f Secubit Garam: Kek Marble Cheese

N3 Terkini

Friday, January 29, 2010

Kek Marble Cheese


Jom makan Kek Marble Cheese di petang hari yg mendung cam nak ujan nih.. Nak air teh O ke nak kopi O? Kek ni dibuat semalam tp baru hari ni potong. Biar bermalam dulu semalaman dlm esbok baru lebih sedap. Memang kek febret K.Nor nih tambah lagi kalau diletak ganache tu. Laaagi la sedap!



KEK MARBLE CHEESE by Umi Feeza MyR
  • Bahan A
  • 185gm butter
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1 cwn tepung naik sendiri
  • 2 biji telur
  • k.nor tambah 1/3 cawan susu fresh sbb adunan agak pekat( dgn menambah susu ni, kek kita lebih moist)
  • Bahan B
  • 250gm cream cheese
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/4 cwn fresh milk
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  1. Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
  2. Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
  3. Dalam bekas lain, pukul cheese ngan gula dan esen hingga sebati. Then masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli ngan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser ngan butter. Kemudian lorekkan ngan lidi untuk hasilkan marble.
  5. Bakar hingga masak. Biarkan kek semalaman dahulu baru potong. Kek ni agak moist. Yang saya buat tu cheesenya terlebih kat tengah acuan. Tak sabar tunggu, potong awal...tu yg sememeh sket kat tengah tu, cheese xdan sejuk.

6 comments:

  1. Salam Nor...aduh sedapnya..meleleh lior ..nengok....bila nak potong ni???...nak juga tengok versi yg dah dipotong...!

    ReplyDelete
  2. mak aiiii...meleleh leleh air liur kita tengok coklat yg meleleh itu!!! kita nak nesc...ada tak kak??

    ReplyDelete
  3. Naaaaakkkkk...x tahan tgk lelehan coklat tuh..sama jgk dgn lelehan air liur ku..huh! Ada lg x Nor...nak lebih sikit eh... ^_^

    ReplyDelete
  4. K'Nur bese gak wt kek cklt moist tp kek keju x pernah buat, org kate sdap tp x pernah rasepun..tgok yg nor punye kek keju tu..meleleh gak air liur ni..kalau brjiran boleh mntk sikit nk rase..hihi..

    ReplyDelete
  5. sedapnya akak tgk lelehan coklat tu...meleleh gak air liur su...

    ReplyDelete
  6. watie >> sori, tak sempat nk shoot yg dah potong, semua dah selamat ..

    ain >> beres!! :)

    ummi >> sowiiii.. udah pinish :)

    k'nur >> boleh aje kalau kita berjiran.. meh ler

    mamasyaza >> lap su, kang basah keyboard :P

    ReplyDelete