f Secubit Garam: ROJAK BETIK

N3 Terkini

Thursday, October 27, 2011

ROJAK BETIK


ASSALAMUALAIKUM...


Hujan2 makan Rojak Betik ya.. Tak kira la.. hujan ke panas ke, kalau dah anak tekak rasa teghingin nak makan tu, kena la rajin2kan diri gi pasar cari ikan selayang fresh, balik rumah siang2 dan rebus. Pastu perisikan dan tumbuk lumat. Pastu semestinya kena buat kuah rojak ni. Kalau tak ada betik no hal, makan jer kuah tu dgn keropok ikan yg diramas2 kasar.. perghhhhhhhhhhh... nikmat!! hehehe.. Along, jgn terliur dah la ya.. Along balik bila2, mak buatkan hehe.. Kena warning siap2 ni sbb ni makanan pebret dia ni.. eh.. pebret seisi keluarga (kecuali hero bongsu) gak sebenarnya ni. Buat kuah seperiuk, lebihan tu simpan dlm esbok. Lagi lama lagi syok. Org Ganu mmg suka makan Rojak Betik maupun kropok saja dimakan dgn kuah gitu. Kiranya cam makanan tradisional Ganu la.. Kan Tun Telani, Madihah@Ratna.. ermm sapa lagi ek blogger Ganu? Haa.. Teratai (SIL K.Nor tu.. hehe) pun org Ganu gak. Memang syok layan rojak gini. Kalau tenyeh2 keropok lekor dlm tu pun best!


Meh tengok resipi Rojak Betik yg baru2 ni Tun Telani dan Mek Mukah pun ada buat. Hah... org Mukah pun dah pandai makan Rojak Betik ya.. Digalakkan utk menggunakan betik yg muda, jgn guna betik yg dah ranum atau kulitnya dah banyak oren/kekuningan. Nanti betik tu agak lembik, kurang syok time makan. Mekasih pada Tun dan HaSue yg dah cuba resipi Rojak Betik ni.. Juga pada sesiapa yg dah mencuba dan akan mencuba.. :)


ROJAK BETIK
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( lebih dari 7 org (bergantung pd saiz betik) )
1 biji betik muda/mengkal (saiz sedang)
1/2 sudu teh kapur makan (utk mengeraskan betik yg disagat td)
2 biji timun

Bahan Utk Kuah
9 ekor ikan selayang saiz sederhana (kalau nak kuah lebih pekat boleh lebihkan)
5 - 7 sudu besar cili boh (lebihkan juga kalau suka lebih pedas)
1/2 - 1 keping nisan (boleh juga guna gula melaka)
3 sudu besar gula
3 sudu besar kicap
1/2 cawan cuka @ boleh guna air asam jawa (pekat)
garam secukup rasa
1 1/2 liter air

Cara-cara
Sagat betik dan masukkan ke dalam bekas yg berisi air. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik td.
Rendam betik tu selama 15 minit. Bilaskan bersih dan toskan. Potong timun nipis2.

Utk membuat kuah:
Rebus ikan dgn sedikit air hingga masak. Sejukkan. Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.
Masukkan 1 1/2 liter air, cili boh, nisan dan kicap ke dalam periuk. Masaklah hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit dan masukkan cuka.
Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yg ditumbuk dan gaul sebati. Jgn sesekali masukkan isi ikan terus ke dalam kuah, nanti ikan tu berketul2. Tuang ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kuah ni perlu ada rasa masam, manis dan pedas.
Utk. menghidang:
Isikan betik ke dalam mangkuk dan letakkan hirisan timun di atasnya. Boleh jugak nak letak hirisan nenas bg yg gemar makan nenas. Letakkan kuah atas bahan2 td dan rojak betik sedia utk dingap..
Rojak betik ini sedap dimakan dgn kuah yg sejuk (letak dalam peti ais) dan juga dimakan dgn keropok keping(keropok ikan). Selamat Mencuba!!

* resipi ni K.Nor dah edit sket dari resipi asal yg pernah K.Nor letak kat blog ni dan kat MyResipi ya...

23 comments:

  1. perghhh.. tak tahan! tak tahan!! goreng kopok byk2.. mmg xde betik pun xpe. kalau adik2 tun ni mmg betik tu x pandang pun. kopok keping hancur2 penuh satu mangkuk, pastu cuah kuah.. uwaaaaaaaa~~ NAKKKKK!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. sungguh tak dapat nak imejin cemana rasa rojak ni.. haiiya... kak nor.. hulur la semangkuk. keropok tu tak bagi jugak. sebab stok kerpok dah tingggal suku kampit je. hehehe..

    baik tengok yg tak da gambar dari yg ada gambo.. buat ngidam je. hahaha.. kan luqman kan...

    ReplyDelete
  3. 'tak bagi jugak'? ayat apakah.. haaha.. maksudnya ialah... kena bagi jugakkk

    ReplyDelete
  4. nenong nenonggg..tettt..x nampak gambarr..selamattt x terliur.hehh..
    Tapi mmg best ek kak nor gaul ngan roti..cam dpt imejin je rasanya camne..mmg x byk pengaruh si betik tu..hihi..insyaAllah kalo jumpa si selayang kat pasar lenkali buat lg..
    eh tp betik x rangup pun best gak kak nor..cam acar timun sarawak tu dier x rangup..terbawak2 kot..heee..
    lagi apa nak komen nih..ermmm ermm..
    nahh seketul agar2 pandan.bekas jgn bwk balik ya.. :P

    ReplyDelete
  5. huwarghh..apa plakkk gaul ngan rotii..gaul ngan KEROPOK laaa..iskhh2..terjangkit ngan org atas tu laa nih..salah taip lakk..huhh..
    nnti nak refresh nak tengok gmbr..
    ni kang hrp2 xyah refresh byk kali ler baru terpublish komen.

    asyik2 nak tyg error 404 je..kan tun kannn..huhu..

    ReplyDelete
  6. yes yes yes..No memang suke ngan rojak betik..oghang teghanung la katekang hihi..No dah buat dalam entri ni kak..

    http://nopija.blogspot.com/2011/02/rojak-betik-terengganu.html

    tapi xde la sekreatif akak..No ni baru je nak blaja masak2 hehehe....tengok akak punya lagi la menyelerakan..

    ReplyDelete
  7. rojak betik?? wahh..sedap baii!! kita blogger gganu gok..penah dok ganu, kecek gganu boleh..keluarga angkat ade kat gganu..kakak angkat pun ade (kan kak nor!!)..tapi tak dak sapa nak bagi kita rojak betik...huhu!!

    ReplyDelete
  8. tak prnh mkn rojak ni kak nor.. msti raprup bila mgunyah betik muda n kopok .. yg tahan tgok kuahnya tu

    ReplyDelete
  9. kak nor, ini membutakan saya sangat rindu nak balik terengannu!!!

    ReplyDelete
  10. assalam nor..nape la nor tunjuk rojak betik ni..dah terliur dah..kalau la dapat buka posa ngan rojak betik ni ha..
    nanti nor buat kan akak ye..he he(buat muka tak malu)
    kalau pi kelantan ni le yang akak cari..sedap sungguh..ada orang kata jual rojak betik..ada yang kata somtam..akak tak kisah..janji bahan asasnya betik..akak beli je..

    ReplyDelete
  11. aduhhh mok wehhhh.... ambe nok jugokkk.... !!

    terliurnyerrr... mana nok cari betik muda tu...

    ReplyDelete
  12. salam.....sedaknye rojak betik. lama doh dok makan ni.huhu!!!mana nok cari betik mengkal?

    ReplyDelete
  13. perghhhhhhhhhhh..ni xtahan ni....best giler nih...peberet wani jugak ni kak nor...tp,xreti nak buat.biase soh mak yg buat.huhuhuh.tp wani biase makan kopok je ngan kuah tu..betik xmakan.hehhehehee..kalu ganti timun batang baru makan...sedapnyer kak...telan air liur waser nih...

    ReplyDelete
  14. nak try buat la kaknor..boleh makan ngan keropok rupanya...hehehhe...timun...nenas ada kat rumah ni....kalau nak tunggu betik...mau sampai bila2 tak buat rojak betik kaknor ni...hehhehe

    ReplyDelete
  15. tak tahan tak tahan....sedap nih k.nor...dulu2 tau makan jer..belum pernah buat sendiri..ada lg ker? nakkk..

    ReplyDelete
  16. kak nor nmpk sedapla...nonie sukamkn betik muda cicah kuah rojak.boleh cua style cenggini pulak

    ReplyDelete
  17. sedapnya k.nor.... kecor laaa

    ReplyDelete
  18. huhu ... terliur rojak betik kak nor la

    ReplyDelete
  19. tun >> sama la.. k.nor pun biasa gak buat kuah walau tak ada betik.. suka makan dgn kopok jer :)

    izah >> luqman sengih jer tu :) lepas ni bukan WW aje, no pic sekali ok gak kan hehe

    sue >> kiki.. masa mula2 baca tu akak dah gelak.. apa hal la yg keluar roti lak tu.. hehe

    elok la tu, geng dgn org atas tu ya.. tu yg typo jer :)

    norhafiza >> tak per, asal hasil tangan sendiri :)

    mokwo >> nih sejak bila tukar kerakyatan? hehe... org ganu dok kata kecek ganu, org ganu kata cakak ganung hehe..

    ermm satu lg ni, bila pulak ada adik angkat ya.. hehehe.. meh la dtg sini kalau nak makan rojak betik :)

    ReplyDelete
  20. zana >> mmg rangup sbb dah rendam dgn air kapur.. try la zana.. kut2 kena dgn selera :)

    noni >> jom balik ganu :)

    k.erna >> oo k.erna puasa smlm ya.. kalau yg jenis gini dipanggil rojak betik, kalau somtam lain kak.. tak guna kuah ikan tp sos ikan, jus limau, letak kacang tanah, cilipadi hiris.. tu baru somtam.. somtam asalnya dr siam :)

    ratna >> hahahhaha.. gelak akak baca komen ratna ni.. real punya ayat ganu!! hehe

    gi petik atas pokok betik :)

    rostina >> biasanya atas pokok betik la kan.. bukan pokok kelapa ya.. :)

    Q >> boleh aje Q, try la :)

    ReplyDelete
  21. wani >> try la pulak buat sendiri.. bila nak pandai :)

    lieza >> try buat lieza, resipi dah ada tu.. sue dan tun dah try pun.. :)

    nonie >> kalau cicah kuah gitu biasanya org ganu panggil colek betik :)

    gee >> gee pernah makan ke?

    ain >> dah abis la ain .. :)

    ReplyDelete
  22. salam kak nor..
    aduh makkk terliur plak teringat mkn rojak betik yg mama buat.rasanya dah berthn tak mkn rojak ni.mcm nak kena wat tp umah kita tak ngam sbb trg lawan perak.kak nor keropok keping tu sedap gak klu mkn ngan rojak perut.pehhh mengamcam abiss

    ReplyDelete
  23. ida >> sama cam ratna ya.. dua2 emak yg buatkan.. k.nor tak ada emak, nak makan kena buat sendiri jer la hehe

    ReplyDelete