f Secubit Garam: KUIH BELIMBING

N3 Terkini

Monday, October 22, 2012

KUIH BELIMBING

ASSALAMUALAIKUM...

Sejuk, dingin.. nyaman.. semua ada... dah 2 hari hujan manjang kat Tganu ni.. (kecuali Sabtu, hujan stop utk 1 hari kebetulan pulak masa tu ada Bengkel Fotografi Xpress yg berjalan kat rumah K.Nor, alhamdulillah..) Maklum lah kan, dah masuk musim tengkujuh atau dgn kata lain musim sidai/jemur baju dlm rumah bawah kipas hehe

ermmm... ada yg rindu dgn pot pet K.Nor ya.. adik NikJa yg dulunya pernah pemes dgn panggil Mokwo dan Hasue.. tak yah nak heran la ya.. mmg lately no pot pet2 sgt lg dah kat SG ni.. sesekali jer kalau terasa teringin nak pot pet, maka adalah pot pet tu.. mcm hari ni.. Silap haribulan, pot pet ku penuh 2 helai kertas kajang kang.. hehehe...


Ok.. kita berbalik pd tayangan amal pd hari ni.. Kuih yg dah lama nak buat tp asyik tertangguh jer. Kebetulan bulan Oktober ni ada event Malaysian Food Fest (MFF) dan negeri yg terpilih adalah negeri Terengganu jadi K.Nor duk gali2 la resipi apa nak dikongsikan bersama dlm MFF yg mana Lena@Frozen Wings menjadi hostnya. Menu pertama dr K.Nor telah K.Nor post minggu lepas iaitu MEE REBUS Trg Style. Bila tengok kat fb MFF, tak ada lg yg menghantar resipi kuih yg best ni, jadi K.Nor pun merajinkan diri, selongkar kotak2 yg bersusun semata2 nak cari buku resipi lama dan juga acuan yg perlu digunakan. Dan kebetulan pulak masa nak buat petang semalam, sorang member lama dr zaman forum MyResipi yg tinggal di Kijal, Kemaman call nak datang rumah. Nak jadi rezeki Suha, suami dan anak bongsu dia serta sorang lagi kawan Suha yg ikut sama dtg rumah K.Nor smlm (siap buat 2 adunan lg tu).... Dapat lah dia org merasa KUIH BELIMBING, kuih lama Terengganu ni ya...

Kuih ni mmg asalnya dari Terengganu dan K.Nor pernah buat masa masih anak dara dulu hehe.. K.Nor belajar dgn cikgu KEMAS sebelah rumah. Kuih ni selain dipanggil KUIH BELIMBING, ianya juga dipanggil KUIH TEREMBAT.. Jgn tanya la ya, K.Nor mmg tak tau kenapa dipanggil KUIH TEREMBAT, kalau KUIH BELIMBING tu, boleh la jawab sbb rupanya yg seakan buah belimbing. Kuih ni sebenarnya kalau diikutkan kaedah yg asli, selepas digoreng hingga masak, ianya dicelup/disira kedalam air gula. Tapi.. hehe ada tapinya tu.. skrg ni dah dipermudahkan atau dgn kata lain dah dipermodenkan, dgn menabur gula castor. Lebih cepat siap dan lebih sedap. Kalau kita celup dlm air gula, ianya akan mengembang sket (sket jer sbb air gula meresap ke dalam kuih) dan kuih jd lembut tp tak la lembik ya.. Manakala kalau kita tabur dgn gula kastor, kuih ni maintain rangup bahagian luarnya tu dan dalamnya soft/lembut.. Jadi pilihan ditangan masing2, nak versi celup dlm air gula atau tabur dgn gula castor. Disebabkan nak cepat sbb Suha dah on the way ke rumah K.Nor, jadi K.Nor hanya tabur/salutkan dgn gula castor jer. Lagipun, lebih sedap gitu sbb bahagian luar tu still rangup..

Kalau nak tengok acuan sawa yg ori, yg K.Nor dn org dulu2 guna klik kat  SINI..
Plate yg digunakan utk kuih ni, adalah plate berbentuk bintang..

Utk menghasilkan Kuih Belimbing ni, perlu digunakan acuan kukis atau dulu lebih dikenali dgn acuan SAWA. Kalau yg dulu2 acuan ni dibuat dr besi tp dah tak ada lg yg jual jenis gitu, sebaliknya skrg ni semuanya dr jenis plastik. Yg selalu K.Nor guna dulu mmg dr besi, ntah kat mana acuan tu, tinggal kat rumah lama arwah ayah K.Nor rasanya.. Disebabkan nak buatnya Kuih Belimbing ni, K.Nor pernah beli 2 acuan  ni. Malangnya acuan yg pertama beli tu, K.Nor tak belek betul2, time nak guna baru perasan, tak ada piring/plate yg berbentuk bintang, yg sepatutnya digunakan utk membuat Kuih Belimbing. Lama gak la lepas tu, sambar yg lain pulak, semata2 kerana KUIH BELIMBING tau.. hehe.. Kali ni, buka kotak dan check betul2 ada ke tidak plate bintang.. Bila ada, baru beli.. baru lah boleh on projek KUIH BELIMBING hehe...

Bagi yg tak ada acuan kukis ni, boleh gak kalau guna seperti yg Ina Hana guna tu (tp siksa sket la nak siapkan satu adunan hehe). Dan kalau tak ada jugak boleh jer guna nozzle yg berbentuk star dan masukkan doh ke dalam piping bag. Cuma ianya agak kecik dan halus la, tak menyerupai Kuih Belimbing tp lebih kepada CHURROS hehe..



Utk resipi KUIH BELIMBING ni, K.Nor tak guna resipi yg K.Nor belajar kat kelas KEMAS tu, sbb resipi asalnya tu dlm bentuk kati dan adunan yg digunakan pulak banyak, sampai 7bj telur. Nak convert sukatan agak makan masa, kang silap convert tak menjadi. Dah la Suha dlm perjalanan, so K.Nor ikut jer resipi yg Ina Hana pernah buat. Lebih kurang gak la resipi yg Ina guna tu, cuma kalau ikutkan resipi asal Kuih Belimbing, tak diletakkan gula dlm adunanya. Tapi yg Ina letak tu pun sikit jer, tak kisah la.. Mekasih Ina share resipi Kuih Belimbing tu, K.Nor share kat sini lak ya...

KUIH BELIMBING
sumber : Hana Memories
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur ~ k.nor guna telur A
1 sudu makan marjerin/butter
1 sudu makan gula
esen vanilla

Cara:
Didihkan air, gula, esen dan juga marjerin. Sementara tu, dlm mangkuk lain pukul telur kejap.
Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu.
Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td.
Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm.
Goreng hingga kekuningan dan angkat.
Taburkan gula. Sedia utk dmakan!

*kaedah resipi asal yg K.Nor belajar, telur tak perlu dipukul terlebih dahulu, terus jer masukkan sebiji demi sebiji ke dalam adunan (kalau buat lebih dr 1 adunan). pastikan adunan dah cukup sebati baru dimasukkan telur yg seterusnya.
** boleh juga menggunakan mixer utk memudahkan kerja mengadun adunan tepung dgn telur tadi.
*** yg paling penting, adunan tepung PERLU DISEJUKKAN terlebih dahulu sebelum dimasukkan telur. ini utk memastikan telur td tak masak masa kita kacau ke dalam adunan tepung sbb adunan tepung amik masa yg lama sket utk sejuk.


Post ni K.Nor nak submitkan ke MALAYSIAN FOOD FEST, yg mana LENA menjadi hosnya. Tq Lena..

35 comments:

  1. slm K.Nor..

    nmpk sedap la kuih ni...nmpk lembut n gebu jugak...bleh la try nti...caranya pon mcm sng..cuma bndaalh tu aje yg xde...harus dcari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam

      mmg sedap QH, kat luar tu rangup sket dan dlm lembut dan gebu.. try la.. :)

      Delete
  2. cara dia macam buat cream puff kan kan...

    cuma ni versi goreng..mesti sedap makan ujan2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. mmg mcm creampuff .. cuma creampuff di bakar dan diletakkan inti :)

      Delete
  3. Assalamualaikum..
    nak print resepi ni.. thanks for share.. saya suka kuih ni sebenarnya.. tapi asyik lupa je nak wat.. nak print terus tampal kat fridge.. nanti kot2 rajin soh anak dara godek watkan.. ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      wah bersemangat tuh.. slmt mncuba :)

      Delete
  4. salam. baru sy tau rupanya dlm BM dipanggil Kuih Belimbing! Cicah dgn coklat yg dicairkan pun sedap ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. yg churros tu omputih punya stail(dip dlm coklat cair).. yg ni melayu punya stail. kuih ni mmg kuih lama kat ganu ni.. awal 80an dulu lg k.nor dah start buat.. kuih ni dr k.nor kecik lg dah ada di pasaran.. so tak tau la nak kata org melayu yg tiru ke atau org putih yg tiru.. hehe..

      zaman dulu mana ada penggunaan internet sgt kan.. dan dulu2 mana ada org main dip dlm coklat.. dulu2, dia org dip dlm air gula.. zaman dulu bukan mcm zaman skrg, mcm2 ada.. gula castor pun tak ada kan..

      apapun.. tak perlu la kita kecoh2kan hal ni.. yg penting.. cuba buat dan nikmatinya.. insyaallah ... sedap :)

      Delete
  5. tak try lagi kuih nie...
    masuk list sbb acuan tak de.... :)
    meh seketoi kak nor...sedapp jerk tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh... boleh.. capai jer yg dlm gambo tu mas .. tp jgn lupa tinggalkan karipap dlm pinggan ai tu ya.. hehe

      Delete
  6. Salam Kak Noor,
    waa...tak penah buat kuih ni...mesti rangup kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..

      Nk kata rangup sgt2 tk jugak tp part tepi2 bucu tu rangul gak la

      Delete
  7. K. Nor, Lena punya blog namanya Frozen Wings. Bukan Frozen Food. Wahahaha! Kuih ni memang sedap, lama dah tak nampak dan tak makan. PH kena beli acuan dulu sebelum nak try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Camana boleh silap tu.. thanks.PH.. nanti K.Nor betulkan.. sorry ya Lena.. hehe..

      Kalau balik Ganu gerenti ada nak2 kat tempat jual kuih di Gong Kapas, pasar chabang tiga, pasar batu enam pun ada :)

      Delete
  8. a'ah.. betul la kak nor.. kuih ni mak sedara sy (mama idar marlida) rajin buat.. mmg sedap.. tp sy tak berani nak buat lagi.. lagipun takde acuan sesuai... entah bila nak cuba ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb apa tak berani tu.. hehe.. tunggu acuan dulu la baru best nak buat, kalau guna nozzle tu lambat sgt nak abis lg pun tak ummph bila makan yg halus cekeding gitu tak sama cam rasa kuih beimbing yg ori :)

      Delete
    2. tak berani takut jari penat menekan dohnya tu.. kekeke...

      Delete
  9. p/s: kak nor macamana nak cek resepi mana yg dah pos ke MFF tu? cek kat mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya host akan buat satu entri utk show semua resipi2 yg dah disubmit ke MFF.. tp kalau nak check mana2 post yg blogger2 lain dah post kat blog masing2 boleh tengok kat http://www.facebook.com/events/268852796559870/

      Delete
  10. kak nor..nostalgia sunnguh la..lama dok makang ni resepi dr kelante and tganu ni..dulu masa kecik mok suko buat la..nikee dr laman dapur helen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kuih lama ni kan.. org dulu2 buat kuih mudah2 jer..utk senang kerja tp rasa tetap maintain sedap :)

      mekasih sudi singgah ya.. :)

      Delete
  11. Replies
    1. alhamdulillah.. mmg sedap .. pekena dgn kopi O panas.. lg enak :)

      Delete
  12. akak pernah buat jugak kuih ni tapi yg versi churros tu cicah coklat,tapi tengok yg ni pun cantik lah sebenarnya dah lama kan kuih ni kat ganu cuma akak je yg tk tau boleh try jugak tapi tulah acuan sawa tu tkde kena cari jugak lah,dulu akak pakai nozel bintang tu je heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. nor pun dah buat churros tp bila makan tak dtg feel yg sama spt makan kuih ni kak noor. sbb si churros tu cekeding jer, dlm dia tak berasa sangat part yg lembut tu.. :)

      Delete
  13. selamat petang kak nor, i'm so happy that kak take this opportunity untuk buat kuih belimbing and shared dekat MFF. Baru minggu lepas, lena ada baca tentang kuih belimbing ini dekat blog and then just wondering ada orang akan buat kuih belimbing ini. So happy to see your entri! ya lah..macam churros..terengganu churros..haha! cuaca di ipoh okay, sudah beberapa hari tak hujan but today hujan renyai2 saja di ipoh. Baju boleh lagi jemur dekat luar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi lena... ada 1 - 2 resipi lg yg teringin nak buat, tk tak tau sempat ke tidak.. but i will try my best ya.. :)

      org kata, org mengantuk disorongkan bantal kan.. ehehe

      yes.. lately mmg hujan jer kan.. tp today, so good! matahari memancar dgn terang sekali.. sempat ler basuh comforter, baju2 pun basuh awal2 dah siap jemur pun.. kena take advantage la kan dgn matahari yg memancar ni :)

      Delete
  14. cutenye kuih ni, kalo celup dalam kopi-o kawkaw, fuyoh, punya sedapnye!
    TQ for joining us, bulan depan Kedah & Perlis pulak, kekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan aje rupa dia cute tp rasa dia sangat sedap.. do give a try wendy.. u will love it.. mcm u kata dlm fb la.. satu tangan pegang kuih, satu tgn pegang mug air kopi pastu duk kat bench kat tepi pantai.. fuhhh syok! hehhe

      Delete
  15. Lama doh tak makan kuih belimbing ni. Kat sini tak dok...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm peminat kuih belimbing gak ya.. meh balik ganu.. belambok ada :)

      Delete
  16. Salam kenal. Sedap nampaknya kuih belimbing. Sy br balik dr Kemaman beberapa hari lalu, cuma sempat makan beriani di al-Muttaqin dan satar di jalan pantai mengarah ke KB. kalau tahu mahu juga cari kuih belimbing ni!

    ReplyDelete
  17. huhuhuh...ni cara ni mcm nak wat creampuff kan kak nor..huhuhuh...tp versi goreng..ooo gini nak wat kue belimbing..ala...nak wat..acuan xtau nak carik kat ne...sedap ni..kuih peberet nih..huhuhuhuh

    ReplyDelete
  18. Huhu...lame doh mengidam kuih ni..lame jgk xblk ganu.. Kt pasor payang pun ade..
    Betul k.nor..dulu acuan besi..xberkarat pun..mak punya tp dh rosak syg nya..beli yg plastik guna xsama mcm yg besi tu.. Same mcm mak sampai beli dua..tp dua mcm hampeh..yg dulu dan yang sekarang..nk try wat kuih ni nanti..

    ReplyDelete