f Secubit Garam: PACERI NENAS

N3 Terkini

Wednesday, October 10, 2012

PACERI NENAS

ASSALAMUALAIKUM....



PACERI NENAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 bj nenas ~ dibuang kulit dan hiris membulat
1 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1in halia *
1 sudu besar udang kering *
1 sudu kecil cili mesin
2 sudu besar rempah kari (daging)
1 sudu kecil rempah gulai
3/4 cawan santan fresh@pekat (kotak)
2 cawan air
5 bj  cengkih
3 bj buah pelaga
1 btg kulit kulit kayu manis
1/2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar kerisik
garam, gula
minyak


Cara:
Kisar bahan2 bertanda * dan ketepikan.
Bancuh rempah kari bersama rempah gulai bersama sedikit air hingga menjadi paste.
Panaskan kuali dan masukkan bahan2 penumis (cengkih, pelaga, kayu manis dan bunga lawang).
Bila wangi masukkan bahan2 yg dikisar tadi. Tumis sehingga kering sedikit dan masukkan rempah tadi.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan nenas.
Kacau seketika dan masukkan santan fresh dan air.
Masukkan juga kerisik, garam dan gula.
Biarkan mendidih dan masaklah sehingga kuah pekat dan nenas menjadi lembut.
Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan.

* paceri biasanya dibuat manis2 sedikit utk seimbangkan rasa nenas yg masam2..
* jika tiada rempah gulai boleh digunakan rempah kari sepenuhnya..


23 comments:

  1. assalamualaikum..
    tengahhari smlm teringin nak makan paceri nanas... tapi tak kesampaian.. sbb dah abis... so beli beger mcD je lunch kat opis... hari ni tak kuar sbb bawa bekal sendiri.. skrg dah nampak ni, teringat plak nak makan.. nasi panas2... lauk ikan masin.. perghhh.. sedapppp!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam jassnani.. mmg sedap pekena dgn nasi putih panas2 dan digandingkan dgn ikan masin kan..

      Delete
  2. waalikumusallam nur..akak nak tanya..rempah gulai tu yang macam mana nur..rempah kari tau..dah ambik resepi..tapi tak tau pulak rempah gulai tu yang macam mana.teringin nak buat nasi minyak ahad nanti sedap makan dengan paceri ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak erna, rempah gulai ni biasanya digunakan utk menggulai daging, ayam.. rempah yg biasa nor guna rempah cap bunga ros. kalau tak ada rempah ni akak boleh juga guna rempah gulai kawan

      yep, nasi minyak pun sedap digandingkan dgn paceri nenas :)

      Delete
  3. Ya rabbi...mmg jaat la ini kakak... Sedapnyafeberet ku k.nor....lwn ngan ikan goreng or ayam goreng...terangkat.. Betul la kak...kitapun suka manis2 sket 3, 4, keping mng x cukup..ha kau setgh bijik mmg saya balun...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh .. ish... ai gam mulut tu nak.. apa jaat jaat nih.. ai baik tau, ai tak buat jaat kat org lain tau.. hehe

      buat sebiji mmg abis 1/2 kat chah sorang jer la ya.. mmg antu paceri betul la tu :)

      Delete
  4. Amat menyelerakan! Saya suka....

    ReplyDelete
  5. waa mkn pajeri dan ikan goreng/ayam grg pn dah ckup.dimkn pulak dgn nasi yg panas2 mmg power.bertmbh2 mkn

    ReplyDelete
  6. suka pajeri nenas....
    resepinya lebih kurang sama mcm mas masak..
    cuma mas tambah gula merah jerk...
    lama dah tak makan ni kak..he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang sama ya mas.. hehe.. hi5 sekali :)

      Delete
  7. aduyaiii kecur sudah bile tgk pajeri nenas ni kak...sedap dimakan panas dgn ayam goreng..perghh pasti trangkat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor suka makan dgn ikan goreng dn ikan masin :)

      Delete
  8. kecur air liur tengok..pajeri nenas ni..kalo buat ngn nenas dlam tin jadi x k.nor

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat tu menjadi tp tk dpt hasil nenas yg masam2 manis tu la.. sbb nenas dlm tin kan manis.. kalau nak guna gak yg dlm tin, kena masukkan air asam jawa sket ya, bg balance rasa masam2 pd gravy

      Delete
  9. kak nor,
    haritu saya ada beli agar2 serbuk jenama nona 90g. bila bukak packaging ingatkn ad 3 paket tapi dia dlm bulk size..
    ble bce kt instruction, ktanya msuk 400ml air(dlm 2 cwn) tapi sy rsa mcm xlogik je sbb 10g serbuk agar2 pn dh gna 650ml air..
    isu ni pernah ditanya kt my resipi(resipi puding roti marbe kak hana)..
    dh byk sy wt research tp xde yg menjawab..tolong ye kaknor
    tq so much

    ReplyDelete
    Replies
    1. alueyah.. saya mmg tk rekomenkan sgt guna serbuk agar2 cap nona (saya sendiri tak pernah guna brand tu). dah ramai yg bgtau, agar2 dia org tak keras bila guna brand tu.. jd sy tak berani lah nak bgtau, berapa gm yg sebetulnya yg perlu digunakan.. kang kalau silap cakap, lain jadinya..

      apa yg boleh saya bgtau, kalau nak cuba juga, cuba la ikut arahan kat kotak tp utk lebih selamat (kalau saya la) tak perlu guna terus. cuba beli cap burung layang2.. setau saya ramai gak yg guna brand tu..

      maaf ya, tak dpt bgtau apa yg alueyah inginkan..

      Delete
  10. feberet sy sokmo ni kak nor... kecur air liur tgk...

    ReplyDelete
  11. Salam. Wah your blog sgt menarik & ohsem! =) Jom join.. http://www.aimisyahirah.com/2012/09/segmen-cik-misya-nak-follow.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam aimi.. mekasih sudi singgah ya..

      Delete
  12. oo..mcm tu ye..thanks for d recommendation ye k.nor..=)

    ReplyDelete