f Secubit Garam: Moist Banana Bread

N3 Terkini

Friday, January 1, 2010

Moist Banana Bread

Nama nya Moist Banana Bread, tp bila makan tak rasa cam makan roti pisang. Lebih kepada mcm rasa kek pisang. Apa pun rasa dia sedap dan nak buat pun mudah sgt. Semua main godek by hand gitu jer. Tak perlukan mixer pun. K.Nor amik resipi kat rumah AmFlora. Juga letak choc chips spt yg Am buat. Bagi yg kurang suka manis cukup dah rasanya kalau guna 1/2 cawan jer gula. K.Nor buat tu pun guna 1/2 cawan gula gak tp bila ada tambahan choc chips terasa gak manisnya tu.

Am, Nor nak tepek resipi tu kat sini lak ya.. mekacih :)


MOIST BANANA BREAD
3 or 4 ripe bananas, smashed*
1/3 cup melted butter*
1 cup sugar (can easily reduce to 3/4 cup)* (maybe 1/2 cup lagi ok)
1 egg, beaten*
1 teaspoon vanilla*
1 teaspoon baking soda*
Pinch of salt*
1 1/2 cups of all-purpose flour
**
Preheat the oven to 350°F (175°C).With a wooden spoon, mix butter into the mashed bananas in a large mixing bowl.Mix in the sugar, egg, and vanilla.Sprinkle the baking soda and salt over the mixture and mix in.Add the flour last, mix.Pour mixture into a buttered 4x8 inch loaf pan. Bake for 1 hour. Cool on a rack.Remove from pan and slice to serve.

* K.Nor bakar tak sampai pun 1 jam. Lebih kurang 45 min jer. Mana2 yg nak cuba tu test dulu bila cukup 40/45 min. Kalau dah tak melekat bolehlah dikeluarkan dr oven.

7 comments:

  1. Uhhh...sedapnya nampak!!! Nak sikit KakNor..

    Happy New Year to U ya! ;)

    ReplyDelete
  2. Slamat thn baru kak nOr!! E-na dtg bawa choc roll cakae nak tukar dgn moist banana kek tu bole???

    ReplyDelete
  3. love >> boleh aje love.. amik jer gambo tu hehe

    e-na >> nak sangat2!!

    ReplyDelete
  4. Kek pisang yg aritu tak sempat buat lagik..ader plak yg nih nampak sedap gak...eishh,mana satu nak buat nih.hehee...ader lagik tak seloyang kak?wat merasa aje..ehe

    ReplyDelete
  5. sue >> buat la kek pisang yg aritu dulu ya..

    ReplyDelete
  6. Alamak kak..sue buat yg nih dah malam tadi..sebab pisang ader sikit jek.heee..nanti try yg satu lagik... mintak halal kopipes resepi dr dapur akak nih.tq2

    ReplyDelete
  7. sue >> oo dah buat ya.. tk per, lepas ni beli pisang lg dan buat kek pisang cekelat tu lak ya tp jgn lupa post kat akak satu loyang :)

    ReplyDelete