f Secubit Garam: AYAM SAMBAL HUTAN

N3 Terkini

Wednesday, November 23, 2011

AYAM SAMBAL HUTAN

ASSALAMUALAIKUM...

Menu hari ni, AYAM SAMBAL HUTAN, resipi yg K.Nor ambil kat rumah Ayu S'pore. Masakan ni K.Nor gandingkan dengan NASI SERAI. Jangan tanya K.Nor kenapa namanya sambal hutan ya.. Bukan guna ayam hutan ya... Sambalnya tu dinamakan gitu oleh tuan resipinya, jadi kita ikut aje la... hehe.. 


Boleh tahan gak rasa masakan ni, macam ayam msak merah berrempah pun ada gak. Perbezaannya cuma ada lengkuas dlm sambalnya tu. Mintak izin ya Ayu, nak share kat sini lak.. Tq :)


AYAM SAMBAL HUTAN
Sources:-From Hjh Alijah Abdullah
Sources: From Ayu@Curlybabesatisfaction

Bahan2:-
1 ekor ayam dibuang kulit dan lemak, dipotong ikut suka
2cm lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan kisar:-
2 sudu makan penuh ketumbar biji
2 sudu teh penuh jintan halus
15 biji lada kering
12 biji bawang merah
8 biji bawang puith
2cm kunyit hidup

Cara:-
Gaul ayam yang telah dicuci bersih(Ayu cuci dgn air asam) dengan bahan kisar. 
Panaskan 1 senduk lauk minyak dan tumis serai & lengkuas hingga wangi. 
Masukkan ayam dan gaul rata. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata. 
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat. 
Taburkan gula dan garam secukup rasa. 
Enak disajikan dengan nasi atau roti.

11 comments:

  1. kak nor nonie pon ingat ayam hutan tadi.rajin cik abe kak nor g menjerat hujan2 nie hahahaha.sabau jer la..
    makan dengan pulut kuning pon sedap nie..
    nonie dh cuba daging kaprau tue.mmg terbaeek!!

    ReplyDelete
  2. salam kak nor.. ye lor ingat td ayam hutan.. x pun masak ayam ni dalam utan ker.. hehe... nmpak menyelerakan, macam ayam masak merah versi berempah ye.. sedap tu... :)

    ReplyDelete
  3. Assalamulaikum.. wah wah boleh cuba masak ni sesekali berubah rasa trima kasih resepinye

    ReplyDelete
  4. ok yatie tak tanya nape di namakan ayam sambal hutan..ok yatie faham, takmo peningkan kepala akak tuk jawab..ngeeeeee...btw nmpk sungguh menyelerakan...meh rasa secubit sikit..

    ReplyDelete
  5. assalam nor..betul2 la akak ingatkan ayam hutan..mesti sedap..rupanya resepi je..
    bila dah baca resipi..sah2 le memang sedap tu..sebab ada ketumbar jintan manis bagai tu..mesti wangi je.

    ReplyDelete
  6. Kak Nor..............waaaaaaaaaaa ayam sambal hutan...ada lengkuas rupenye.....errr....dah abis ke kak???? mmmm, gigit jari je la...nak gigit mouse x lalu lak...he3!!

    ReplyDelete
  7. salam Kak Nor..
    ada jugak sambal hutan ek..eii pelik2..hehe..tapi nampak menyelerakan.

    ReplyDelete
  8. Assalam Nor, ok kita datang lagi... ini kali naik bas express aje..heheh tadi sebab emergency kena teriak dari jauh.. naik helicopter sebab itu aje yang ada..hahaha..nampak sungguh menyelerakan..

    ReplyDelete
  9. heheh.. tun pun ingat guna yam hutan masak nii..

    ReplyDelete
  10. nonie >> k.nor dh rasa dah mesti org terpikir gitu hehe..

    noor >> mmg ada iras2 ayam masak merah berempah akak tu.. cuma tak ada word hutan jer.. heheheh

    ani >> w'salam .. slmt mencuba :)

    yatie >> bagus2.. dah faham kan.. takyah tanya2 hehehehhe

    k.erna >> yep, wangi cam ayam masak merah berempah nor gak.. ada rempah2 gitu :)

    ayu >> ishh kuatnyer gigi nak gigit mouse, jd bertukar jd cat lak ke? hehe

    rahel >> alhamdulillah.. not bad rasa dia tu.. try la.

    ayu >> sib baik jalan tak tutup kes banjir.. sempat gak sampai ya.. hehe

    tun >> haishh.. tu yg awal2 remind tun :)

    ReplyDelete
  11. hehhehe.. ingatkan apa td ayam sambal hutan nie.. rupanya hanya nama jer.. :D
    tp tgk ayam nie mmg terliur ler tgk akak.. nampak sedap..

    ReplyDelete