f Secubit Garam: ROSE SYRUP PANNA COTTA

N3 Terkini

Monday, October 3, 2011

ROSE SYRUP PANNA COTTA

ASSALAMUALAIKUM..

Kesian sungguh pada pengunjung SecubitGaram ya.. dah malam buta baru tuan rumah dapat hapdet blog. Tuan rumah dah semakin lemau ni.. Kalau kukis yg dah lemau boleh lah dipanaskan balik dlm oven tp mood tuan rumah ni makin hari makin lemau. Haish...  Agaknya petanda nak stop blogging dah tu kut.. hehe..

Ok lah.. berbalik pada entri kali ni.. 1st time tengok Gert tayang Rose Syrup Panna Cotta dia 2 hari lepas terus jatuh cinta, copy dan save resipi. Tau aje la kan, K.Nor mmg pantang tengok org tayang dessert tambah lagi panna cotta. Dah la resipi tu mudah jer, bahan2 semua ada kat dapur, tambah lak cantik jer panna cotta Gert tu posing hasil penggunaan mould dr Royal Selangor Pewter tu. Bagi yg tak tau, Gert merupakan salah sorang peserta yg bertanding dalam GET YOUR JELLY ON anjuran RSP tu (worldwide ni tau.. bukan sembangan ya. hehe). Gert dan 9 peserta lagi perlu menghasilkan setiap hari satu post/resipi yg menggunakan mould dr pewter yg diberi nama Nick Munro selama tiap2 hari sepanjang bulan Oktober ni. Fuh.. mmg challenging betul ler, nak hasilkan 30 resipi/entri tu.. sampaikan Gert kata tak leh nak tidur malam asyik duk pikir resipi apa nak buat.. Hubby Gert yg pandai dlm pertukangan siap buat holder yg cun utk mould tu.. Bagi yg nak tau lebih lanjut bolehlah ke SINI, dan dialu2kan beri moral support pd Gert dlm menjayakan pertandingan tu. Tak lupa, Gert juga menganjurkan GA yg menawarkan kamera digital OlympusVC-110 utk pengunjung yg memberi sokongan kepada penyertaan beliau.. Nak tau lebih lanjut, check kat SINI ya.. All the best to u Gert.. U can do it! ^__^


Sebenarnya kalau nak tau, ni kali ke2 K.Nor buat panna cotta ni. Semalam dah buat, tapi hasilnya kurang memberangsangkan. Part yg pink tu agak lembik.. K.Nor salah sukat serbuk agar2 kut. Hasilnya tak cun la utk posing. Keluarkan dari mould jer terus anak2 ngap, satu persatu.. Memang sedap dan dia org suka betul dgn rasanya tu. Opsss.. sebenarnya kan... ada edisi derhaka sket masa buat panna cotta yg smlm dan hari ni.. Kebetulan kat dapur ada susu berperisa strawberi, jadi K.Nor guna aje la susu tu utk pink layer. Jadi K.Nor skip part sirap rose tu. Hasilnya sangat mengasyikkan.. anak2 suka sgt dgn gabungan rasa strawberi pd adunan pink dan vanila pada adunan yg putih.. Ampun ya Gert, Nor dah menderhaka sket pada resipi Gert yg sedap ni. Utk yg dibuat kali ke2 ni pun K.Nor masih menggunakan susu berperisa strawberi dan outcome puding ni pun cantik jer, dah tak lembik dah.. (K.Nor lebihkan sket serbuk agar2 dalam adunan pink). Tq Gert for the very nice recipe.. Anak2 Nor mmg suka sgt dgn rasanya.. memang akan diulang buat lagi ni.. hehe..

ROSE SYRUP PANNA COTTA
recipe : Gert
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients for the pink layer:
1 tsp agar agar powder ~ k.nor lebihkan 1/4 sudu teh
150 ml water
2 tbsp sugar – more if you like it sweeter
200 ml milk ~ k.nor guna susu perisa strawberi
1 tbsp rose syrup ~ k.nor skip
1-2 drops of pink coloring

1. Combined the agar agar powder and water and mix well. Cook it over low heat until agar agar powder completely dissolved.
2. Add in the milk and sugar. Cook it over medium low heat until sugar dissolve and it come to a slow boil. Add in the rose syrup and coloring. Check the sweetness if it is to your liking. Pour it into the Jelly moulds and let it set.
3. Once it is set, take out the jelly, cut into 4 segments. Put 2 segments of the jelly back into the mould and leave the rest empty. Prepare the white layer.

Ingredients for the white layer:
1 tsp agar agar powder
150 ml water
200 ml milk
2 ½ tbsp sugar – more if you like it sweeter
1 tsp vanilla

1. Combined the agar agar and water and mix well. Cook over low heat until the agar agar powder completely dissolved.
2. Add in the milk, sugar and vanilla. Cook over medium heat until it boils. Remove from heat. Spoon the agar agar mixture into the empty sections of the moulds.
3. Let it cool completely in the fridge before serving.


32 comments:

  1. asalam nor..jangan lemau..dan jangan jugak terfikir nak berenti..
    nor selalu jadi sumber inspirasi akak nak masak tau nor..

    ReplyDelete
  2. Assalam kak Nor!!...jgn ler lemau-lemau kak...kalau akak lemau kita pun nak lemaukan diri jugalah...ekekeke

    suka tgk rose syrup panna cotta tu...sweet gitu dan semestinya sedap..:)

    ReplyDelete
  3. Salam kak nor,
    cantik je kaler puding tu..
    mesti sejuk masuk tekak kalo kuar dr fridge tu...

    ReplyDelete
  4. Wow terkezut den malam ni. Mana taknya on je nampak post kak paling atas. Saya pun dah mula jatuh chenta le dengan dessert cam gini. Tapi masalahnya sendir msksn sendiri buat.

    ReplyDelete
  5. combination warna yang cantik K.Nor..

    ReplyDelete
  6. Salam K Nor

    lawaaaaaaa!!! suka the colours..very sweet indeed!! sama cam Gert punya PC! sweet jugak...

    ReplyDelete
  7. Nor, thank you for being my very best supporter. I really appreciates it. Nanti kasi hadiah :) You are right. When I buat the pink color memang it is a bit softer than the white. I thought may I put a big of rose syrup to it. And thanks for the link.

    ReplyDelete
  8. By the way, your panna cotta memang lah cantik. Mould apa you pakai yea?

    ReplyDelete
  9. kak nor ..kennot lemau2 wokay..sekuk lemau tak pe
    cun melecun puding mu!!!..ari tuh mokwo buat puding rose memang sedap sampai x dan nak masuk blog..kejadian nya pun elok gak sebb guna loyang aluminium jerr! tq!

    ReplyDelete
  10. Nape lemau2 lak ni Nor... takpa2, mmg camtu ler kekadang tapi so long kita semua bersatu support each other, ok lah kan.... kreatip nya boleh buat belang tu, blur jap Along ni ....hehe

    ReplyDelete
  11. Salam kak nor..selamat pagii..hee..

    kiut nya puding akak nih..terguda nengok sweet kaler pink..terserlah ke'ladies'annya..

    jadinya panna cota nih x guna gelatin laa ye kak?cam simple amat kan..tp kalo malas2 ni simple pun x terbuat lg kot..nanti kena cek dulu ade stok idak serbuk agar2 tu..maklum laa gergasi takde depan umah cam org2 tuu kan..huhuuu..*ayat x pueh ati.haha

    ReplyDelete
  12. Selamat pagi Kak Nor....RSPC Kak Nor tu amat menggoda... kalau ada depan mata...rasa nak ngap terus! he heheh

    Kak Nor,
    Amie datang ni bawa hajat tau, rakan-rakan blogger beritahu Kak Nor ada panduan membuat Butter Prawns...sebab setiap kali Amie buat asyik tak menjadi, takde rupa sarang serabut-serabut yang cantik tu... ni datang nak tuntut ilmu dari Kak Nor (mana tahu hati terbuka lagi untuk mencuba resepi ni)...

    ReplyDelete
  13. canner jadi 2 side gitu ek? tapi mouldnyer gitu.. udah mule otak sengal nak memikir nyer ni.. kak norrr.. jgn la lemau2.. kak nor gi masuk oven nun

    ReplyDelete
  14. cantiknya kak nor wweeeii...seni sungguh tangan akak nih..

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum..

    k.erna >> heheh... bg warning ya.. hehe.. mekasih kak.. tengok la dulu camna ya.. :)

    mekasih kak erna.. terharu gitu.. teruskan masak2.. ramai lagi blogger lain yg hebat2 dgn resipi2 yg mabeles insyaallah.. :)

    nieza >> haippp nieza tak leh lemau2.. hehe

    mmg sedap ni nieza.. smooth jer masuk anak tekak... try la

    norul >> yep betul3 :)

    ReplyDelete
  16. sam >> yg ni tak banyak sgt.. try la buat lagi mudah dari panna cotta yg guna gelatin.. kejap jer dah keras

    naz >> yg tu pun akak dah terlebih letak pewarna .. ingat nak buat slow sket kaler pink tu :)

    yat >> kalau lembut sket pink tu lagi sweet kan, cam yg gert tu.. k.nor mmg suka sgt yg gert buat. sweet jer

    ReplyDelete
  17. puan ros >> rasa dia sangat sedap kak.. walaupun simple gitu.. try la

    gert >> alaa gert.. nor buat ikhlas tau.. saja bg moral support utk u tau.. ehehehe

    owhh patut la... mungkin sbb kita tambah pewarna dan yg mula2 buat tu nor tambah strawberry paste.. tu yg buat ia jd lembik kut.. yg 2nd time buat nor tak tambah dah guna susu strawbery terus jer.. apapun rasa sangat2 sedap la gert.. cukup puas hati..

    nor guna silicon mould jer gert :)

    mokwo >> why kennot kennot? ken ken la mokwo.. hehee

    alaa.. loyang aluminium ke, tin ke, plastik ke no hal la mokwo.. janji puding tu sedap kan.. ish.. apasal la tak amik gambo.. kalau tak boleh tengok ke cun nan puding mokwo tu :) buat lagi lps ni ya.. jgn lupa shoot lak :)

    ReplyDelete
  18. along >> eh.. tak ada kaitan dgn kes mana2 pun along.. ni berkait dgn perasaan diri sendiri jer.. dh lama rasa ni tp duk tangguh jer... asyik kena marah dgn izah jer tiap kali cakap kat dia hehe

    alaa long.. mudah jer tu.. kalau baca step cara buat tu ada gert beritau hehe

    sue >> uikkk pukul 4pg dtg BW ya.. awalnyer! tuan rumah duk lena diulit mimpi lg tu hehe

    sue, try la buat yg ni.. mmg tk tak guna gelatin, jd lebih mudah nak buat, lebih cepat mengeras dr guna gelatin.. rasa pun sedap.. try la

    jap ek.. akak nak g jumpa org gergasi suruh dia org buka satu kat dpn rumah sue, amacam? hehe

    amie >> dah tengok semalam post amie tu nak beritau segan pulak.. takut amie kata k.nor ngada2 hehe. kalau dah ada yg cakap tu bagus la.. try la buat guna resipi yg k.nor dah letak.. izah pun baru try baru2 ni.. menjadi elok jer jurai2 telur tu..amie kena study betul2 tip2 yg k.nor letak tu ya.. insyaallah menjadi nanti..

    kat sini ya amie.. http://www.secubitgaramnor67.com/2009/06/butter-prawn-2.html

    ReplyDelete
  19. izah >> amboi agak2 muat ke oben tu kalau akak masuk dalam? hehe

    alaa jah.. payah apanya.. buat la adunan pink dulu, biarkan mengeras betul2.. pastu keluarkan dan potong la dua.. sebelum tu masak dulu adunan putih biar suam2 sket. pastu masukkan 1 bahagian kaler pink balik dlm mould dan tuang adunan putih sebelah dia tu.. buat sampai habis.. sejukkan la.. jadi la.. mudah jer kan.. hehe

    ana >> mekasih ana.. biasa2 jer tangan ni.. semua dgn izinNya..

    gee >> tq.......

    ReplyDelete
  20. Assalam Nor,
    cantik pannacotta nor ni..semua your dessert cantik2 belaka ..memang boleh dibukukan ni Nor..pasti top selling dessert book..anak Nor hari ni mula exam ya..wish her all the best & semuga boleh buat dan senang menjawap soalan2 tu nanti ya.. insyaallah ..

    ReplyDelete
  21. Salam..Kak Nor, bagusssnya idea buat 2 kaler mcm tu..boleh cedok idea ni....desert ni pun nampak sungguh mempersona...

    ReplyDelete
  22. mas baru nak tanya soalan sama mcm ijah..
    maceh kak nor atas penerangan tu..
    bebahan dah ada..
    tinggal rajin tak rajin jerk..kikikiki

    cantikkk betoi la puding tu kak nor..
    sejukk mata memandang....

    ReplyDelete
  23. K nor jangan lemau okeh..Nanti sy taktau nak masak apa..
    saya lemau takper ekeke..
    Tapi memang pun seminggu dua ni lemau je nak ngadap blog.
    white n pink! i likee!

    ReplyDelete
  24. deco idea yg kreatif kak nor. i luv u ...

    ReplyDelete
  25. comelnyer kejadian puding ni..... terpikat menengoknya... ni kalau ada depan mata.. kena belek2 dulu puas2 baru ngap.. hehe..

    ReplyDelete
  26. salma K.Nor..cantiknya acaun rose syrup panna cotta ni.cantik jer kalernya trbahagi 2...kali ini k.nor guna acaun apa lak?:)

    ReplyDelete
  27. rajinnya kaknor buat puding....cantik je rupanya..kalau saya mesti sememeh je..hehhehe

    ReplyDelete
  28. ayu >> yep, hari ni dah start PMR.. amin.. mekasih banyak2 ayu..

    nenie >> silakan.. tak jadi masalah.. try la buat ya..

    mas >> sejuk lagi kalau masuk tekak mas :)

    ReplyDelete
  29. TTM >> haa.. yer la tu.. apa lah sangat SG ni nak banding dapur mulus yg sentiasa masak sedap2 tu :)

    roses leo >> k.nor pun ceduk idea tu dr gert gak.. tq to gert kan.. :)

    ratna >> dah ilang sejuk la kalau main duk telek jer :)

    ReplyDelete
  30. atie >> k.nor guna silikon mould gak atie.. :)

    Q >> kalau q suka buat kuih2 tradisional k.nor lak jenis suka buat puding :)

    ReplyDelete