f Secubit Garam: FLUFFY PANCAKE

N3 Terkini

Saturday, October 29, 2011

FLUFFY PANCAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Dah bersarapan? Mestinya dah kan, dah lewat ni. Nak masuk opis utk masak lunch lak kan. Ada tak yg duk pikir nak buat apa utk kudapan petang ni? Atau boleh juga try utk sarapan esok pagi. Jom try pancake gebus gebas ni. Rasanya ni la pancake yg sangat sedap, gebu dan amat memenuhi selera K.Nor seisi keluarga. Kalau dulu K.Nor stick dgn resipi Pancake Hajar (yg dah K.Nor ubahsuai dan juga hasilkan pelbagai versi pancake spt Pancake Pisang, Jagung, Mayo) kali ni rasanya akan terus gunakan resipi ni pulak. Memang tak rugi sungguh mencuba resipi ni.

Versi twinkle2 little star ke Patrick dlm Spongebob? hehe

Resipi Fluffy Pancake ni hasil K.Nor mengoggle beberapa hari lepas dan kalau ikutkan pancake ni dah jadi baja pun sbb dibuat minggu lepas gak.. hehe.. Jgn marah ek.. lately SG duk keluarkan menu tertunggak jer, tak kisahlah kan, asal ada n3 yg dipost setiap hari, insyaallah.. K.Nor ada edit sket2 bahan2 dlm resipi pancake ni dan skip penggunaan cooking spray. Memang tak pernah guna cooking spray tu lagipun bila guna nonstick pan yg dijual oleh MIMI ni, K.Nor tak pernah sapukan butter atau minyak masa nak membuat pancake, roti jala ataupun roti john.. Memang best guna pan ni, kalau sapa2 nak bolehlah bertanyakan lebih lanjut dgn MIMI dan ada 2 jenis sebenarnya pan ni, ada yg berdinding (tebing) dan ada yg tak berdinding. Tepuk dada tanya selera ya... (Bagi yg berminat sila klik link kat nama MIMI tu atau boleh cuit/PM Mimi kat fbnya http://www.facebook.com/mimiazie72)


Dan insyaallah kalau diizinkanNya, esok K.Nor akan post resipi pancake ni yg diedit (dlm kata lain diderhakakan). Pancake yg dihasilkan bertambah2 sedap bila diberi tambahan bahan lain.. hehe.. Try yg resipi ori ni dulu ya.... Jumpa lagi esok.. ^____^

Original Style ^___^

FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.


25 comments:

  1. Sedapnya pancake kak nor.gebus gebas hahaha.kalau nonie seharian mkn pancake pon xpa.tp mmg gebu betol!

    ReplyDelete
  2. Mana aci secubit, nak setapak sulaiaman la kak nor.. InsyaAllah esok la nak buat.. Untuk bebudak makan.suke je org tayang menu bf ni. Sbb pagi2 slalu ketandusan idea nak masak apa.

    ReplyDelete
  3. cantiknya pancake guna acuan patrick spongebob tu...anak Yatie yg bongsu nampak ni terus suruh buat..dia peminat setia sponge bob....kih3..

    ReplyDelete
  4. berbintag-bintang biji mataku ini nor melihat pancake mu itu..! nakkena cari bentuk bulanlah pulak baru ngam dgn bintang2 kat atas tu kan..? heee..

    ReplyDelete
  5. nor...cantik bentuk tu..pancake pun gebuss...

    ReplyDelete
  6. K.Nor..Rahel suka sangat ngan pankek,selalu makan ngan madu or sos coklat..sedap kan?

    ReplyDelete
  7. Mintak patrick sekor... Yg paling gebu taw;)

    ReplyDelete
  8. Nor, kak rose cnp resepinya ya... tp x de twinkle2 little star tu la... bulat gedabak jer!

    ReplyDelete
  9. cantiknya! mana nk dpt bentuk bintang tu? bukan setakat budak suke, mak budak pon suke ni.

    ReplyDelete
  10. adesss! terliur tengok bintang2 comel tu semua =D

    ReplyDelete
  11. wahh gebusnya pankek ni kak..nanti nak cuba ler..:)

    ReplyDelete
  12. wah...comelnye pancake tu..star lagi...tak sbr nak tunggu resepi yg modified nyer..hehe...

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum...

    reply komen sambil mata jeling2 ke tv tengok perlawanan bola trg vs NS hehe

    nonie >> try buat resipi ni.. sampai ke petang masih lembut dan gebus :)

    izah >> aci balik india la! hehe... try la jah.. insyaallah puas hati.. k.rose dah try pun td tu.. mmg gebus nampak pancake dia :)

    yatie >> dah buat ke belum? :)

    am >> heheeh.. betul tu.. try la am.. sedap ni :)

    ReplyDelete
  14. k.noor >> k.noor tak nak try ke ni.. mmg rekomended ni kak .. sedap :)

    rahel >> mmg sedap tp k.nor suka makan dgn susu pekat hehe

    chah >> hahaha.. patrick dah abis :)

    totie >> tq :)

    ReplyDelete
  15. kak nor...ini ker pancake yg akak b'tau kat blog lia aritu...lia copy dulu yer...esok blh lah tunaikan p'mintaan anak dara lia yg gebus jg tue...sian dia dah lama sgt menunggu... :)

    ReplyDelete
  16. k.rose >> nor dh tengok pancake k.rose.. mmg gebus jer tu kan.. mekasih try :)

    nani >> mould tu NZ mari :)

    laskar pelangi >> jom try buat utk hilangkan terliur :)

    nieza >> try la nieza.. sedap ni :)

    ReplyDelete
  17. najiha >> sabo2.. :)

    lia >> yep.. yg ni la lia.. maaf ya.. lambat sket letak n3 dan resipi :)

    ReplyDelete
  18. nak cam tapak sulaiman tu....comeinyer

    ReplyDelete
  19. comel guna acuan bintang..dan gebu sangat.

    ReplyDelete
  20. SALAM KAK Nor .. pergi rumah kak nor ni nak gali resipi nasi ketumbar hihi .. tapi ternampak la macam tapak sulaiman kat atas ingatkan apa .. rupanya pancake hihi.. comel la ...kak nor,, nanti ada mould yang teddy bear ni bagi tau cepat2 hihi ...

    ReplyDelete
  21. KNor
    Tmrw actually kan ade plan nak buat con beef for brekkie but kan maybe its abt time i buat pancake.. dak sonia sure suka one..

    ReplyDelete
  22. nor,cantiknye pankek..gebus gebas sgh..mmg mcm tapak sulaiman

    ReplyDelete
  23. comel sungguh pankek tu akak... cantik! mmg nampak kegebuannya tu... dah ler bentuknya comel.. suka sgt tgk...

    ReplyDelete
  24. Salam perkenalan k.nor.. Dah lama saya jd silent reader je.. Saya jarang buat pancake. Tapi pagi ni saya teringin cuba resipi ni... Memang terbaekk laa.. Sedap. Anak yg picky ni pun suka. Tq for sharing ye!

    ReplyDelete