f Secubit Garam: NASI GORENG DAGING BERSERAI

N3 Terkini

Friday, October 14, 2011

NASI GORENG DAGING BERSERAI

ASSALAMUALAIKUM....


Menu ringkas jer hari ni, NASI GORENG DAGING BERSERAI. Hari ni buat nasi goreng jer utk lunch, tu pun goreng awal2 pagi sebab ada hal sket yg perlu membizikan diri. Jadi layan jer la ya nasi goreng simple ni, dari tak ada langsung entri utk hari ni ya.. Sesekali layan menu ringkas ok gak kan :)

 Gandingan wajib bagi nasi goreng, semestinya keropok keping/ikan..

NASI GORENG DAGING BERSERAI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3 mangkuk nasi putih ~ digemburkan (seeloknya nasi yg dah sejuk/dimasak malam sebelumnya)
hirisan daging lembu(batang pinang) ~ (lebih kurang secawan) dihiris nipis dan panjang
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
5 ulas bawang merah ~ dimayang halus
1 sudu besar cili mesin
1/2 sudu besar serbuk lada hitam ~ lebih sedap kalau yg baru ditumbuk
2 batang serai ~ diketuk sedikit kemudian dihiris halus
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
1 biji telur ~ dikocok sedikit
lobak merah ~ disagat
garam
1 pokok daun saderi ~ dihiris
minyak

Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu dan wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk.
Masukkan pula serai, serbuk lada hitam, kicap dan sos tiram. Goreng seketika lagi.
Alihkan semuanya ke tepi kuali dan masukkan telur. Biarkan seketika kemudian kacau goreng telur hingga hancur.
Masukkan garam secukupnya dan masukkan juga sedikit gula jika suka.
Masukkan lobak merah yg disagat dan juga nasi. Kacau hingga rata.
Goreng nasi seketika dan padamkan api.
Masukkan daun saderi dan kacau lagi.
Nasi goreng sedia utk dihidangkan.

18 comments:

  1. Ni bkn ringkas kak, kalau saya ringkas bila mkn nasik semlm ngan telur mata...hehe...ijinkan daku letak link blog akak ni brg secubit dua kt blog saya ye...senang nk plagiat...heeeee

    ReplyDelete
  2. SALAM KAK NOR ....

    WAH BERSELERANYA MAKAN NASI goreng daging berserai ni ... kalau ada bab2 serai ni wani suka ..:)

    ReplyDelete
  3. amboi kak nor..jauh mlm nmpk post entry..untuk 2 hari ke ni? mna aci.. hihihi..mcm saya pun suke gandingkn nasi ngn keropok, bihun ngn keropok tu baru lagi, blajo ngn kak nor ler tu

    ReplyDelete
  4. Nor..nasi goreng memang sedap..anak2 dirumah ni.kalau akak masak nasi goreng biasa aje pun memang sampai tengahari tak makan nasi lain lagi dah.

    ReplyDelete
  5. Waaaa nasi goreng seraiiii!!! yum yummm

    ReplyDelete
  6. salam k.nor..hrp k.nor sihat2..=)

    waah dah ada resepi ns goreng baru dlm list nasi goreng sy ni..hehe mekasih k.nor

    ReplyDelete
  7. Salam kak Nor..Wahhhh nampak sedap ni..mesti wangiiii je time masakknya...

    ReplyDelete
  8. salam kak nor
    tengok nasi goreng daging ni mcm sedap pulak.rasanya org belah2 sana aje suka masak nasi goreng letak daging ni klu belah2 KL ni memang tak jumpa klu ada pun letak ikan bilis.simple2 sedap pulak nampaknya padahal pg td pun kita wat nasi goreng gak he..he..

    ReplyDelete
  9. suka makan nasi goreng ngan kopok leko......he3
    sedappppkan kak....

    ReplyDelete
  10. sedapnyaa kakkk..Nak nasi goreng tuk esok pagi yer kak..buleh yer.hehe..nak daging lebih lak tu..pastu kalo ada cincaluk cam best gak kn..

    ReplyDelete
  11. K.Nor,Rahel dtg ni...tengok nasi goreng tu..cam sedap betulll.

    ReplyDelete
  12. perhh sedap tu kak. makin lapar tgk pagi2 cmni kak. nak skit la. he3..

    Tahajjud Cinta Episod Akhir, Video Dan Sinopsis

    ReplyDelete
  13. ASSALAMUALAIKUM..

    chah >> tu betul2 ringkas tu.. org ganu panggil nasi dingin :)

    wani >> mmg sedap, wangi bau serai :)

    missct >> jom la cuba

    k.ros >> alhamdulillah.. sedap.. anak2 pun kata sedap :)

    ReplyDelete
  14. izah >> pandainyer dia!! tau aje la kalau wiken.. tahap kerajinan kan tinggi melampau hehe

    sedap kan jah, makan mihun dn nasi goreng dgn kopok ikan.. takper.. akak tak ajar ajaran sesat kan hehe

    k.erna >> bukan aje sedap kak, senang kerja kita kan :)

    lieya >> yum.. yummmmmmm ;)

    wan >> w'salam wan.. alhamdulillah sihat wan.. mudah2an wan pun sihat hendaknya..

    try la wan, nasi goreng simple jer ni.. wangi dgn bau serai tu :)

    ReplyDelete
  15. nenie >> mmg wangi sbb bau serai.. try la nenie :)

    ida >> kebetulan lak ya.. menu ringkas lg mudah kan..

    tu la kalau belah ganu mmg biasa letak daging dlm nasi kan.. sedap :)

    mas >> aik.. nasi goreng dgn kopok leko? kalau k.nor mee goreng baru makan dgn kopok lekor.. wahh lebih advance mas ni ya.. hehe

    sue >> dah abis la sue cayang.. gi goreng sendiri ya........ :P

    ReplyDelete
  16. rahel >> alhamdulillah.. sedap .. tryla mudah2an kena dgn selera rahel

    mama hanim >> dah abis la .. sori ya.. :)

    ReplyDelete