f Secubit Garam: MENU ULANGTAYANG KALI KE...... ?

N3 Terkini

Wednesday, October 26, 2011

MENU ULANGTAYANG KALI KE...... ?

ASSALAMUALAIKUM...

Wordless Wednesday hari ni? Boleh tak? Boleh?? Tak boleh?? Boleh la... Tayang gambo dan resipi jer.. Boleh la kan.. Dah la menu ulangtayang jer ni, time2 nak bulan mengambang ni kepala mula start berdenyut. Idea nak menghapdet dah la duk hanyut tengah laut, nak mengarang pun tak ada idea.. Tapi hari ni kan cuti, jadi tak ada la yg mengacau K.Nor time mengarang kat skype.. hehee.. kalau tak.. ada jer yg mencuit.. Jah.. jgn kuntau ya.. Cik abg ada hari ni kan, sbb tu tak mengacau K.Nor mengarang.. hehe

Eh.. dah panjang pulak ya.. haha.. menjadi gak karangan yg ntah apa2.. Cukup dah tu kan.. selingan di petang hari yg mendung. Ingatkan hari ni dpt ler keluar gi jalan2 tapi tak menjadi lak. Terbantut hajat nak keluar jalan2  dgn anak2.. ermmmm...


Ok lah. jom layan menu lunch.Menu ulangtayang jer ni...


SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
resipi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.

* nak lebih sedap, perahkan limau kasturi atas ikan sebelum makan.

~~~~~ *** ~~~~~

AIR ASAM
resipi : Ika@Arah
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan A
4 biji Cili Api ~terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
1 biji Lada Merah Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Belacan yg di bakar
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb sos ikan
60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
secubit garam

Bahan Hiris
Sedikit hirisan bwg merah
Sedikit tomato di hiris dadu
Daun ketumbar di hiris halus
1 biji cili di hiris bulat

Cara:
Kesemua bahan A di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali.
Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang.

24 comments:

  1. meriahnyer menu akak
    terlioq la dah lama x makan air asam ni ngeee

    ReplyDelete
  2. siakap bakar cicah air asam menu special ni....

    ReplyDelete
  3. nor..tak boleh tahan..memang bertambah2 makan ni..

    ReplyDelete
  4. Waw..waw..waw..tak tau nak cakap apa lagi..masakan K.Nor tu menggoda sangat...emmmm...tahan je la..

    ReplyDelete
  5. terliur dh ni kak...nmpk ikan bakar ngan air asam tuuuu...adehhh

    ReplyDelete
  6. Nor, can I come over to your house for dinner. I memamng suka this type of dishes especially ikan bakar cicah air asam :)

    ReplyDelete
  7. Oooo.. patut laaa rasa mcm sunyi sket bloggers arini.. lupa yg semua duk cuti deepavali. sarawak je yg x amik cuti deepavali.

    ikan bakar yg sedap! tun pun ulang2 resepi ni byk kali. siap buat masa jamuan aritu lagi.. dpt pulak ngan air asam.. fuhh... mmg x ingat org sebelah la mkn nih.

    ReplyDelete
  8. As'salam Nor

    Waduhhh...sedap banget menu hari ni. ak mengendeng mesti dah habis ni kan. jadinya cuci mata jerlah ya. yang buat kecur tu air asam tu perghh..leleh jap air liur..

    kelam kabut ni masuk blog kwn2 sbb tenet tgh laju. kang dah slow boleh naik hangin dibuatnya..hehehe

    ReplyDelete
  9. Kak Nor..sedapnya siakap tu..mieza tgh demam ni nak dtg makan umah kak nor :)

    ReplyDelete
  10. Nor, lauk yg sedap pasti ada ulang2 dan berkali2...x salah kan... yg pastu keluarga suker!

    ReplyDelete
  11. lia klu buat siakap bakar berempah harum ni blm penah lagi cicah dgn sambal asam kak....sebab makan gitu je pun dah mantap rasanya...tp lain kali nak try jugak lah sambal asam ni...nak juga rasa kelainannya.. ;)

    ReplyDelete
  12. bila la agaknya saya nak masak ikan bakar harum ni..kaknor dah berkali2 buat.hehehhe

    ReplyDelete
  13. hehehe bes bes..walau tak dapat rasa tapi saya tau kompom bes..hihhihi

    ReplyDelete
  14. aduhhh terliurnya....nak cari kembung la..pari lela x mkn. kat doha siakap cam xde je kerapu selalu la jumpa

    ReplyDelete
  15. sapa laa yg suke ngaco kat skype tu ye kak nor..kalo tenet laju manjang nak jugak join menyekype2 nih.. :D

    ReplyDelete
  16. smlm nak jugak wat WW..dah siap upload gmbr..tp tu laa..huhu..nak bukak resepi pun payh..ni dah ok kot.ke x ok lg tah.. nmpk sedap ikan tu kak nor..tp cam bukan ikan pari jer...ke kak nor lupa edit balik tang resepi tuh?hehe.. kali ni kak nor guna ikan siakap ekk?

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Nor..tak tahannya tengok menu2 tu..ulangtayang pun ulangtayanglah..janji sedap...

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Nor..Time2 ujan macam ni memang best layan ikan bakar kan kan kan...Sedapnya air asam itewww

    ReplyDelete
  19. looorrr... beberapa entry kak nor, rupanya komen saya tak masuk pun... haishhh..napa ek. slalu bagi komen tak masuk.

    kak nor... hahah..kuntau gak karang. huhhh

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum...

    ayu >> meriah ke ni ayu, biasa jer.. kalau ayu masak lagi meriah dr k.nor :)

    qhaifa >> cuba qhaifa buat.. insyaallah menjilat jari :)

    k.erna >> nor tak makan, suami dan anak2 jer yg makan.. nor kena pantang pedas skrg ni :(

    ReplyDelete
  21. rahel >> apakata cuba resipi ikan bakar ni ya.. :)

    ida >> ni la resipi ikan bakar dan air asam yg paling sedap kat anak tekak k.nor sekeluarga :)

    gert >> bila nor baca komen gert ni kan, buat nor happy dan tersenyum jer.. segannyer nak somebody like u datang rumah makan.. nor masak biasa2 jer.. hehe

    tun >> tun pun suka gak ya dgn ikan bakar harum ni ya.. mmg best kan tun :)

    ReplyDelete
  22. CT >> tenet mmg tenat sket lately kan.. ingatkan kat sini jer

    mieza >> oo mieza tak sihat ya.. semoga cepat sembuh ya... jgn lupa makan ubat dan rest

    k.rose >> betul!! 10 markah utk k.rose :)

    ReplyDelete
  23. lia >> betul tu, makan gitu aje mmg dah cukup sedap. k.nor buat air asam ni sesekali jer time rajin, time tak rajin tak buat gak :)

    Q >> hamboi Q, dah tukar profil pic mamat korea baru lak ya.. hehehe

    hajar >> try hajar buat sekali pastu baru tau camna kesedapannya yg buat k.nor dah tak berpaling pd resipi lain :)

    ReplyDelete
  24. lela >> ooo kat doha ada ikan gak ya.. kalau kat irbid, payah anak k.nor kata nak jumpa ikan.. kalau ada pun kena gi amman, harga pun mahel :)

    sue >> sapa lagi kalau mek yg selalu suka kuntau org tu la :)

    hehehe.. maceh deh.. akak kopipes dr entri pari bakar, lupa nak edit. :)

    kerull >> mmg sedap! :)

    nenie >> pernah try tak air asam ni, cuba la.. sedap ni.. resipi dr ika

    izah >> haiiipppp!!! biasa dia ni.. dlm 'keadaan' tu dah jgn nak ngada2 nak kuntau org.. kena jd perempuan melayu terakhir tau hihihihi

    mana la akak tau.. sbb izah guna browser lain kut :)

    ReplyDelete