f Secubit Garam: YORKSHIRE PUDDING

N3 Terkini

Thursday, October 20, 2011

YORKSHIRE PUDDING

ASSALAMUALAIKUM...

Ramai pulak yg bg feedback ttg WW smlm ya.. Memang tak dinafikan satu2 entri masakan tu rasa kurang umphh bila hanya post gambar dan resipi aje tanpa ngomelan.  Dan tak dinafikan jugak ngomelan pada satu2 entri tu membuat pengunjung merasa terhibur, merasa seronok nak baca dan dpt menyelami hati hati tuan blog kan. Dari situ timbul keakraban yg sukar ditafsirkan antara dua insan yg tak pernah bersua muka maupun yg dah pernah dan biasa bersua muka. Sebab tu bila ada jer gader2, tak rasa canggung, mesra berborak, bersenda gurau mcm dah kenal lama. Memang ngomelan atau pot pet dlm satu2 entri dan komen2 dari pengunjung serta komen reply dr tuan rumah amat membantu menceriakan satu2 blog. Tapi kan, spt kata sorang pengomen tu, camna nak mengarang dgn elok kalau sedang elok2 duk ngarang ada jer kena kacau kat skpe la, kat YM la.. kan Mek Ampang kan.. Memang tak ada org lain dah kalau bab mengacau time mengarang, org tuuuuuuuuuuu jer la yg champion.. U know who u are!! haha (jgn kena kuntau dah la lepas ni hehe)

Yorkshire Pudding, dgn gravy Salad Udang..  yummy!!

Ok lah berbalik pd entri hari ni, ni lah menu yg K.Nor uar2kan kat fb sebagai menu berbuka puasa K.Nor semalam. Pagi smlm duk berbalas mssg dgn Diana kat inbox di fb tanya pendapat dia resipi mana yg sedap bagi YP ni sbb Diana ni la tukang sebar virus YP. Mana tak nya dah 3 entri dia keluarkan, bermakna dah 3 resipi YP yg dia try. Jadi jalan terbaik kena tanya dia la kan, yg masa satu lebih sedap. Tapi kena ingat selera anak tekak masing2 tak sama ya. Mungkin sedap pd dia tak sedap pada kita. So jgn salahkan org lain bila kita tengok dia duk puji melambung atas satu2 masakan tp bila tiba kita yg buat, tak sesedap mana pun pada anak tekak kita. Selera manusia ni mana ada sama belaka kan. Mungkin ada bahan yg digunakan tu tak menepati selera kita, dari situ kita kena lah pandai2 edit dalam kata lain derhaka pada satu2 resipi. Yg paling K.Nor tak suka (Izah pun ada sound hal ni dlm entri dia baru2 ni dan kita org pernah sembang hal ni kat skype) bila kat Kongsi Resipi ada function like dan dislike. Baru jer post/ping resipi kat situ dah ada yg klik dislike (yg kaler merah tu) Takkan baru post dah klik dislike? Dah buat ke masakan guna resipi tu?  Asal nampak tak kena selera atau tak pernah makan, terus klik dislike. Atau saja2 gatal tangan nak sabotaj resipi atau tuan blog? Kalau kita tak suka tak perlu la nak klik dislike walhal kita tak try pun lagi resipi org lain tu. Menyakitkan mata dan hati jer bila tengok keadaan mcm tu. Bukanlah niat K.Nor cakap hal ni nak kondem KR ya.. tuan empunya KR tak bersalah dlm hal ni, tapi pengunjung yg tak reti nak beradap tu. Dan bukan niat K.Nor gak nak suruh org klik like belaka pd resipi K.Nor maupun resipi org lain yg diping kat situ. Tapi bg lah satu feedback yg ikhlas, ni tak, baru jer ping entri dah kena klik dislike.. ermmmm... (ni lah salah satu sebab kenapa K.Nor dah lama tak ping entri/resipi kat situ. lagipun web tu dah makin meriah dgn resipi2 yg diping oleh blogger lain, so K.Nor bagi peluanglah utk blog2 lain meriahkan KR) aduhai... dah melarat la pulak! ok2.. kita kembali ke pangkal jalan hehehe (ermm.. lama tak guna ayat ni kan Lieza hehe)

Yg ni makan dgn strawberry filling.. best!

Alhamdulillah.. memang sedap Yorkshire Pudding ni. Bagi yg tak tau apa YP ni, meh nak paste apa kata MR WIKI hehe Yorkshire pudding is a dish that originated in YorkshireEngland. It is made from batter and usually served with roast beef and gravy. ermmm.. tengok tu.. asal dr England! Haa... berbuka dgn menu omputih! Kan dah biru mata coklat ku! hehehehe Seperti saranan Diana, YP ni sedap dimakan dgn Salad Udang dan jugak jem. Jadi masa masak lunch semalam, K.Nor pun siapkan lah awal2 Salad Udang dan biarkan bertapa dlm esbok. Lebih mudah kerja kan kalau siap awal2. Lagipun mmg dah plan nak bakar YP ni agar ngam2 time berbuka. YP yg dimakan dgn Salad Udang ni mmg sangat2 sedap. Aisyah, Naim dan Cik Abg K.Nor pun suka. Naim siap tanya kalau buat bf sempat tak? Lama tak nak buat? Dia pun ngap bukan main lagi YP. Tanda kena dgn selera la tu.. Insyaallah lepas ni akan dibuat lagi tp akan buat gravy atau gandingan yg lain pulak.. TQ Diana comel sbb dah share resipi yg sedap ni dan TQ juga atas rekomen dr Diana tu ya... 


YORKSHIRE PUDDING
Resipi Asal ~ Food.com (
Olahan oleh ~ Diana@Sky Blue's Kitchen ( dalam tulisan berwarna merah )
sumber : K.Nor@SecubitGaram


1 cup beaten egg
1 cup plain flour
1/2 cup milk _ ( Diana gantikan dengan 1 tbsp susu pekat manis )
1/2 cup water _ ( Diana bubuh 1 cawan )
Salt
Pepper
1 -2 tablespoon cooking oil or 1 -2 tablespoon dripping

DIRECTIONS:

1
Preheat your oven to 240°C, 475°F or gas mark 9. ( If you are cooking roast beef and/or roast potatoes, make sure the beef has been removed to "rest" before carving and that the potatoes are moved down to the bottom shelf and NEED browning still. ).
2
Pour a scant amount of oil or dripping into your Yorkshire Pudding tins. ( A large roasting tin can be used too. If you do not have a Yorkshire Pudding tin which has 4 wide and shallow cups of about 4" in diameter, then use a large muffin tin.).
3
Put the tin into the pre-heated oven about 5 minutes before you want to cook the Yorkshire Puddings.
4
Empty the flour, salt & pepper into a large roomy bowl.
5
Make a dip in the centre and add the beaten eggs bit by bit, mixing as you go along.
6
Add the water/milk mixture gradually and whisk in between each addition.
7
Keep whisking until all the liquids have been added. The batter may still be lumpy - this does not matter.
8
Cover and leave to rest for up to 1 hour.
9
Just before cooking, whisk thoroughly again to break down any lumps & add some more air.
10
Carefully take out the tin/s. Pour the batter into the tin/s and QUICKLY return to the oven.
11
Cook for about 20 minutes until well risen and golden brown. DO NOT open the oven in the first 10-15 minutes or they will DROP!
12
If you have two tins cooking, rotate the tins from top to bottom shelves after the 10-15 minutes so they cook evenly.
13
Serve with Roast Beef and lashings of gravy.

Yg K.Nor buat:
3 bj telur A (tak cukup satu cawan ni jd K.Nor topup dgn sedikit susu fresh utk mencukupkan 1 cawan)
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu fresh
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar gula
minyak secukupnya utk disapu pd tin muffin

Link utk resipi2 Yorkshire Pudding yg boleh didapati kat blog Diana: (utk rujukan K.Nor dikemudian hari) Tq D :)
http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/10/yorkshire-puddings.html
http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/10/yorkshire-puddings-versi-2.htm

Hehehe.. kang dah panjang ngomelan ku hari ni.. ^___^

40 comments:

  1. assalamualaikum..
    kehadapan tuan punya blog.. singsing sikit n ketat kan sikit kain batik neh. sesiap nak buke kekuda kuntau. hahahaha..

    betul la kak nor. patut la dah lama tak nampak kak nor ping resepi kat KR. tak pe la..walaupun mereka dislike, mungkin mereka terlalu suka akan resepi tersebut maka mereka terjeles sebab kita dah pandai buat. maka mereka pun dengan jelesnya dislike resepi tersebut.hahahah... ayatt.. mungkin jugak ada yang tuko2 nama resepi ke, mereka tak suke..mereka dislike. mcm resepi tu kuih talam tapi diletak dlm bekas lompang. itu tak adil.. hahaha mampus ni kalau kak anim baca.muekekeke


    ok dah dah dah.. kalau panjang lagi ni, jadi cam entry sendiri lak karang. jadinya kak nor letak 1 cawan susu segar la ye. ee kaya betul kak nor ni kan. kikikiki.. balikkkk

    ReplyDelete
  2. uisshhh..mek ampang ni..
    panjang lak bebelnya..he3

    kak nor..tak terbayang rasa yorkshire pudding tu macam mana....
    kene buat sendiri baru tahu kan..he3
    insyaAllah..nnti2 nak try gak..
    tergoda lak nengok puding kak nor tu..

    ReplyDelete
  3. Kak Nor,
    Very the unique yorkshire pudding Kak Nor ni.First time I tengok with prawn salad and dibuat jadi dessert pulak...hehehe...very versatile.Nak jump in the bandwagon jugak...kasi terbeliak mata pakcik I...hahaha.

    ReplyDelete
  4. masa mula2 akak tgk tak pakai cermin mata, rupa dia macam sheperd pie kan nor..bila dah tengok baru nampak pudingnya..makanan begini mmg anak2 akak suka sgt2..mmg harus di cuba ni..cuma nak cari masa je lagi.mggu ni sibuk sikit.:)))

    akak tak tau pulak begitu kisahnya di KR tu.sbb akak mmg tak pernah dpt post resepi kat situ.tak tau lah apa sebabnya.malas pulak akak nak godek2 (tak reti sebenarnya).hehe

    Haiiippp...mek Ampang tu mmg nak kena saman dah tu nor..eh!suka hati akak lah nor kan.nak letak acuan lompang ke loyang besar 18" ke..janji dua2 kueh tu kukus..lenkali akak bagi nama 'lomlam' ataupun 'talom'..adil tak jaaaaah.hehehe

    ReplyDelete
  5. kak nor: jgn hot2 naaa.. i always follow blog you tau.. i dh byk cuba resipi yg u publish kat blog tu..so semua menjadi.. xpernah ada sos ikan i pi cari utk realisasikan impian i nk masak resepi2 yg kak nor publish..alhamdulillah.. apa yg i nak masak i akn cr resipi di blog you..so kekadang tu ada gak tgk blog2 yg lain semua pandai2 belaka duk update blog masing2.. sy xde blog sbb kekangan masa ngn study ngn family.. so ijust followed je..
    hihihi.. tahniah kak.. jgnla berasa kecewa atas apa yg berlaku kerana apa yg berlaku tu ada hikmahnye..so br enjoy tis life.

    yg benar & meminati masakan,
    pn juli

    ReplyDelete
  6. saya teringin nak buat resepi kak diana ni pulak..tapi takut tang telor tu..hehhe...dah tengok cara kaknor ni boleh la menerai pulak..saya memang suka yp ni...tambah2 makan ngan jem strawberry....sedapp!!

    ReplyDelete
  7. kak nor dah kena jangkitan diana nmpknya. selalu k.nor mmg pandai goda org nak buat lah. dah x sabar plak rasanya nk cuba. actually b4 diana pos dh penah gak tingin nk buat bila tgk kwn tayang kat fb. tp dia mkn dgn roasted lamb/beef rasa cam malas plak. Ni dgn salad udang, nmpk lg mudah ;)

    ReplyDelete
  8. sedapnye kak nor...
    mie dh berangan nk buat dr 1st resepi kak diana lg nak buat puding...
    nmpk lak kak nor buat, tambah lg berkobar2...huhuhu...
    buatnye xtaula bila...hehhehehhe

    ReplyDelete
  9. aslmkm...kak norr..lama tak ngomen..eh ye ke..hehe

    ada eh butang like dislike tu..tak pernah klik2 lak..takut kluar benda lain..kekeke..

    susah gak kan nak bayang mcmana puding ni rasa..kena buat gak dulu baru tahu...masuk list dulu..eh list dah panjang bebenor dah ni..

    ReplyDelete
  10. olo kak nor..jgn sedih sedih...
    dorang tu jeles ngn kak nor..
    yaya selalu rujuk blog kak nor cari resepi...

    ReplyDelete
  11. kak nor, boleh tak cara² tu kak nor translate ke bm..sy tak pandai lah bahasa inggeris..pleeeeeassseeeeeeeeeeee!!!!!

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Nor,
    Laju betul kak nor ni la..kita baru bercadang nak buat semalam tapi tertangguh..tengok2, pagi2 kak nor dah buat kita jeles...dislike..dislike this feeling..ada lagi tak dalam simpanan..boelh mintak satu..nak hilangkan rasa kecur ni...

    ReplyDelete
  13. Wah!..Puding yokshire dah sampai sini...kak cek nak rasa sikit bolehhh....:D

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    izah >> ish. .ish. pg2 dah nak kuntau org.. bini sapo la tu ek.. hehe

    apalak yg kaya tu? susu segar pun kaya ke? haha.. pandai jer la izah ni.. :P

    dah gi godek utk makan petang nun :)

    mas >> biasa la mek ampang tu kan mas.. heheh

    try la buat mas, mudah jer rasa lagi sedap kalau makan dgn salad udang tu.. makan dgn jem pun ok

    shereen >> rasanya ok jer kan kita nak gandingkan dgn apa2 gravy kan.. kita yg buat dia la shereen.. hehe sedap ni, jom join buat YP :)

    ReplyDelete
  15. k.anim >> biar jer la kes KR tu k.nim.. asal dia org bahagia bila buat gitu :)

    try la buat k.nim. nor letak sket gula dlm adunan sbb tak nak tawar sgt tp kalau makan dgn jem atau filling tak kisah pun tawar sbb filling tu dah cukup manis kan

    pn juli >> tak ada pun hot2.. sekadar meluahkan yg terbuku jer hehe.. k.nor ok jer ni.. tak merah berasap pon :)

    mekasih la ya sbb jd pengunjung setia dan selalu mencuba masakan dlm blog tak seberapa ni..

    Q >> kalau guna telur B mungkin perlukan 4bj. k.nor guna telur A, jd guna tiga jer.. tak cukup sikit jer lagi nak jdkan 1 cup telur, jd k.nor tmbah dgn susu sbb sayang nak pecahkan sebiji lg telur hehe

    kalau tengok kat wiki td, dia kata normaly resipi yg biasa org buat, utk 1 bj telur nisbahnya 1/3 tepung dan 1/3 susu/air maknanya ok la tu kalau guna 3bj aje telur tu

    try la resipi ni lak.. terpulanglah nak ikut resipi asal ke, yg diana dah edit ke atau yg k.nor dh edit tu :)

    ReplyDelete
  16. ain >> takkan nak suruh k.nor sorang jer tergoda, nak heret gak org lain biar tergoda sama .. baru aci kan.. hehe

    meh la try ain.. sedap :)

    mimiey >> miey dah ada kat kg ke yg lately masak jer tu :)

    ana >> tau tak per.. kena godek sendiri baru tau camna rasa.. jgn over cook, nanti pudding jd dry

    ReplyDelete
  17. Tu diaaa..bila kak nor dah ngomel..cam baca cerpen...tapi best ler bace.x miss satu ayat pun ni..mmg kdg2 tu ngomelan penting tp kdg2 tu x smpt ngomel sbb ade benda yg lain lg penting kan kak kann...hehe..

    pasal ping kat kR tu lepas raya mmg xde ping resepi kat situ sampai password pun lupa..haha...smlm baru try ping lg tp tah diapprove ke belum x tau ler..
    Kak nor ping je ..blogger baru is baru..yg lama kena ping gak kot2 yg baru x nmpk..rugi x masuk sini lak kang...

    YP nih sedap ek kak?ingatkn sos cili td rupanya filling..hehe...saspen2..nmpk cam best jer tuu..kelasss kak nor berbuka ngan menu omputih.hehe

    ReplyDelete
  18. yaya >> ehhe bukan sedih la yaya, geram jer sket hehe

    mekasih ya.. :)

    saira azura >> cuba buka ni http://translate.google.com/ pastu copy mana2 yg saira tak tau (copy keseluruhan direction atau cara2 membuat tu) klik yg dr english ke malay.. dgn cara tu mudah utk saira nak faham kat lain2 resipi yg dlm BI

    umi >> hehe. kalau ikutkan dari minggu lepas lg nak buat tu pun duk tangguh2 gak .. meh la buat.. sedap ni

    k.cek >> ampun k.cek.. sold out dah.. kena godek sendiri ya.. :)

    ReplyDelete
  19. sue >> aik.. mencelah dia tengah2 akak reply komen ya..

    baca jgn tak baca sampai abis ngomelan ku itu.. hehe sesekali mengomel tak per kan sue..

    ttg KR tu biar jer la sue, k.nor nak bagi peluang pd newbie utk ping kat situ.. k.nor pun dah lupa password gak tau.. hehe rasanya dlm bulan puasa last ping kat situ. :)

    sue, nak gi terbang ke UK tak berupaya, nak makan2 kat sana lagi la tak berdaya.. jadi masak jer la sendiri sue.. meh kita pakat birukan mata hitam nak :)

    ReplyDelete
  20. hahhh...!! ada yg dislike...meh nak kene kuntau dgn wife kmdo!! ada berani...??? ngeeee.....seruis ni ada yg dislike ke kak??? hurmmm...ptt lah CMG tu pun asyik down jer skrg kan...naper yer ada org cenggitu....biar lah kak nor....1 dislike 1000 yg mai tekan LIKE tau....

    ohooo...ini lah resepi yg tajuknya hebat tu yer...aihhh...nampak mcm senang tp x tau la pandai ke x buatnya....x per klu nak buat nnti lia calling2 kak nor yerk....

    ReplyDelete
  21. k.nor sy dah try sblm tu..haha..sebijik² dia translate..huhu..lagik tak paham..kak nor translate mudah² lah..heheh..i lap u lah..

    ReplyDelete
  22. nampak sedap..xpernah try la..nak kena cuba lah lepas nie :)

    ReplyDelete
  23. waaa...pekena puding lagi K.Nor...bagi seketui,nak rasa gak..hehe.

    ReplyDelete
  24. Dont bother so much lah KNor.. dah bagus kita share recipe.. if they buat tak jadi kah.. if they buat tak sedap kah.. that they all punya prob.. yg penting kita iklas nak berkongsi ilmu.. what u do is for ur own blog.. for ur minat and for ur past time.. jgn bother too much ok.. take it easy..

    ReplyDelete
  25. Kak Nor nmpk sedap YP nih,mula tadi igt sos cili,hihiwOW PANJANG NGOMELAN AKAK RINI,BEST2..

    ReplyDelete
  26. assalamualaikummmm~~~~~

    tun dh siap2 pakai contact lense kaler biru nk tumpang makan YP niihh... tp tiba2 teringat yg ni kak nor wat buka puasa smlm.. dh habis ye kak nor??
    ....
    ......
    huk huk..

    xpe la, pakai spek semula..

    tun pun penah jugak jd gitu kat KR tuuu.. baru je letak dh ada yg dislike.. maybe dislike sbb tgk gambo x cantik kot.. tu tun nyer kes la. kak nor nyer gmbr omey belaka.. ntah la, xpaham dgn perangai manusia2 yg suka berhasad dengki nih..

    ReplyDelete
  27. Salam kak Nor, saya pun dah lama terberkenan ngan resipi ni tapi kali pertama tengok kat blog Sinaran menu...Lepas tu terus berangan-angan nak buat tapi asyik perammmm je resipinya sampailah Yorkshire Pudding ni menjadi sangat pemes sekarang

    ReplyDelete
  28. K.Nor, rasanya dh banyak kali tgk ada yorkshire pudding ni... sedap eh? teringin nak mencuba tp tercapai lagi... kena buat juga nih yg filling strberry tuh... nyam2x

    ReplyDelete
  29. salam k.nor...hahahaha bukan setakat n3 kak nor yg panjang tp pengomen2 pun panjang....takpe2 semuanya dah kembali ke pangkal jalan....lawak sungguh bila lieza baca...camner berjela panjang pun cite k.nor tak pernah jemu pun lieza nak baca tau..seronok dan terhibur sampai sengih2 sorang2...

    ISh k.nor rupanya kat KR tu pun ada juga org hasad2 yer...peliknya...sukahati deme jer tau...tp betul la k.nor selera org lain2 kan bila kita kata sedap org kata tidak..terpulang ler pada diorangkan..tp setakat ni byk resepi yg lieza cuba dari teman2 bloggers yg lain semuanya menepati citarasa lieza...lebih2 lg NASI KUNING..heheheh...

    alamak panjang dah jom ler kembali ke pangkal jalan aminnn..

    ReplyDelete
  30. betul tuh kak nor...kita pun dh pernah kena..baru je letak...dan2 ada yg dislike...huhu...bila masa dia buat pun tatau la kan..

    neh resepi yorkshire pudding nmpk sgt menyelerakan...suka hat makan dgn gravy salad udang tuh...masuk list neh...mekaseh share to kak nor and diana

    ReplyDelete
  31. mcm-mcm yer ceternya kak....saya pun pelik juga dan dah lama tak share kat KR tu... best baca kak nor punya celoteh ni..tq sharing.

    ehhh nak komen puding omputih ni yg sebenarnya...hehe nampak sedapla dan kalau kak nor ckp sedap tu mamang kena buat sampai bagi sedap juga..teringin nak merasa:)

    ReplyDelete
  32. lia >> apa kata k.nor upah lia jd bodyguard k.nor nak tak? heheheh

    lia.. mudah yg amat ni.. nampak jer rumit.. semua bahan2 bancuh dan peram pastu panaskan loyang muffin dan bakar. siap!

    saira >> maaf ya.. k.nor kekurangan masa nak translate.. banyak kerja lain perlu dibereskan.. harap saira study betul resipi tu ya

    nonie >> try la nonie.. sdp ni :)

    ReplyDelete
  33. rahel >> dah abis smlm lagi dah.. :)

    rima >> tq rima atas nasihat tu.. sangat k.nor hargai .. ehhh berlintas langsung dr beijing ni kan.. camna holiday kat sana? dah makan kat kedai halal tu? :)

    ct >> aduhh suka akak ngomel panjang2 la pulak ya.. hehe

    try la ct, mmg best :)

    ReplyDelete
  34. tun >> hehehe sempat lagi tu beli CL kaler biru.. dah abis la tun, kan dah cakap buat berbuka smlm :)

    tun, biar jer la dia org tu.. asal dia org bahagia dgn apa yg dia org buat.. hidup ni kan roda :)

    nenie >> skrg ni mmg virus YP yg tengah menular.. try la buat.. jgn ketinggalan :)

    ReplyDelete
  35. gee >> filling tu atas kita, kalau ada lebihan daging atau ayam panggang boleh jdkan inti, gaul dgn sayur2 sket ke.. letak la benda2 lain lagi mesti sedap

    lieza >> ni sorang lg yg suka k.nor ngomel panjang2 ya.. hehe

    bila sebut nasi kuning k.nor mesti ingat lieza, penggemar setia nasi kuning tu hehe.. mekasih ya..

    mak qis >> tu la. bila pk balik heran gak kan.. ada jer manusia mcm tu.. jenis tak leh tengok org lain senang.. biar jer la.. ada la hari utk dia tu :)

    nieza >> nampak gayanya k.nor tak leh la nak pencen mengomel ya.. ramai sgt suka lak tu hehe

    nieza kena try ni tau.. sedap :)

    ReplyDelete
  36. salam nor,tdi nk komen sepatutnye selepas mas dek kerna tenet wat hal lgi tu..xdpt msuk siap mengarang syang buang lak..zila setuju dgn nor mmg xdinapikn ngomel satu tarikan,menghibur wlpun xbersua cam terasa keakraban...oh ya patutlh xnpk2 kt myr tu cerita ya!apa2pon suka dgr celoteh nor i likeeeeee....sedap puding tu....zila66

    ReplyDelete
  37. salam kak nor..
    byk jugak guna telor dlm YP ni yer kak.. tiba2 sy teringat kat akok pulak bila tgk YP tu.... hehe...

    ha.. betul kata kak nor tu.. dengan bebelan & sembang2 kat blog tu yg boleh mesrakan lg antara kita..
    bab dislike kat gambar kat KR tu pun sy tak suka gak tgk.. betul mcm kak nor kata.. belum try dah klik kat dislike.. mmg tak adil gitu..

    ReplyDelete
  38. zila >> w'salam zila.. mekasih ya :)

    ratna >> kalau akok letak santan ratna kan.. ni versi sihat sket kut hehe..

    ReplyDelete
  39. hehehhee.. x per akak.. panjang pun tak rasa baca tau... ;). ermmm diana pun dah jarang post resipi kat sana akak..

    YP nie mmg fav irfan.. tadi pun nak lagi.. tp x buat tuk dia.. hehehee.. tgk esok lusa baru buatkan lg.. tp kena cari versi lain plak.. ;)

    ReplyDelete
  40. diana >> mmg sedap YP ni D, sbb tu irfan suka makan kan.. ni pun rasa nak buat lagi gak tp nak try dgn resipi gravy yg lain lak :)

    tq ya D for sharing the recipe :)

    ReplyDelete