f Secubit Garam: Nasi Goreng Jagung

N3 Terkini

Wednesday, January 20, 2010

Nasi Goreng Jagung


Sebenarnya nak buat Nasi Jagung ni tadi tapi entah camna gi tanak nasi utk buat nasi goreng. Padahal nasi jagung tu dimasak cam masak nasi minyak tu, semua masuk dlm periuk bukannya ditanak dulu nasi. Bila nasi dah masak baru la terpikir, rupanya silap teknik dah wehh.. Jadi tak nak bazirkan nasi yg dah siap ditanak dtg ler idea nak goreng jer nasi dan masih menggunakan jagung mentah dlm masakan nasi goreng ni. Akhirnya tercipta la satu resipi baru... Nasi Goreng Jagung.. hehe... Bila ditanya cik abg sedap ke tidak, dia jawab.... sedap!! Bodek ke tu? Bodek kut!! Sedap ke tidak makan aje la kan.. Kalau tak sapa la pulak nak perabis nasi tu kang.. hihihi...

Pada sapa2 yg nak try, ni resipi dia.. Kalau ada sapa2 nak ngejas tu, ejas aje la.. Aiman tak kisah... Masing2 punya anak tekak kan! :)

NASI GORENG JAGUNG

2 pot nasi ~ ditanak hingga masak dan sejukkan
isi udang/ayam ~ terpulang nak letak banyak mana
1 bj jagung manis ~ diambil isi lebih kurang 1 cawan
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar ~ didadukan
5 bj cili api (boleh lebihkan jika nak lebih pedas)~ dipotong kecik2
1/2 cawan carrot yg didadukan
1 bj telur
1/4 cawan air
sedikit serbuk pati ayam
garam
2 sudu besar butter/marjerin

Panaskan butter/marjerin dlm kuali dan masukkan bawang putih.
Tumis hingga bawang putih menjadi perang dan masukkan bawang besar.
Bila bawang besar dah layu masukkan jagung dan 1/4 cawan air.
Kacau2 dan tutup kuali dgn penutup. Biarkan 3 - 5 min agar jagung masak.
Masukkan isi udang dan carrot. Masak hingga udang masak.
Masukkan garam, serbuk pati ayam dan telur.
Kacau goreng hingga telur masak dan masukkan nasi dan cili api.
Goreng hingga rencah mesra dgn nasi.
Angkat dan hidangkan panas2.



Untuk Nasi Goreng Jagung ni K.Nor buat lauk sampingan Daging Goreng by As NZ dan telur dadar. Sedap dan menyelerakan!

3 comments:

  1. silap teknik pun, jd so mengancam ns goreng tu!! klu sy yg tersilap, terus cancel masak. hihi

    psst...sori le kak, baru perasan bila nk cnp resipi muffin tu!! sbb tu sy edit balik font tu sbb sy really appreciate keterer'an masak2 kak ummi n kak nor!!

    ReplyDelete
  2. ain >> ish.. no hal la ain.. tak kisah pun.. mana ada k.nor terror masak, terror makan ada la :)

    ReplyDelete
  3. Emmmmmmmmmm....nak tumpang semangkok...

    ReplyDelete