f Secubit Garam: KARIPAP (Doh Tun Telani)

N3 Terkini

Sunday, October 16, 2011

KARIPAP (Doh Tun Telani)


ASSALAMUALAIKUM..

Kuat gak ya virus Karipap Tun yg dibawak oleh Izah Daud ni ya.. Sepantas kilat org duk menerai. Kalau tak silap Mas yg try lepas Izah lepas tu satu persatu blog duk tayang Karipap yg menggunakan resipi doh dari Tun Telani ni. K.Nor pun tak nak lepas peluang mencuba resipi Tun ni, Alhamdulillah.. menjadi dgn elok dan senang nak dibentukkan. Karipap yg digoreng pun rangup dan sedap (ditambah lagi dgn inti ya sedap kan.. hehe)


Utk karipap kali ni K.Nor buat 2 inti, satunya inti kari ayam dgn keledek dan satu lagi inti sardin. Dua2 menjadi kegemaran K.Nor dan yg lain2 kat rumah ni. Biasanya K.Nor guna inti daging tapi kali ni saja guna inti ayam pulak. K.Nor buat inti sardin 1 tin kecik jer, semuanya digunakan utk membuat karipap ni dan utk inti kari ayam K.Nor guna 1 paket 400gm daging ayam kisar (Ramly's) Memang banyak tp sengaja dibuat lebih utk digunakan bila nak buat kuih2 lain pulak nanti. Biasanya inti daging atau ayam ataupun sardin ni boleh dipelbagaikan hasilnya, samada menggunakan prata puff, pastry puff, dadar berlauk, inti bun atau roti roll dan macam2 lagi.

 Inti Kari Ayam Dgn Keledek                                          Inti Sardin

Mintak izin ya Tun, K.Nor nak share resipi doh Karipap Tun tu kat sini utk rujukan di lain waktu.. Mekasih ya... 

DOH KARIPAP
resepi: TUN
sumber : Izah  & K.Nor

Bahan:
4 cawan tepung
2 sudu besar margerin ~ k.nor guna butter
1/2 cawan minyak
3/4 cawan air
1/2 sudu teh garam

Cara-cara:
Panaskan margerin + minyak dlm periuk. Tutup api. (k.nor guna kuali utk mudahkan menggaul) 
Tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
Dah sejuk sikit, campur garam dan air.
Uli-uli.. siap! Boleh wat karipap ikut suka inti apa..

18 comments:

  1. aikk..mana gamba nyer kak norrrr

    ReplyDelete
  2. ryo >> hehe.. td lupa nak letak gambo la ryo.. masa nak share ke fb tengok2 tak ada gambo, pastu baru perasan entri karipap ku tanpa gambo.. dah letak dah.. cuba refresh :)

    ReplyDelete
  3. memalam baru post ye kak nor... esok busy ehh.. sebelum melelapkan mata nak komen jugak.. sambil bepikir..tjarijemari org seni seni ni mmg ternampak pada kelim karipap nyer.. kemass je... hehee

    tq kak.. ada maksud tersirat dlm entry ni.. hahaha.. i knowww.. tq tun karipap ni mmg best. akk akan guna resepi ni lagi. bestt

    ReplyDelete
  4. weee~~~~~~~~~~ tq kak nor sbb cuba resepi nii.. lebiuuuuuu!!!!

    lawo nyerr kelim karipap kak nor ^^

    ReplyDelete
  5. Amboi semakin fofular adik kita ni.
    Kak nor, nak knta baki inti tu boleh tak?

    ReplyDelete
  6. Waa dah siap wat karipap mlm ni,ada yg frozen k? esok pagi dah pekena karipap lg.

    ReplyDelete
  7. ya allah sedapnye tgk karipap tuh... :)
    pandai akk ni masak....

    ReplyDelete
  8. ryo >> maceh :)

    izah >> serampang dua mata la jah... harap2 org faham la jah :)

    tun >> lawo ke gitu tun.. rasanya org lain buat lagi lawo :)

    mekasih resipi tu ya.. :)

    sam >> kena buat sendiri baru puas hati.. insyaallah k.nor poskan resipi tu ptg nanti

    rahel >> mmg semua difrozenkan sbb buat karipap ni minggu lepas lagi hehe.. baru goreng sebahagian jer tu..

    mieja >> tak pandai mana pun mieja.. biasa2 jer :)

    ReplyDelete
  9. Karipap...karpiap...1 ...eh2 mana cukup 1...paling tidak pun sepiring...he he :D karipap memang fav kak cek ni...

    ReplyDelete
  10. uwaaaaa..cantiklah karipap akak ni..teringat anak bujang Yatie tngh kemaruk buat karipap je sejak berada di perantauan...dah 2 kali dia buat..skrng Yatie takleh tngk karipap, mesti teringatkannya..mcmana ni KNor cayangggggg..windu dah melanda diriku...tulun..tulunnnn..

    ReplyDelete
  11. will try making this when mode "r" menjengah :)

    ReplyDelete
  12. salam nor, laaaama xdtg wiiiiindu uu....sgtttt(Tenet prob dkt dua mingggu) baaayakkkk...yg terlepas dok lepak jap..ada lgi ke karipap tuu! lapauuuu^_^ zila66

    ReplyDelete
  13. k.cek >> hehhe.. amboi k.cek.. mentang2 nampak kuih kegemaran dia sampai karipap pun dah jadi karpiap ya.. hehe

    yatie >> hehe sama jer dgn anak k.nor dulu yatie, masa 1st time dia balik bercuti, siap beli pencanai, beli acu karipap pastu belajar buat doh karipap...

    biasa la tu, sbb baru lagi talhah gi kan.. sabar ya.. kuatkan semangat.. sentiasa panjatkan doa. insyaallah dia selamat dan berjaya berdikari kat sana tu .. :)

    Ms Ef Abas >> slmt mencuba :)

    zila >> amboii lama betul makcik sorang ni menghilang ya.. tenet jd tenat ya.. hehe

    ada.. beku aka kejung dlm freezer nun.. hehe :)

    ReplyDelete
  14. Assalam Nor, sedapnya kita tengok epok2 Nor ni..rangup habis ya nor..nampak bahan2 pun mudah aje..ada lagi yang frozen tu post ler ksesini dalam 20 ketul..hehe

    ReplyDelete
  15. karipap mmg fav diana nie akak.. cantik jer kejadian karipap tu akak... sedapnya.... geram diana tgk

    ReplyDelete
  16. ayu >> singaporean panggil epok2 kan.. kat msia ni panggil karipap hehe.. 20 ketul jer? alaaa. up la sket lg jd 50 ketul.. pastu nor pun kata.. sendiri bikin aje la ya.. hehe

    diana >> sama la D, k.nor pun anak dara kat rumah yg suka sgt tu yg duk ulang buat :)

    ReplyDelete
  17. Wah sungguh menarik..Nak kena cuba nih.. Yummyyyyy

    ReplyDelete