f Secubit Garam: AYAM BLACK PEPPER

N3 Terkini

Friday, September 23, 2011

AYAM BLACK PEPPER

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni kan.. tersangaaaaaaaaaaaaaaat lah lemaunya nak hapdet. Nak belek gambo.. nak edit gambo.. punya la mood tarak.. tengok aje gambo ayam ku ni.. langsung tak bermekap.. ish.. ish.. ish.... makin teruk rasanya mood nak blogging.. haishhhhhh.........  kena amik cuti ke? Rasanya kalau amik cuti lagi la teruk nak start balik lepas tu nanti.. adehhhhh........ tulun.. tulun............ cuti jer la deh.. utk dua tiga hari ni.. 


Jom layan menu ayam. Resipi dari blog Oh Malaysia, milik teruna dr Kemaman yg sedang study kat Aussie nun.. Utk makluman.. K.Nor ada edit tang sukatan bahan2 yg digunakan (K.Nor letak dlm warna merah ya..) sbb K.Nor masak 1/2 ekor ayam dan K.Nor tambah sedikit cili mesin dlm bahan2 yg ditumis, sbb lebih suka gabungan cili mesin bersama lada hitam. Maaf ya Amir, K.Nor dah memandai2 ejjas resipi Amir. Mekasih Amir, sedap masakan ni.. Bagi peminat masakan berlada hitam boleh la try resipi Amir ni ya...

AYAM BLACK PEPPER
resipi : Amir@Oh Malaysia
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan (utk 5 org):
5 ketul ayam (1/2 ekor ayam)
6 ulas bawang merah – ditumbuk (7 ulas ~ diblend)
2 ulas bawang putih – ditumbuk ( 3 ulas ~ diblend)
1 inci halia – dihiris
1 sudu besar lada hitam (1 sudu kecil serbuk lada hitam)
2 sudu besar sos tiram (3 sudu besar)
4 sudu besar kicap manis (7 sudu besar)
1/2 cawan air
2 sudu besar air bancuhan tepung jagung lupa nak letak :)
Garam dan gula (garam k.nor skip dan gula letak  1/2 sudu kecil jer)
Minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan (perap ayam) (utk 1/2 ekor ayam yg k.nor buat)
2 sudu besar kicap manis (2 sudu besar)
2 sudu besar sos tiram (2 sudu besar)
1 sudu besar lada hitam (1 sudu kecil serbuk lada hitam)

Cara-cara
Perap ayam selama 30 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
(kemudian masukkan cili mesin dan tumis hingga garing)
Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga sekata. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Siap untuk dihidangkan.


16 comments:

  1. Mak saya pun guna cili mesin utk ayam black pepper. saya tak berani nak letak, takut tak jadi. hehe. nanti saya try resepi yg dah di'modify ni. :D

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum kak

    pia pakai perencah dah siap je hihi

    btl tu kak blogging pon kena ade mood,cpt2 recover ye kak ;)

    ciayok2

    ReplyDelete
  3. salam kak nor, nak try lah, nampak menarik=D

    ReplyDelete
  4. K noor .hidangan ayam yang menarik.

    ReplyDelete
  5. waduhh kak..hebat nih!! itam2 sambal dia ngan minyak dia..mengancammmm arrr kak!!

    ReplyDelete
  6. k nor... napa gitu ek. kak nor pasan tak onde2 saya tu saya snap dlm loyang je. punya la malas... hahaha... apakahhh

    ReplyDelete
  7. sedap resepi ada pepper ye... tapi Amie tak kisah punya, hitam putih semua rasa sedap! he hehehhh

    ReplyDelete
  8. Boleh cube juge ni..
    Go go.. Boost up the mood..

    ReplyDelete
  9. Tak meriah le sekarang ni. Risau le semua sifu2 dah tak semnagat je la ni

    ReplyDelete
  10. Sedapnye makan ngan nasi putih..emmm.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Nor,

    Terima kasih ya Nor sudi tinggalkan jejak dan tinggalkan komen. Kak Nur tk sangka Nor pun terkena juga..kdg mmg tk faham lah tengok sikap blogger2 nie...nanti kita cakap byk kita balik dihentamnya....hehe Nor,kdg kak nur terfikir eh kalau boleh saman mmg akak saman...pasti boleh menang kes kan Nor?? Kaya..kaya..

    Kesian akak baca cerita Nor tu..beli bukumasak rela berkongsi dgn iklas tapi terjadinya lain pulak....hanya Allah saja yg dpt membalasnya. Mmg sedih Nor..hanya yg dh terkena saja yg tau betapa sedihnya hati ini.Terkebil2 kan Nor bila dikredit pd org lain.

    Cakap punya cakap,tengok lauk blackpepper tu nampak sedap..anak kak nur suka daging BP.Boleh masuk list ini.

    ReplyDelete
  12. salam kak nor..
    patut la xnmpk update n3 rupenya xda mood hehe..mcm sy jgk bila dah ada mood nie rajin update dgn BW tp bila hilang uwaaaaaaaa....
    nmpk sedap ayam Black paper tuh...

    ReplyDelete
  13. ASSALAMUALAIKUM..

    amir >> mekasih amir share resipi ni.. try la letak cili mesin.. k.nor suka kalau ada gandingan cili mesin dlm masakan blackpepper :)

    pia >> camna nak pulih ya.. tiap2 hari ada jer kes yg membuat mood makin hari makin dingin :(

    tina >> slmt mencuba

    noor >> rasa pun sedap :)

    ReplyDelete
  14. yat >> try buat yat.. bila dah makan laaaaaagi la terancam :)

    izah >> mood pakat berdemo ke izah :)

    Tcr Basariah >> slmt mencuba

    amie >> k.nor kalau bab lada hitam mmg suka sgt tp kalau lada putih, ntah la.. kurang sket :)

    ReplyDelete
  15. nur >> slmt mencuba .. tq :)

    sam >> bg peluang kat newbie la pulak :)

    rahel >> mmg sedap, anak k.nor siap ratah2 lg

    k.nur >> w'salam.. dah lama nor kena ni kak.. cuma tak terkeluar jer.. bila akak keluarkan dlm entri tu mmg faham sgt apa yg k.nur rasa..

    sayu gak hati bila kena ni kan kak.. tp cam org kata la, never ending story.. :(

    try la buat ayam BP ni kak, tp nor dah edit letak cili mesin ikut taste anak tekak hehe

    mizwa >> mood nak BW ada gak la.. tp nak hapdet tu.. ish... payah nak cakap :(

    ReplyDelete