f Secubit Garam: KEK LAPIS CHEESE PERSONA

N3 Terkini

Friday, September 30, 2011

KEK LAPIS CHEESE PERSONA

ASSALAMUALAIKUM..

Akhirnya terlaksana gak nak buat kek delay ni.. Betul la tu, bukan flight jer delay, nak mengekek pun delay gak.. Dah beli bahan2 nak buat dari hari Selasa kalau tak silap tp tak buat2 gak. Sebenarnya kek ni K.Nor buat semalam biar ia bertapa lama sket dlm esbok. Saja buat awal2 utk makan petang ni. Ni pun baru jer lepas adegan potong dan shooting. Abis shooting jer terus ngap.. Alahai.... mmg nyaman sungguh!! Memang berbaloi la mencuba. Enak sungguh rasa biskut marie perisa kopi yg K.Nor guna ni bila digandingkan dgn adunan cream cheese.. K.Nor beli 2 paket biskut tu tp dek tak nak menjadi penternak lemak yg berjaya sangat lepas puasa ni jadi K.Nor buat 1/2 adunan jer. Anak dara tak stop makan sbb sedap sangat2 ler tu. Puas hati betul buat kek ni walau agak cerewet masa nak sapu ratakan adunan cheese pada biskut. Biskut tu mudah jer nak 'ikut' masa kita sapukan adunan cheese. Rupa tak cun sangat la ni sbb silap teknik melapis. Sepatutnya susun biskut tu mcm susun batu bata wat rumah tu kan. Baru cantik lapisan tu.. Erm.. belajar dari pengalaman dan kesilapan.. tu yg terbaik.. 


Resipi asal dari anak muda hensem dari Miri yg sekarang ni dah jadi DJ radio. Dia juga adik pd blogger yg tak asing lagi Hasuriah@Mek Mukah.. hehee Ada yg tak kenal Mek Mukah ni ke? Alaaa.. Bonda pada dak Zhariff yg mata ala2 org Korea nun.. Sorang pekebun jaya.. tokey labu jugak kan.. ermm.. sebut bab labu ni sensitip sket.. ada yg majuk lak nanti hihihihii..

Mekasih ya Ryo, mmg puas hati la try resipi KEK LAPIS CHEESE PERSONA ni.. mmg teramat mempersonakan anak tekak K.Nor sekeluarga ketika menikmatinya tadi.. K.Nor guna biskut marie perisa kopi, kebetulan masa intai2 kat rak biskut tu nampak yg perisa kopi.. Best bila guna perisa kopi ni, mcm makan tiramisu jer.. K.Nor mintak izin ya, nak letak resipi tu kat sini lak.. Tq ya.. :)
Yg tak 'berdiet' tu.. sila la ya.. jgn segan2 hehehe..

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.


51 comments:

  1. kak nor, kali ke-2 jatuh hati tengok kek tu lepas tengok ryo tayang hari tu..
    cantikkknya kak, kek lapis tu..
    bebhn semua dah ada, kecuali biskut marie jerk..
    nanti nk try buat gak la..
    tapau setapaware kak nor...
    sebelum ijah, anna ngan hasue minta..

    ReplyDelete
  2. wahh..kak Nor..TQ yea sbb dah cuba...laju je kan.
    macam nak culik je dari esbok kak nor buat makan petang2 ni.hihihi

    cantik & kemas je susunan biskut tu....gelak pulak bila terbaca soal labu tu...tadi 'dia' dah baling labu kat ryo,tp mintak pulang balik lak.ekekekeke.......

    ReplyDelete
  3. Kak Nor,cer bagi cikit nak rasa,sedap x..DAH CANTIK LAH TU LAYERNYER KAK..Cam ala2 tiramisu lak kan..Msih terbayang lagi kesedapan blueberry tiramisu..

    ReplyDelete
  4. wow, sungguh cantik Nor, lain dari yang lain kek lapis cheese ni..guna biskut rupanya ..very creative!!

    ReplyDelete
  5. hahahhaa... sipi sipi nak majuk dah tadi... sabo je la si ryo tu. nasib baik ni resepi dia kan....kan..


    kak nor.. cam tiramisu ke rasa dia.. nak jugak la try. nyesal lak ritu tak beli je sekut mery.. konon nk tunggu kak nor buat dulu.. tapi tak beli pulak ke sekut mery tu... insyaAllah nex nex week la

    ReplyDelete
  6. Cuuuunnn....mcm yg buatnya gak...Mintak 1 potong jer Nor..harap2 ada la eh..hehee

    ReplyDelete
  7. wow lawa ...memang dh sah2 sedap ..tgk pun dh tau..ingatkan td kek lapis sarawak...mintak sepinggan bulih dop

    ReplyDelete
  8. K.Nor,pertama kali tengok kek ni...eiii tergoda betulll..sabar2 akan ku buat juga nanti.

    ReplyDelete
  9. KNor
    Ku macam terpikat melihat lapis cheese ni.. since pantry ku macam kedai kuih maka semua barang sudah ader.. harus kah ku buat sekarang jugak? hehe

    ReplyDelete
  10. nampak sedap dan senang sangat-sangat. Rasa nak ke dapur dan nak buat sekarang jugak.......tumpang lalu....

    ReplyDelete
  11. kak nor ...ari nih diet kita memang dah hancuss leburss....pegi kenduri tadi.. sedap pulak derang masak masakan kampung...
    so tak salah lah kita makan kek nih pulok...alang2 dah hancuss tuh..biar lunyai terus...!huhuh..hahaha..nasib badan!

    ReplyDelete
  12. kak nor,
    bebetul mcm tiramisu cuma xguna whipping cream kan ganti dgn susu eh..
    biskut tu cuma celup hujung nya ke yea..sbb dulu buat tiramisu tu kan tercelup lebih lak biskut jd lembik..pastu bila buat lg sekali xcelup dah just renjis je2 air hihi.

    ReplyDelete
  13. K Nor,

    Sikit je barang2 nak buat kek nih..barang seme dah ade nih.. bila2 je weekend ni saya buat he he

    ReplyDelete
  14. wahhh menariknya kek ni kak Nor, terus cancel diet tgk kek ni...mcm nak buat jugalah...tapi kena tunggu angin rajin dulula..hehe

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum akak...
    kek nie mmg sedap kan akak.. diana perna makan tp bukan diana yg buat.. cuma mereka guna biskut lain... mmg sedap.. nanti nak cuba gak.. cantik kek yang akak buat nie.. suka tgk

    ReplyDelete
  16. aduhhh...kak nor ni kan, kite baru aje print rcp ni, dia dah buat dah... nasib baik dok jauh...kala dekat pi mintak dah nk try

    ReplyDelete
  17. nor..cantik kek berlapis2...bak rasa sepotong..

    ReplyDelete
  18. Akak....ishhh lawo arr kek nih..teruja kita tgk..sumer bahan2 dah ada kak, tinggal nak wat jer.. :)
    tangan dah gatal ni..

    ReplyDelete
  19. assalam nor..memang memikat nampaknya kek yang nor buat ni..akak ambik resepi..tapi risau je ni..tangan akak ni tak berseni..kalau buat nanti mesti ntak cantik macam nor buat ni..

    ReplyDelete
  20. La senangnya. Kak tadi saya kopipes kek alunan kasih. Memang best.

    ReplyDelete
  21. waaaa.... mengancam nih... isnin ni ada jamuan di opis... nk buatlah... thanks k.nor dan ryo

    ReplyDelete
  22. salam kak nor,, sudah tergoda ni... fisrt time tengok .. first time dengar ingaktkan kek ,, rupanya biskut marie .. hihi

    ReplyDelete
  23. Baru datang senyap2 pepagi buta nih kak..sibbaik kena seru kat FB.kalo x skip aje nak BW..ni pun duk refresh2 gambo x kuar2.hampeh betol tenet seharian ni..sebelum ni hampeh gak la..tp hari ni antara yg teruk..tskk2..rasa nak celup gak dalam susu..kot2 sedap gak cam kek cis nih.eh sempat ngadu kan.haha

    tapi kat FB td nampak dah kek kak nor kat thumbnail tu..huuu..lawo2.

    sedappp kann..saya pestaim rasa pun sedap banget!
    dulu dah beli biskut brand yg ryo cdangkn..tp sbb lama sgt tggu resepi kuar(x pasal2 tuan resepi tu kena hempuk ramai2 aritu kn)..abis dah dimkn gitu aje.biskut tu mkn gitu je sedap dr sekut merie biasa..kata mereka yg memakannya..hehe..

    apa lagi nk ckp(taip) nih..
    eh tauke labu bukan bini incik dauD tu ke kak?hihi..tp bab pekebun jaya tu x leh tido si izahdaut dibuatnye..berkira2 camne nk ikut jejak.haha..
    eh mas nyibuk tau kat atas tu nak napau2 lak..kata nak wat sndiri kan kak nor kan?ngade ko mas..gi wat sana..!wat lebih tau mas!

    Eh..sy lom leh wat lg rasanya kak..kalo xde sekut tu cam x best kot..ryo kate laa..guna brand lain cam x sebest guna brand tu..eh akak x tanye pon sy bgtau kn..hihi..akak guna brand apa ye?maklom la gambo x nmpk..kot2 akak ade tunjuk dah kan..hee

    bak sini separuh loyang kak..nak merasa nih..lapo tau pepagi ni jenjalan dapo org..xkan balik tgn kosong n perut kosong je kot..adehh

    eh dah panjang lom nih?hahahaaa..biasa laa kak org meroyan ngan tenet..sila paham.kikiki

    ReplyDelete
  24. Hahaha..gelak lak aku baca komen sis Hasue,berderet kira full pakej takot tenet hilang lagi ler tuh kan..

    Kak Izah dah siap2 ikut ekspo pertanian la..nak 'menternak'labu.hihihih

    *lari senyap2

    ReplyDelete
  25. ASSALAMUALAIKUM..

    mas >> ada bunyi berdebuk tak mas hati tu jatuh.. sian hati tu mas, sakit tak tu.. hehee

    arini gi cari bahan2 kan.. godek ya.. sangat2 terpesona ni :)

    nak buat pun siap nak tapau ke.. nah.. sekeping jer.. ltk dlm tapawere pun dipanggil setapawer gak kan :)

    ryo >> uishhh apa culik2 ni. k.nor tak puas makan pun lg.. dah.. gi godek sendiri lagi nun :)

    ReplyDelete
  26. zaliedana >> nah amik secubit, tak leh banyak2.. siti baru abis makan ciskek gak kan :)

    mmg sedap.. ala2 tiramisu sbb guna biskut perisa kopi .. try la siti

    ayu >> mmg sedap ni ayu.. rekomended!

    izah >> kesian ryo kena baling dgn labu.. dah la mintak balik pulak tu :)

    ReplyDelete
  27. izah >> ehh lupa nak tambah komen td.. sapa suruh tak beli.. dah tau k.nor nak buat kan.. bili dan simpan elok2 dlm gobok.. buat ya.. rugi tak buat, kasi up sket lemak2 tu :)

    ummi >> silakan.. dah siap potong tu

    tarabozu >> silakan..

    CB >> rasanya boleh diletakkan dlm kategori kek lapis serawak gak kut.. sbb asal resipi dr serawak ni :)

    ReplyDelete
  28. adik beradik samaaa je yang kat atas tu. hantuk ngan labu 10kg jugak dak dua orang tu. kak nor jgn nak senyum2 bersekongkol yeee...kang saya amik space banyak2 lagi karang kat komen kak nor ni...sabau je la aku.. *sambil ngunyah roti manis yg sedap neh, tetibe cam rasa ngunyah kek lapis cheese tu.. huuuuhhh...

    kuntau kang baru tau..

    ReplyDelete
  29. rahel >> k.nor tengok masa ryo post baru2 ni, tu yg jatuh cinta nak buat .. try la rahel.. sedap! :)

    rima >> harus.. harus... hehe

    camna? dah buat ke tidak smlm?

    arizakiah >> mmg simple dr segi bahan dan step kan.. silakan menggodek.. :)

    ReplyDelete
  30. mokwo >> aduss mokwo.. kesiannyer la. lunyai ya mokwo.. gasak jer la kan.. :)

    nurul >> betul2.. ada kelainan sket dr segi rasa dan tekstur keju tu bila kita makan.. ia kenyal2 gitu tak lembik.. sedap!

    jgn la celup lama.. biskut merie tu kan lembut jer.. celup dlm 2 - 3 saat jer.. celup dan angkat, terus susun dlm loyang. yg k.nor buat ni tak lembik pun biskut tu tp lembut.. mmg sedap dimakan.. try la nurul ya..

    RC >> yep.. sikit jer kan.. tu yg berdesup nak try buat sama bila ryo post aritu.. ooo dah cukup bahan tu boleh la godek.. slmt menggodek ya :)

    ReplyDelete
  31. nieza >> mmg kena kensel diet bila makan kek ni nieza.. kalau ikutkan k.nor, 1 loyang yg k.nor buat tu boleh hadap sorang2 jer.. tp tak sampai hati la.. kesian lemak2 duk bertapa kat badan kang hehe

    diana >> w'salam D, k.nor panggil D jer la ya.. hehe

    mmg sedap! tak dinafikan langsung! hehe..

    sue >> rasanya dah banyak hari ryo post.. ni pun kiranya dah lambat dah k.nor menerai :)

    k.zai >> boleh2.. utk k.zai 2 potong pun boleh :)

    ReplyDelete
  32. yat >> lawo ya.. mekasih.. k.nor tak tunggu hasil tangan yat lak, mesti lagi lawo :)

    gatal ke yat, nak dpt fulus ke? jgn lupa share kat k.nor ya.. hehhe

    k.erna >> w'salam k.erna.. ish.. jgn pk -ve kak.. try dulu.. lapis2 jer tu, tak sesusah buat kek lapis sarawak semua tu :)

    sam >> dah menjadi ya.. tahniah sam

    ReplyDelete
  33. gee >> yr welcome gee. slmt menggodek :)

    wani >> w'salam.. eh.. bukan kek ke.. kek la tu kan, kek lapis lagi tajuk tu.. heheh tp dibuat dr biskut jer.. cam kek batik gak. kek juga walau dr biskut.. try la wani.. sedap :)

    sue >> amboiiiii balas dendam ya.. hehe

    gi jer la buang dlm laut nun.. biar jd tukun tak pun biar bercanda dgn lemak2 yg kita buang semua tu :)

    mmg sedap sue, puas hati la buat.. ehhh tak puas hati sbb buat 1/2 adunan jer, tak leh melantak banyak2 hehe

    agak2 emak mereka yg memakannya tu makan tak? haha

    alaa kat sini mana ada sekut cam ryo kata tu.. bantai jer la guna sekut marie lain.. alhamdulillah. tetap sedap la sue...

    fuh.. banyaknyer nak kena reply komen sue nih.. hishhh :)

    bab labu ai no comment.. kang tak pasal2 akak kena baling dgn labu gak kang cam ryo tu.. :)

    k.nor guna sekut marie cap ping pong..rasanya brand tu jer ada perisa kopi kut

    1/2 loyang? tinggal 3 kpg jer lagi ni sue.. dah ramai yg kat atas tu dah amik merasa.. lambat sgt ler sampai.. :P

    paham.. paham.. mmg sentiasa pahammm hehe

    ReplyDelete
  34. ryo >> sabo jer la kan ryo.. akak pun dah reply dgn panjang berderet gak tu .. haishhh.. :)

    izah ada jer tu.. duk ngunyah roti.. siap la ryo. kena hempuk dgn labu lg kang.. :)

    izah >> haaa.. dah masuk pong.. kut ya pun makan roti, takkan sorang2 jer mek.. tak pandai nak hulur kat sini ke barang dua tiga ketul.. ish.. ish.. :)

    akak tak terlibat ya.. nak hantuk sila hantuk 2 beradik tu ya.. hehee

    ehh.. senyum pun tak boleh? akak gelak jer la.. izah tk kata jgn gelak kan.. hahahhaha

    wahhh dah upgrade ya.. org tu dah pandai kuntau la skrg ni sue, ryo hehe

    ReplyDelete
  35. Salam Nor cayang. Wah sedap ni. Kek ni mmg popular kat Miri waktu gather2... ada macam2 version.

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum akak nor cayang...
    singgah lagi nak bgtau.. diana ada bg akak award yer... kalu free nnt singgah ler kat dapur diana yer akak.. :). oo bole jer panggil D.. lagi senang kan akak.. ehhehe

    ReplyDelete
  37. dah lama saya imaginekan rupa kek ni tapi tak sempat2 nak merealisasikan..:)

    tetap cantik wlaupun silap teknik,rangup ke lembut kak?

    ReplyDelete
  38. along >> yer ke along.. along buat ya versi2 lain tu, nanti boleh nor try buat lak :)

    diana >> w'salam.. yes! k.nor akan panggil D jer lepas ni ya.. hehe

    aduss... dpt award ni mesti kena tag kan hehe.. nanti free k.nor angkut ya.. maceh D cayang :)

    del >> sedap ni del.. tak rugi cuba.. biskut tu kita dah dip dlm susu kan, so dia tak rangup dah.. nanti bila makan, jd lembut. very2 nice! try la del :)

    ReplyDelete
  39. tergoda yus tgk kek lapis kak nor nie..insyaallah akan dicuba nanti :-)

    ReplyDelete
  40. kak nor..tetiba nak gelak sangat ni.x leh mejin lak kak izah pandai kuntau2...hadoyai.kuat penangan buah labu tuh.

    hahahahahahha(nak gelak lagi..)

    ReplyDelete
  41. najiha >> slmt mencuba.. :)

    PK >> try la.. mmg tak rugi mencuba.. sedap sgt :)

    ryo >> tu la ryo.. apa lagi la yg dia terror ya.. takut betul nak jumpa dia.. macam2 ilmu ada tu kan.. hehe

    labu? syyhhhh.. jgn kuat2.. sensitip tu :)

    ReplyDelete
  42. Sedapnye kek ni kak nor.. nk try buat...dh siap print...blk krg g bli bhn2...teruja2...:)

    ReplyDelete
  43. Salam Nor cayang... Along dah buat, sodap.... hehee... tayang je lah kat Nor, nak kasi pun takda dah abis,lagi pun Nor dah makan puas ari tu kan...hehe. Maceh promote.

    ReplyDelete
  44. Salam...Kak Nor...saya pun dah try buat ni...tapi tak cantik cam kak nor buat la....biasa la..siapa leh lawan kak nor...hahahaha...cantik2 gambar masakan k nor kat sini....

    ReplyDelete
  45. Nak gelak sket..kehkehkeh..
    teringin lak nak tengok mek labu tu berkuntau..
    mekasih kak nor mereply.best2 kak nor memahami org tenet slow..kikiki

    Kak nnorrrr..ooo kak norrr!! dah try beli(eh..ryo yg belikan) biskut pingpong brand coffee eh terbalik..ala kena taip balik ke. biskut coffee brand pingpong..lenkali ada stok creamcheese leh try lak.mmg biskut dia lebih krg je ngan LEE tu kak ek,x lembut sgt..hehe
    ni krimcis ada stok sikit je nk perabis wat menu lain nih..hihi..

    saje nolong nyemak dapo kak nor lg..ni gambar dah nampak tauuu...mmg yummy2 amat je nmpk tu spt yg di imejin..
    eh tp xleh berlagak sgt tenet laju takut tenet slow balik.haha..jeling2 kat org yg mkn roti manis tu.huh

    ReplyDelete
  46. salam kak nor ;)

    wan mintak izin copy link n share kat fb ye.. thanks ;)

    ReplyDelete
  47. k.nor sy nak share jgak...bru try wat td...x tau la jd ke x ...hehe...

    ReplyDelete
  48. Salam k.nor... actually, I'm one of your silent reader... semlm dh try buat resepi ni.. ikut mcm k.nor gak guna biskut perisa kopi... memang sgt sedap dan mudah... anytime bleh buat lagi resepi ni... tq k.nor & credit to ryo as well...

    ReplyDelete
  49. wan >> silakan..

    hanie >> w'salam.. mekasih.. skrg ni dah tak jd silent reader kan.. dah bersuara tu :)

    mmg sedap kek lapis cheese ni kan.. k.nor pun nak buat lg tp tak terbuat gak :)

    ReplyDelete