f Secubit Garam: INTI KARI AYAM (KARIPAP DLL)

N3 Terkini

Monday, October 17, 2011

INTI KARI AYAM (KARIPAP DLL)


ASSALAMUALAIKUM..

Rasanya dulu pernah ada yg minta K.Nor post resipi inti daging/ayam yg pernah K.Nor gunakan dlm membuat bun, roll dan lain2.. Biasanya kalau buat inti K.Nor main campak2 jer, tak ada sukatan khusus. Kebetulan baru2 ni buat Karipap (Don Tun Telani) jadi, K.Nor cuba la sukat lebih kurang bahan yg digunakan.  Kali ni K.Nor gunakan ubi keledek menggantikan ubi kentang. Terpulang pada citarasa masing2 samada lebih suka inti yg diletakkan keledek atau kentang ya.. Dan kalau nak buat inti daging, gantikan aje ayam kisar tu kepada daging kisar. Utk pengetahuan juga, K.Nor selalunya guna daging/ayam kisar brand Ramli. Insyaallah lebih diyakini.. 


INTI KARI AYAM DGN KELEDEK
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
400gm daging ayam kisar ~  brand Ramli (boleh juga guna daging kisar)
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 sudu besar cili mesin
1sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah gulai ~ boleh skip kalau tak ada
1 biji (saiz besar) ubi keledek ~ boleh gantikan dgn 2 bj ubi kentang
1 cawan air
garam
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan serbuk lada hitam, tumis lagi hingga garing.
Masukkan pula rempah kari dan rempah gulai yg dibancuh dgn sedikit air.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan ayam/daging kisar dan keledek yg dipotong dadu.
Goreng sebentar hingga ayam/daging berubah warna.
Kemudian masukkan air dan garam secukupnya, masak hingga keledek empuk dan inti menjadi kering (mengikut selera masing2).
Angkat dan biarkan sejuk, kemudian bolehlah dijadikan inti karipap, pau dan sebagainya..

Selain dijadikan inti karipap, Inti Kari Ayam ni atau Inti Sardin boleh digunakan utk menghasilkan:


 





 


Selamat Mencuba ^___^

21 comments:

  1. Alamak KNor.. ini yg buat orang meleleh air liuq.. mana nak dapat ah kat sini! sejuk sejuk kalau dapat makan karipap inti curry cam gini memang shiok kann

    ReplyDelete
  2. Oo.. kak nor suka inti keledek ye.. tun wajib letak kentang.. hihi.. adoii.. terliur betol tgk roti2 kt bawah tuuu..

    ReplyDelete
  3. Salam kak Nor...oooh kak nor bubuh lada hitam yer..nnt nak try gak la resepi ni..

    ReplyDelete
  4. K.Nor....inti yang sedap...boleh buat inti pelbagai menu...pau...karipap...bun...macam2 boleh...tq kongsi2 resepi...:D

    ReplyDelete
  5. Kak nor alahai nmpk sedap sungguh roti,pau n puff tu..Sy pon wat inti suka letak rempah gulai juga,mmg best..A"ah la kak sy mmg beli ayam n daging kisar ramly ajer,yg brand len mcm xbest jer..

    ReplyDelete
  6. k.nor...ni ha lieza datang nak minta inti sikit yg k.nor punya nih...tgk inti ni pun dah terliur...

    ReplyDelete
  7. hah..dah mcm kedai roti n kuih muih dah nengok gmbr2 yg dihasilkn dgn inti nih kak nor..hihi..sedappp2..x rasa dah tau sdp..cik abg kite je cerewet kalo gune keledek ni.hehe

    ReplyDelete
  8. alahaii kak nor..tgk inti dah terliurr ni kan plak nk rasa karipapnyee adooyaiii bile laa dtg mood rajin nihh nk menerai..

    ReplyDelete
  9. rima >> wahh jauh tu meleleh air liur! lain kali cakap awal2 boleh k.nor bekalkan masa nak naik flight ke beijing tu hehe

    tun >> k.nor tak kisah, letak kentang ke keledek ke.. dua2 boleh gi.. (ayat ganu tuh hehe)

    kalau inti sardin wajib la letak kentang :)

    liza >> w'salam.. yep letak lada hitam utk kasi rasa pedas2 sket. kalau pedas dr cili mesin saja kurang umph.. kena ada gabungan pedas dr lada hitam baru lebih kick

    ReplyDelete
  10. k.cek >> yep, mmg boleh diguna pd mcm2 resipi.. yg sardin mmg laku kat rumah ni.. :)

    siti >> sama ya.. k.nor mmg suka guna rempah gulai.. kalau versi daging kadang2 k.nor guna semua rempah gulai, tak letak rempah kari :)

    lieza >> alaaa lieza. inti ada ciput jer tu.. kena godek sendiri ya... kang karipap gelonggong jer tak cukup inti :)

    ReplyDelete
  11. sue >> boleh gantikan dgn ubi kentang sue.. tak letak pun tak per.. semua daging dan boleh gak gantikan dgn carrot :)

    sabar >> tu la.. k.nor pun kalau dah datang angin R tu, rasa jer nak buat itu ini.. kalau dah M tu.. ermm nak lepaking manjang :)

    ReplyDelete
  12. Nak buatttttttt... Baru bace resepi da tertelan air luir terbayang karipap.. Hehe

    ReplyDelete
  13. peberet lia karipap inti keledek...:) sedapnya klu dapat makan karipap panas2 kan kak..... (aiii...mcm nak kene buat nih....)

    ReplyDelete
  14. Sedap ubi keledek wat inti kan...sedap2 dan menggiurkan semuanya..

    ReplyDelete
  15. kak nor..pos ke ampang satu bekas inti. senang nak buat pau. hehehehe... lapor memalam jalan umah org ni.

    ReplyDelete
  16. kak nor.....cadangan yang baik tu...
    senangkan nak meroti bila dah siap ada inti...
    he3...
    baik poskan kat subang inti tu kak nor...
    ijahhhh tak yah..he3

    ReplyDelete
  17. sedapnyeee..tak sabar nak cubaa resepi ni..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum akak nor cayang..
    pertama sekali diana nak berterima kasih kat akak atas petua tu.. mmg dah ok ckit dah.. Alhamdulillah.. boleh gak BW kejap walaupun mata nie masih berair tgk lappy.. :)

    ermm... wah sedap sungguh tgk inti kari ayam dgn keledek tu akak... diana suka sgt makan ubi keledek kalau + ngan kari... sedap sgt

    ReplyDelete
  19. miss ct >> kalau macam tu kena la buat :)

    lia >> buat lia.. kang meleleh susah lak :)

    rahel >> yep, keledek ni kalau buat inti mmg sedap, manis rasa keledek tu

    ReplyDelete
  20. izah >> amboi.. yg akak ada tu simpan tuk nak buat pau gak tau.. huh.. gi godek sendiri inti nun :P

    mas >> kala utk mas ok gak.. org tengah tak sihat ni kan.. hehe jeles ler mek ampang :)

    farhana >> slmt mencuba, semoga kena dgn selera ya..

    diana >> w'salam diana nan cantik ayu heheh

    sama2 kasih.. alhamdulillah.. dah lega sket ya.. cuba picit kepala dan area bahu tu dgn minyak berangin pastu gi mandi jgn guna hot shower guna air paip biasa.. cara tu pun berkesan gak .. insyaallah..

    yep.. kalau inti letak keledek mmg sedap dgn kari kan.. :)

    ReplyDelete
  21. Salam. Senang-senang jalanlah kegerai kuih saya

    klik


    Gerai Karipap Panas Wangsa Melawati@ karipappanas.blogspot.com


    macam-macam ada. semua sedap.

    ReplyDelete