f Secubit Garam: KIWI (GOLD) PANNA COTTA

N3 Terkini

Thursday, September 8, 2011

KIWI (GOLD) PANNA COTTA

ASSALAMUALAIKUM...

Berkenan bila tengok Yatie Memories duk buat Kiwi Panna Cotta versi kiwi gold sebelum ni. So K.Nor try la buat versi gold, mmg lebih sedap guna kiwi gold dari kiwi biasa yg kaler hijau sbb kiwi gold ni lebih manis berbanding kiwi hijau yg agak masam.


Tq Yatie, bagi idea nak guna kiwi gold utk Kiwi Panna Cotta ni.. :)

KIWI PANNA COTTA versi gold
source : Gert (Mango Panna Cotta)
diolah : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
3 biji buah kiwi gold ~ blend utk dijadikan puri + 2 - 3 sudu besar gula


Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri kiwi keatasnya dan bolehlah dihidangkan.


18 comments:

  1. Knor syg..nanti gantung kat pagar ye!

    ReplyDelete
  2. Kayuh kak nor..kayuh!kite baru nak naik sampan semula nih..hihih..main bace entri akak je x lrt dah ngomen satu2..

    kiwi gold ni mcm x pnh jumpa lak kat sini...yg ijau tu ade ler.ke x perasan kewujudannya...apa2pun nampak sedap amat tu kak..

    ReplyDelete
  3. Tu diaaaa..pannacota pulak! Kelessss jek kiwi kaler gitu eks...nak buat jugak laaa...kena pi kait kiwi kat ladang Ah Chong jap..hehe

    ReplyDelete
  4. Lovely color kak!!! Came to have my share ...:)

    ReplyDelete
  5. selamat petang kak Nor... nak jamu mata dengan K(G)PC.... sedapnyaaaaa!

    ReplyDelete
  6. Lovely color. Sini tak pernah pulak I nampak jual yellow kiwi. Yang ada is just the hijau one.

    ReplyDelete
  7. mak ai... dh start memuding pulak... bila nk buat open house k.nor? nk dtg mkn puding nih...

    ReplyDelete
  8. Kak Nor...

    kita pi zoo sehari suntuk tak sempat pi T'ganu amik ni panna cotta!! tahun depan wat lagi kak, kita dtg raya :)

    sekarang kita planning nak wat tu pudding taut kasih ke hapa nama dia..sgt berkenan di hatiku!!

    ReplyDelete
  9. pia >> tak sempat nak gi la pia, gelap sgt ptg tadi, nak ribut jer hehe

    sue >> terasa nak stop mengayuh la sue :(

    ummi >> rasa dia lagi sedap dr yg kaler ijau. try la buat

    love >> sorry my dear, all sold out! dessert ni k.nor buat 2 days before raya hehe

    amie >> pandai2.. mmg kena jamu mata jer ya.. :)

    ReplyDelete
  10. gert >> owhh tak ada ke yg gold kat sana.. yg gold ni lebih manis dr yg green gert.. lagi sedap :)

    gee >> open house tak buat la gee, k.nor buat open door jer masa raya ke3 :)

    yat >> wahh lewat la birthday mum sampai.. ehh... apasal bau busuk ni.. tak mandi lagi ke balik dr zoo hehehe

    buat la yat, puding kasih bertaut tu, mesti hasil tangan yat cun melecun :)

    ReplyDelete
  11. salam kak nor..tak penah jumpa kiwi gold ni kat sini..tp panacota ni memang bes kan...lemak dlm badan saya pon sukeeeee :D

    ReplyDelete
  12. mmg btl2 mcm gold la kaler dia. mesti sedap ni kan :)

    ReplyDelete
  13. Mmmm... Nampak menyelerakan. Selamat aidilfitri dan maaf zahir batin kepada semua. T.kasih ;)

    ReplyDelete
  14. suka juga pannacota sedap.. buat kiwi gold manis... kak nor ita buat puding strawberru fruitti akak tu sedap sangat kak thanks ye

    ReplyDelete
  15. pengsann nengok..eh nak buat gak lah....tapi kiwi biaasa...hmm

    ReplyDelete
  16. cantikkk kiwi panna cotta tu..
    klu dapat makan tuk berbuka...
    sedapp tu..he3

    ReplyDelete
  17. siti >> sama ler.. lemak2 duk menari2 jer ni bila ada penambahan geng baru :)

    rini >> alhamdulillah.. mmg sedap :)

    shasha >> slmt hari raya shasha :)

    ReplyDelete
  18. ita >> alhamdulillah.. mekasih ita sudi try resipi tu.. mmg terasa fruiti kan :)

    CMG >> jgn ler pengsan che mat, kalau pengsan sapa nak angkat :)

    mas >> dah start puasa ganti ke mas :)

    ReplyDelete