f Secubit Garam: APAM KENTANG

N3 Terkini

Friday, October 12, 2012

APAM KENTANG

ASSALAMUALAIKUM...


APAM KENTANG
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
 3/4 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
1 cwn kentang rebus
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sk yeast
1 sk b.powder
pewarna hijau/pandan paste
250 ml santan



Cara-cara:
Kentang rebus di blend bersama dgn santan (biarkan sebentar)
Masak gula bersama air dan daun pandan.
Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
Apam ini boleh di makan bersama dgn kelapa parut.

25 comments:

  1. Nakkkkkk.. antor pinggan bawah tu jadi ler.. siap kelapa ye... :P :)
    nyum nyum.. sedapnya... senang gak ni.. leh cuba ni.. sok cuti..

    ReplyDelete
  2. nampak gebu betul...
    padanan warna yang cantik juga......

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gebus kalau cukup masa diperam .. :)

      Delete
  3. sekali tengok macam apam seri ayu pun ye kak nor, menggoda gittew

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu mungkin sbb k.nor letak adunan kaler putih kat atas kut :)

      Delete
  4. Cantiknya warna hijau! Apam dengan kelapa memang sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hijau mmg sentiasa menyegarkan pandangan mata kan ... dan apam ni mmg sangat sedap walau dimakan tanpa kelapa phong hong.. try la :)

      Delete
  5. terliurnya..nk yg bintang2 tu 5 ketul leh x? hiihih

    ReplyDelete
  6. Akan ku buat this weekend ahaks! tks for sharing Nor!

    ReplyDelete
  7. dah lama knah dok tinjau tinjau apam kentang ni..cantik kejadiannya Nor..nanti nak buat jugak la hehe..(sambil telan air liur)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kena buat kak, mmg sedap sgt2 tau.. lembut gebus jer :)

      Delete
  8. aduhhh...kene buat minggu ni jugak nampaknya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah buat ke belum lia.. k.nor nak sepiring tau :)

      Delete
  9. Mana aci ada apam sedap...nklajugak...errr remekin tu adik badik dia adadlm gobok saya..kak..suci je kaler ijo apam tu...mmmg suka apa jua yg berkaitan ngan kuih bambam cenggini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.. ai makan yg eastern jer.. tak mcm org tu asyik dgn western jer sokmo.. huhu..

      ehhh jgn nak ngada tau, sila pulangkan balik adik beradik ramekin yg chah pinjam dulu tu ke gobok akak tau hehehe

      diri ku pun dah bambam gak huhu

      Delete
  10. Salam Rindu Nor..
    terus dtg nk tgk resipi apam kentang... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam rindu gak buat mama.. kurang aktif skrg ya ma.. :)

      Delete
  11. Hi Kak Nor, apa khabar dear? Ahhhh sedapnya apam kentang tu, lagi2 kalau makan bersama kelapa parut...oo lala!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi love dearie! sihat, bambam ler huhu.. how r u & kids? hopefully sihat also.. :)

      try la love, mmg mabeles sgt apam ni tau :)

      Delete
  12. Assalammualaikum kak

    lovely :),bqru tahu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam dik pia sayang..

      lama tak nampak? bz ek :)

      baru tau apa ? kentang boleh buat apam? hehe akak dah 3x post apam kentang ni tau.. mmg sedap sgt tau pia :)

      Delete