f Secubit Garam: Chocolate Custard Muffin

N3 Terkini

Tuesday, January 19, 2010

Chocolate Custard Muffin


Dah lama plan nak buat
muffin ni, sejak tengok kat rumah Ika. Masa tu sebelum g KL lagi. Dah beli telur tup2 kena ke KL secara tiba2. Tadi dlm mood yg merudum, kemalasan yg amat sgt paksa gak diri buat muffin ni. Mana nak ada mood, badan ni kurang sihat sket dua tiga hari ni. Semalam hidung buat hal lagi, pastu telan la ubat selsema. Alhamdulillah, hari ni dah stop dah running nose tu tp kepala pulak wat hal. Cam org lalok jer.. Rasa nak sembam jer kat bantal, mengantuk sungguh. Dah lewat petang baru la gagahkan diri godek muffin ni selepas proses menarah bukit baju yg menimbun.

Bagi penggemar muffin, try la buat muffin ni. Tak rugi mencuba tau. Lembut jer walau tak guna pun mixer masa mengadun dan tak letak ovellete sikit pun. Cuma mix dgn hand wisk. Gaul jer dgn sebati tp jgn overbeat. Sebab kebiasaannya kebanyakkan proses membuat muffin tak memerlukan over mix nanti jd keras. Cukup sekadar sebati. Seperti kata Ika dan Ina@Hana rasa muffin ni lebih kurang Coklat Muffin by Yani tp yg ni tekstur dia lagi gebu.

Mintak izin ya Ika, K.Nor kopipes resipi dr rumah
Ika. Kalau tak silap Ika amik kat rumah Ina dan Ina amik kat rumah Che Wan Taipei kan.. huh.. jauhnya perjalanan. Taipei -- Jepun -- Siam -- Ganu... Agak2 lepas ni kemana lak virus muffin ni nak tersebar :) TQ buat Ika, Ina dan Che Wan.



CHOCOLATE CUSTARD MUFFIN

Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah (firmly pack) ~ no stock, k.nor ganti dgn gula perang
25gm tepong jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate ~ k.nor guna cooking choc biasa
1 biji telor
50gm gula
75gm tepong serbaguna* ~ no stock jd guna tepung gandum biasa jer
1 1/2 sudukecil baking powder*ayak sekali

Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.


# ni utk peringatan K.Nor di kemudian hari bila nak buat lagi muffin ni..
  • kurangkan gula dlm bahan B dr 50gm kepada 40gm
  • esen vanila boleh digantikan dgn 1/2 sk nescafe
  • potong cooking choc kecik2 utk mudahkan ia cair

7 comments:

  1. just nak komennn
    sedappp gilerrrr


    >>____<<

    ReplyDelete
  2. wahhh....no mixer2! guna whisk aje. senang ni!! wajib masuk list utk di cubaaa!!!hihi

    psst...semoga kak nor cpt sembuh!!!

    ReplyDelete
  3. slurppp......terliurnya kak nor...

    ReplyDelete
  4. muffin kaknor salu menggoda jerk la..hehhehehe..

    ReplyDelete
  5. salam..kak butter dan dark choc tuh dikacau hingga cair? dark choc tuh kan mcm keras..konpius skit kat situ..ermm

    ReplyDelete
  6. frodo >> mmg sedap tp tak sampai tahap jd giller lg bila makan muffin ni.. hihi

    ain >> buat la ain, k.nor tak guna mixer langsung. hasilnya lembut dan sedap jer muffin ni

    psst.. dah sembuh pong.. tq :)

    mekna >> meh akak suap nak? nganga mulut.. :)

    fizza >> ish3.. sian dia.. meh akak suap..

    nina >> betul dah tu. bahan2 A tu kan kita dah panaskan. bila dimasukkan butter ke dalam adunan A, ia akan cair la. gitu gak dgn choc bar tu. ia mudah jer cair. nak lg cepat cair, potong kecik2 choc bar tu. lagi mudah kerja. harap kekeliruan terjawab :)

    ReplyDelete
  7. Harus masuk dlm list nk try ni ,k.nor.. :D

    ReplyDelete