f Secubit Garam: Terima Kasih buat Semua..

N3 Terkini

Sunday, January 17, 2010

Terima Kasih buat Semua..

Salam...

Lama tutup kedai kan.. Ingatkan 2 @ 3 hari jer. Tapi terlajak sampai 5 hari. Plan asal nak menziarah abang ipar yg sakit dan dimasukkan ke wad tp bertukar menjadi menziarahi kematiannya. Dari Nya kita datang dan kepada Nya kita dikembalikan... Sesungguhnya kita semua adalah milikNya jua...

K.Nor masih berada kat Karak Highway semasa menerima panggilan dari anak sdara yg memberitau kematian abahnya tepat jam 12.30tgh. Terpaku dan terkedu sambil air mata menitis. Memang terasa dgn kepergian arwah abang ipar ni. Dah 31 tahun dia hadir dlm keluarga K.Nor. Seorang yg sangat baik dan suka bergurau. Memang K.Nor agak rapat dgn keluarga kakak ni. Anak2 K.Nor dgn anak2 kakak ni dah macam adik beradik terutamanya Along yg banyak meluangkan masa bersama keluarga kakak ni dr kecik lagi. Kali terakhir K.Nor berjumpa dgn arwah lebih kurang 3 minggu lepas rasanya. Hari yg sama K.Nor buat nasi beriani tu. Kebetulan malam tu arwah, kakak dan anak dia org yg no 3 balik ke Ganu dan dtg kerumah dan menjamu selera dgn nasi beriani. Sesudah makan, arwah sempat bergurau dgn Naim. erm.... terasa sayu pulak bila teringat nih...

2 hari selepas tu arwah mula kena demam yg berlarutan. Plan asalnya dia org nak stay lama sket kat Ganu, utk mengedar kad2 jemputan kawin anak dara dia org yg no2 yang bakal melangsungkan perkahwianan pada 20 Feb nanti. Tapi disebabkan arwah tak sihat sgt2, terus buat keputusan utk balik ke KL pd hari Rabu. Sempat gak arwah berjumpa dgn ayah K.Nor dlm keadaan tak sihat tu on the way nak balik ke KL.

2 hari sebelum kematian, arwah dibawa ke Hospital Serdang bahagian emergency tp tak dimasukkan ke wad. Doc cuma bagi ubat padahal masa tu mmg dia dah agak teruk keadaannya. Keesokkannya sekali lagi kakak dan anak2 bawak arwah ke hospital bila keadaan arwah makin teruk. Selepas tu baru lah arwah dimasukkan ke wad. Doc memasukkan 4 bag darah dan insulin dan jugak air berbotol2. Masa tu arwah dah tak boleh makan apa2 dah. Tekanan darah pun menurun manakala paras gula dalam darah menlonjak sampai tak dpt bacaan kerana terlalu tinggi. Tapi malam tu kakak K.Nor kata arwah dah nampak ok sket tp bila pagi tu dia buang najis yg berdarah dgn agak banyak. Baru la doc kelam kabut sbb mula2nya doc cuma kata arwah mengalami gastrik jer. Bila terjadi gitu baru la dpt tau yg sebenarnya arwah mengalami internal bleeding (dlm perut) yg mana darah dah merebak ke paru2. Bila doc nak masukkan sekali lagi camera ke dlm perut melalui hidung, arwah tak nak. Akhirnya doc decide nak masukkan jugak rasanya tp secara totaly bius dan arwah dibawak turun ke tingkat 4 rasanya kalau tak silap. Bila masuk dlm bilik tu, rasanya doc tak sempat nak lakukan lagi prosedur tu kerana arwah makin tenat. Akhirnya arwah meninggal tanpa seorang pun ahli keluarga bersama kerana berada dlm bilik bedah atau bilik ICU (kalau tak silap K.Nor la..)

K.Nor yg baru melepasi tol Karak dpt panggilan dr anak sdara mengatakan jenazah akan dibawa ke rumah anak sulong arwah di Kg Tunku, Kelana Jaya. Jadi suami K.Nor terus drive ke Kelana Jaya dan tak jadi ke Hospital Serdang. Atas beberapa sebab yg tak dpt dielakkan, jenazah tak dpt disemadikan di tanah perkubuan di Puchong dan area Kelana Jaya tp akhirnya dpt disemadikan di tanah perkuburan baru di Kota Damansara. K.Nor tiba di rumah anak sdara pada pukul 3ptg manakala jenazah tiba ditengah2 bilal melaungkan azan Asar. Jenazah dibawa masuk sekejap aje ke dalam rumah utk ditatap oleh ahli keluarga terdekat. Alhamdulillah, sempat la K.Nor menatap wajah arwah yg cerah berseri dan seakan mengukirkan senyuman. Betapa pilunya hati masa tu, perginya seorang abang ipar yg sangat baik hati.... Ya Allah.. tempatkan roh arwah dikalangan org2 yg beruntung dan berbahagia.. bersama2 org2 yg beriman dan bertaqwa pada Mu.. amiinn....

Jenazah yg sudah siap dimandikan dan dikafankan di hospital Serdang terus dibawa ke masjid berhampiran utk disolat jenazah dlm keadaan hujan lebat dan dentuman kilat. Tapi bila tiba di tanah perkuburan hujan dah pun makin reda... Alhamdulillah...

Proses pengkebumian selesai tatkala azan Maghrib berkumandang. Sepanjang 3 malam majlis tahlil diadakan dirumah anak/menantu arwah di Kelana Jaya tu dan sepanjang itulah K.Nor, suami dan 2 org anak berada. Plan asal nak balik hari Rabu di tangguhkan ke hari Khamis akhirnya terus ke hari Sabtu. Kakak K.Nor minta supaya K.Nor balik selepas majlis tahlil di rumahnya di Puchong. Dan anak2 sdara pun duk pujuk supaya jgn balik lagi dan supaya dpt temankan mama dia org dulu. Itu la yg menyebabkan K.Nor tak jadi balik pd hari Khamis. Kasihankan kakak dan anak2 sdara yg baru kehilangan org tersayang.

Selepas 3 malam majlis tahlil kat Kelana Jaya, pg Jumaat kita org semua termasuk kakak dan anak2nya pulang ke Puchong. Malam tu diadakan sekali lagi majlis tahlil utk ahli kariah masjid dan jiran2 sekitar termasuk ahli keluarga. Alhamdulillah.. semuanya berjalan dgn lancar.

Pagi Sabtu K.Nor dan famili berangkat pulang ke K.Trg tp sempat singgah sekejap kat rumah abg K.Nor kat Kuantan. Abg K.Nor mengadakan majlis tahlil utk arwah emak K.Nor dan utk arwah abang ipar disamping majlis kesyukuran kerana anak dara dia yg sulong akan melanjutkan pelajaran dlm bidang farmasi di Adelaide, Australia pada bulan Feb. ni.

Selepas makan dan solat di rumah abg K.Nor, kita org meneruskan perjalanan ke K.Trg dan selamat tiba di rumah lebih kurang pukul 10.00mlm. Alhamdulillah.... Syukur ku panjatkan padaMU ya Allah kerana telah melindungi perjalanan kami dan mempermudahkan segala urusan kami....

Kepada yg mengucapkan takziah dan doa2, samada melalui sms, kat shoutbox dan kat n3 yg lepas... K.Nor dan keluarga arwah mengucapkan jutaan terima kasih. Mudah2an segala doa yg dipanjatkan akan dimakbulkan Allah... amin...

7 comments:

  1. takziah atie ucapkan utk seluruh famili kak nor..
    semoga Allah mencucuri rohnya... dah ditptkan di kalangan orang2 yg beriman..

    tanah perkuburan kat ngan kg tunku tu... seksyen 51 or kg baiduri.. mmg tak penuh ya amat..
    arwah ayah saya dikebumikan kat situ...

    ReplyDelete
  2. takziah akak ucapkan buat nor dan family kakak nor..semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman,,

    ReplyDelete
  3. Takziah untuk keluarga kakak K. Nor. Al-Fatihah.

    ReplyDelete
  4. salam kak nor. Takziah di atas pemergian abg ipar! semoga roh arwah dicucuri rahmatNYA!! Al-Fatihah!

    ReplyDelete
  5. Salam takziah Nor, Ummi tumpang sedih dan harap Nor dan family semua tabah dengan dugaan pemergian ahli keluarga tersayang..Namun Allah swt. lebih sayangkannya...Al-Fatihah!

    ReplyDelete
  6. kak..salam takziah.alhamdullilah semua nyer telah selamat.harap bersabar ye kak

    ReplyDelete
  7. salam buat semua...

    terima kasih atas ucapan takziah, bacaan fatihah dan doa yg dipanjatkan. mudah2an Allah makbulkan doa kita semua.. amiin...

    ReplyDelete