f Secubit Garam: Nasi Goreng Pattaya ~ The Making

N3 Terkini

Thursday, January 21, 2010

Nasi Goreng Pattaya ~ The Making

Dah agak lama berjanji nak tunjukkan step by step cara K.Nor membuat Nasi Goreng Pattaya seperti yg diminta oleh Shaz dan Waniey (kalau tak silap). Memang bila berjanji ni benda tu duk main dlm kepala jer. Tak selesa selagi tak tunaikan. Disebabkan beberapa perkara yg tak dpt dielakkan, smlm baru berkesempatan mengambil gambil the making ni. K.Nor hanya menggunakan Nasi Goreng Jagung sebagai nasi goreng yg kat dlm bungkusan telur tu ya.. Projek the making ni dibuat semalam , cuma baru nak masukkan N3 tu hari ni.

Ok, jom kita tengok the making of Nasi Goreng Pattaya. Senang ajer...


Sediakan mangkuk mengikut saiz nasi goreng Pattaya yg kita kehendaki


Letak telur dadar kat atas mangkuk tu
(tunggu telur dadar sejuk sket baru diletakkan nasi, kalau tak telur tu pecah bila proses membungkus nasi)


Letakkan nasi kat tengah2 mangkuk dan kemaskan/tekan2 sket


Lipat ke dalam lebihan telur dgn kemas


Dengan menggunakan mangkuk/bekas bersih tindih bahagian atas telur utk seketika supaya lipatan telur lebih kemas


Letakkan sebiji pinggan atas mangkuk td


Telangkupkan/terbalikkan pinggan dan mangkuk nasi dgn hati2


Taraaaaa.. siap!! Senang aje kan..
(sori ya, lipatan telur kurang kemas sbb masa buat ni sambil2 goreng daging merah hehehe...)

12 comments:

  1. Salam K.Nor...ooo rupanya kena letak telur dlm mangkuk dulu yer..tak terpk saya K.Nor..ingat main terus letak kat atas telur yg baru pas goreng tu pas tu lipatkan...patut ler saya buat cam nak tercabut jer..thanks K.Nor..share step by step nya.

    ReplyDelete
  2. baru ler saya tau the correct steps nak bungkus ns pattaya ni. kalau tak, asyik koyak aje masa bungkus dlm kuali!! tq ye kakkkkk!!!!

    ReplyDelete
  3. cantiknye nasi goreng pattaya kak nor tue.. buat camni baru tau. kite bubuh dlm kuali je pastu bila nk terbalik dlm pinggan mula lah koyak rabak. heheh... :D

    ReplyDelete
  4. Nor, besonya telur dadar tu? guna kuali berapa inci?

    ReplyDelete
  5. Nota yang begitu sistematik daripada cikgu yang begitu gigih. Mesti lulus lah peksa.Sapa lulus dapat makan nasi pataya sendiri kan.

    ReplyDelete
  6. bestnya description cara-caranya... suka suka.
    bagus cikgu ni

    cikgu tak mo ajar buat carrot bentuk love kah?

    ReplyDelete
  7. Salam, Nor, tima kasih la sbb bagi cara2 nak membungkus nasi tu, Fa tak pernah cuba pun lagi, selama ni asyik main orderrrrrrr je...

    ReplyDelete
  8. lieza, ain >> cuba acu try test cara ni lak ya.. :)

    ReplyDelete
  9. ijan >> mmg mudah koyak kalau wat gitu kan.. tp bila masuk mulut dan perut hancur gak hihi

    azita >> nor guna kuali non stick besar tak guna frying pan.. boleh kalau guna yg kuali kecik sket so tak la banyak lebihan masa melipat kedalam telur tu

    gerau >> ni la tanda cikgu sayang anak murid tak nak anak murid gagal dlm exam kan.. :)

    NN >> ish love tu akak guna cookie cutter jer la.. tak yah la tunjuk the making gak kan. hiris jer carrot nipis2 pastu terap jer la dgn cookie cutter yg mana kita suka :)

    FA >> boleh la try buat lepas ni, tak yah order lagi dah :)

    ReplyDelete
  10. patutla saya nye asyik koyak je... hehe... nnt saya cuba bt cara ni... tq k nor

    ReplyDelete
  11. haha... kita tak ngendeng, kita terus jer buat.. dah siap dah...meh tengok lulus tak.... maceh cikgu Nor...hehehe (suka) tapi tak leh lawan tokey punya lagi hensem...

    ReplyDelete
  12. hezrin >> cuba la ya, mudah2an berjaya buat dgn baik nanti

    along >> ada ker ns goreng pattaya dikatakan hensem hihihi.. kalau along buat jd cun kut :)

    ReplyDelete