f Secubit Garam: SOTONG MASAK LADA HITAM

N3 Terkini

Sunday, November 20, 2011

SOTONG MASAK LADA HITAM

ASSALAMUALAIKUM...

Entri bisu aci tak? hehehe... Jom layan gambar dan resipi aje ya hari ni... Tuan rumah sakit kepala ^___^


SOTONG MASAK LADA HITAM 
resipi :  K.Hanieliza (Buku Masakan Makanan Laut)
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A
300gm sotong (dipotong kecil)
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar ladan hitam (ditumbuk kasar)
1 pokok daun bawang
garam (sekiranya perlu)

Bahan B (kesemuanya dihiris)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 bj cili merah

Cara2:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan B hingga layu.
Masukkan sotong, lada hitam, bawang besar, cili merah dan sos lada hitam.
Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar.
Tutup api dan taburkan daun bawang.
Sedia dihidangkan.

tip dr K.Liza:
garam tidak perlu ditambah kerana sos lada hitam sudah masin


#tip dr K.Nor :)
sotong tak perlu dimasak lama utk mengelakkan dr rasa liat/keras
boleh gak dicuba cara ni: (ni kaedah K.Nor ya.. bukan nak menunjuk pandai.. terpulang pd cara masing2)
  • panaskan sedikit minyak dan goreng dulu sebentar sotong yg dah ditoskan sehingga keluar air.
  • angkat dan ketepikan.(jgn goreng terlalu lama)
  • panaskan sedikit minyak yg lain, baru la ditumis bahan2 B hingga layu dan masukkan sos lada hitam, lada hitam tumbuk dan bawang besar.
  • masukkan air sotong td dan masak hingga sedikit pekat baru la dimasukkan sotong.
  • kacau2 hingga rempah2 mesra dgn sotong dan bolehlah dihidangkan.

14 comments:

  1. Akak berdenyut kepala yg sane, kite berdenyut perut kat sini tgk masakan sotong ni...athoiiiii selera betui!

    ReplyDelete
  2. Kak Nor,alahai ciannyer skt kpla ya,xper kak rest dlu,tido jab ke,byk keja sgt kut kak rini..Adeeeiii sutun tuh nmpk sodap lah kak nor,sy pon kalo msk sutun suka juga msk dlu kat non stick pan bagi klr air,pastu bru msk lagi utk sebatikan ngan bhn len..Sutun nih kan byk klr air..

    ReplyDelete
  3. assalam nor..tak sihat ye..jangan upa makan ubat ye..akak dulu selalu sangat sakit kepala..dah macam2 cara buat..sudahnya doktor soh pakai cermian mata nak mandi,solat ngan tidur je buka.baru ok..tapi nor memang dah pakai kan..
    semoga nor cepat sembuh ye..
    akak ambik resipi ye..belum pernah soton masak macam ni..biasanya akak buat masak tempoyak je.

    ReplyDelete
  4. aslmkm Kak Nor cayamm..hehe..rehat2 ye kak, cepat sembuh InsyaAllah..
    sdp la sotong ada lada hitam ya..buang angin nih..hehe

    ReplyDelete
  5. akak dh makan ubat?.. huhuhu.. terseksa kan kena sakit kepala ni.. zura br je baik skit dr migrain.. rehat ye kak..

    sotong tu serius nmpk sedap sgt.. ada kelainan menu.. selain masak menu yg sama je.. leh cuba nnti.. tq kak..

    ReplyDelete
  6. Assalam Kak Nor,
    bawa2 berehat ye kak...
    sotong tu nampak mengancamlah... tunggu diterkam je!

    ReplyDelete
  7. Kak Nor...sedap banget nampaknya sotong masak ld hitam tu..belum cuba lagi...

    ReplyDelete
  8. fiza >> masing2 berdenyut ya.. hehe

    ct >> bukan kerana banyak kerja ct.. tp biasa lah time bulan mengambang ni :)

    k.erna >> ni biasa jer k.erna.. selalu kena time bulan mengambang.. dah tanya doc dia kata kes hormon , time umur gini biasa jer kena.. nor jarang makan ubat kalau sakit gini.. kecuali kalau berlanjutan 3 atau 4 hari baru nor makan, kalau tak sakit kuat sgt nor tak makan gak.. insyaallah hilang gitu jer :)

    anna >> biasalah kalau lada hitam tu ana

    zura >> k.nor jarang makan ubat zura.. tak suka amalkan makan ubat sakit kepala ni time sakit.. kalau tak tahan sangat baru makan :)

    amie >> nak terkam sotong ke amie.. dah abis tu .. tinggal gambo jer :)

    rahel >> k.nor mmg suka sotong dan suka masakan letak lada hitam hehe

    leyza >> maafkan k.nor, k.nor terpaksa delete komen leyza ya.. k.nor tak suka ada apa2 kaitan dgn 18sx kat blog k.nor.. harap leyza faham...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum K.Nor,
    alamakkkk dah abes ya sutun lada itam tu..rugilah dtng lambat..nmpk gaya kenalah masak sendiri..samalah kita pun bln mengambang sakit kepala...hehehehehe...tu yg jngn cari pasal tuuuu...kalau tak kena lesinggggg..ekekekekeke..saje je guwauuuuu..cakkkk tenyum tikit kak..alalalalla..tomeynyaaaa..

    ReplyDelete
  10. Salam K Nor

    Kita amik resepi ni ya Kak..nak masak style ni pulak..kalo tak asyik2 kita masak sotong sambal or sotong masak hitam..so nak try yg ni plak..thanks for sharing kak!

    ReplyDelete
  11. K. Nor thanks for sharing resepi ni. Mmg tengah cari idea selain nak masak sambal sotong, boleh masak apa lagi. Ni pun nampak simple je :D

    ReplyDelete
  12. yatie >> w'salam.. dah tau dtg lambat mmg la dah abis :)

    amboii pndai main lesing2 ya.. hehe.. biasa tu yatie.. k.nor dah check dgn doc.. katanya mmg kes hormon, sakit kepala time bulan mengambang

    yat >> w'salam ya.. silakan :)

    sweethoney >> silakan.. slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  13. akak sakit kepala ker akak... moga akak dah sihat dah sekarang.. banyakkan rehat tau akak... ermm.. diana tgk sotong tu pun dah terliur akak.. skg x bole nak makan sotong dulu.. doc x bagi diana makan.. huhuu.. jamu mata jer nmpknya kat dapur akak nie dulu..

    ReplyDelete
  14. Diana >> biasa la D, bila bulan mengambang ni.. alhamdulillah.. dah ok hari ni.. tq ya.. :)

    alergic ke D?

    ReplyDelete