f Secubit Garam: SALAD UDANG

N3 Terkini

Thursday, October 20, 2011

SALAD UDANG

ASSALAMUALAIKUM..

Ni dia resipi Salad Udang, yg K.Nor gandingkan dgn YORKSHIRE PUDDING. Resipi dari dapur Diana ni mmg sedap. Kalau letak atas roti perancis yg dibakar garing tu mmg best gak ni. Lain kali kena buat lebih inti ni, boleh dimakan cara gitu..


Mintak izin ya D, K.Nor nak share resipi tu kat sini. Ada sket olahan yg K.Nor buat sbb tak cukup bahan kat dapur. Apapun maintain sedap! :)

SALAD UDANG
sumber : Diana@SkyBlue'sKitchen
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bhn²
200 gm udang _ d kupas dan bersihkan _ cincang halus
1/2 tbsp minyak zaitun
1/4 tsp serbuk cili
1/4 biji bawang besar _ d cincang
2 ulas bawang putih _ d cincang
1 tangkai daun bawang _ d cincang ~ tak ada stok, k.nor gantikan dgn batang daun saderi
2 tsp jus limau kasturi
5 tbsp mayonis
1 tbsp susu pekat manis ~ tak ada stok gak, gantikan dgn 1/2 sudu teh gula
Garam
Serbuk lada hitam

Cara²
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang.. masak selama 2 - 3 minit d atas api kuat.
Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata.. Tutupkan api dan angkat.
Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan d dalam peti ais.
Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.

13 comments:

  1. Salam Kak Nor..Uniknya dressing ni...Buat kapit ngan roti pah tu celup tepung mesti best ni...

    ReplyDelete
  2. sehari 2 entry la hari ni.. baru cam ceria skeet kannnn.. ooo gitu ye... simple je kan. nasib baik tak rempah2 yang pelik2. tq kak nor. leh la nanti try buat

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Nor...

    Pertama kali tgk salad udang macam ni...simple pulak tu..

    ReplyDelete
  4. Sedap eks kak nor..Nnti2 nak juga menerai wat mkn ngan roti bakar ke y/p ke,baru jer klmarin perabis stok udang lam esbok..

    ReplyDelete
  5. dua2 resepi (di atas n di bawah) bahan2nya mcm ada kat umah ni....verangan mcm nak try... ;) lia copy dulu lah ye kak....klu rajin buat esok... :)

    ReplyDelete
  6. salam kak Nor,

    kalau sy masih tak jaga pantang makan ni, dh terus sy ke dapur sekarang ni buat. huhu.. gandingan mantap dengan yorkshire pudding. mmg ummmph..

    ReplyDelete
  7. Hishh pelik..pelik (sambil geleng2kan kepala)

    ReplyDelete
  8. SALAM kak nor .. wani pon pertama kali tengok udang salad ni macam sedap .. nanti leh la cuba :))

    ReplyDelete
  9. nenie >> ermmm idea bagus gak tu.. try la buat.. pastu ramai lak tukang ikut nanti :)

    izah >> yg jadi 2 tu sbb dua2 entri tu berkaitan.. so kenalah buat cepat2 :)

    ira >> try buat ira, insyaallah sedap

    CT >> k.nor ni kebetulan ad stok udang dlm freezer tu yg dpt buat tu :)

    ReplyDelete
  10. lia >> mudah2an lia rajin hari ni.. hehe

    zack >> uishh jgn zack.. udang ni gatal zack.. bahaya dlm perut tu.. sabo ya.. telur2 pun tak bagus gak tu ..

    sam >> tak ada benda yg pelik dah skrg ni sam

    wani >> kalau tengok mcm sedap, bila dah rasa, sangat2 sedap :)

    ReplyDelete
  11. Terima kasih akak sudi cuba resipi nie.. :)

    ReplyDelete
  12. diana >> terima kasih kembali D for sharing :)

    naurah >> terima kasih..

    ReplyDelete