ReplyDelete
  8. Betul kan sedap kak nor resepi ni.klu ratah aje memang sedap sgt lah.
    ehhh asal tetiba air liur meleleh plak...
    takpe2 minggu ni kita pikir apa nak masak utk raya dulu
    next week baru kita masak ayam ni lg.benornya dah byk kali gok sy masak ayam ni.sbb anak2 suka mkn ayam tu yg sayur mayur tu ibu dia lah yg ngap

    ReplyDelete
  9. Hi kak Nor, satu lagi resepi yang sedap....mmm yum yum :)

    ReplyDelete
  10. salam kak nor..

    Besh la resepi ni.minta salin dulu resepi nih..

    ReplyDelete
  11. nonie >> w'salam

    try la nonie.. mmg bertambah sedap bila ada mangga muda tu.. masam2 pedas dr cii padi.. :)

    amie >> kalau secubit tak puas makan amie.. kana sepinggan :)

    ibundo >> silakan k.pah.. slmt menerai :)

    lina >> w'salam lina.. hehe..

    slmt hari raya aidil adha gak buat lina sekeluarga ya..

    liza >> mmg sedap.. menjilat jari :)

    ReplyDelete
  12. ratna >> yep.. ala2 kerabu.. ni idea siti zaliedana la ni ratna .. mmg best :)

    kalo masang rebang k.nor pung dok leh makang! heheh

    zaliedana >> k.nor mmg beli mangga muda khas nak buat masakan ni siti. mmg best kan..

    sama2 la ya.. slmt hari raya gak dr k.nor buat siti sekeluarga

    ida >> ni kali ke2 k.nor buat. sebelum tu tanya cik abg nak lauk ni ke lauk satu lagi, dia terus jawab nak yg ni.. hehe.. mmg dia peminat setia dgn lauk ni la tu :)

    yummylitlecooks >> yep.. mmg sangat yummy.. do give a try ya.. :)

    ReplyDelete
  13. dina >> jgn salin aje tau, rugi tak cuba ni :)

    ReplyDelete
  14. Assalam Kak Nor, sedapnya tgk ayam ni...kat atas tu mcm rupa kerabu pun ada...kalau bab meratah saya suka...hehe

    ReplyDelete
  15. alahai k.nor...sedap juga yer masak ayam camni...tp kena oat yg plain la kan..

    ReplyDelete
  16. salam kak, sedapnyer ayam coat dengan oats. good healthy recipe :)

    ReplyDelete
  17. memang nampak sedap ayam nie akak.. lain kali boleh cuba buat... suka sgt makan menu mcm nie.. meratah pun best nie..

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum...

    maaf ya.. dah banyak hari post baru dpt reply komen.. biasa lah kan.. musim raya hehe

    nieza >> betul tu cam kerabu, rasa pun cam rasa kerabu sbb ada sos ikan, masam2 dan pedas2 pastu manis sket. mmg yummy!

    lieza >> yep, k.nor guna instant oat

    in >> yep.. mmg healthy.. try ya..

    diana >> k.nor pun ratah aje D.. mmg best :)

    ReplyDelete