f Secubit Garam: Sotong Goreng Kari

N3 Terkini

Sunday, January 31, 2010

Sotong Goreng Kari

Saja2 mencuba kaedah baru masak sotong arini sbb dah tak tau nak masak cara mana dah. Nak masak sambal sotong, anak dara dah tak nak makan. Alih2 campak jer bahan2 yg rasa boleh ngam dgn masakan ni. Terhasil lah Sotong Goreng Kari, masakan yg simple jer bahan2 dia. Rasa pun sedap gak kat anak tekak kami sekeluarga.




SOTONG GORENG KARI


400gm sotong ~ dibersihkan dan dipotong
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 labu bawang besar
1/2 in halia ~ dihiris nipis
1 bj lada merah
2 sudu besar serbuk kari
2 tangkai daun kari
1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
garam & sedikit gula
1/2 cawan air
1 sudu besar jus limau nipis/kasturi
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan bawang besar dan halia.
Bila tumisan dah berbau wangi, masukkan serbuk kari dan daun kari.
Masukkan air dan kacau.
Masaklah sehingga pecah minyak dan masukkan garam dan sedikit gula (jika suka).
Masukkan sotong dan masaklah hingga kuah agak pekat dan masukkan tomato, lada merah dan jus limau nipis.
Kacau2 sekejap dan boleh la diangkat.
Hidangkan panas2.


## ralat:-
K.Nor nk mintak maaf pd yg dah mencuba resipi ni. Baru perasan yg K.Nor dah tertinggal satu bahan yg sepatutnya diletak dlm masakan Sotong Goreng Kari ni iaitu jus limau nipis/kasturi. K.Nor dah pun edit kat dlm resipi tu. Ampun dan maaf K.Nor minta ya..

8 comments:

  1. Salam nor dan terima kasih...hasil resepi ciptaan sendiri nor ini memberi akak idea nak masak sotong..selama ni..cuma goreng kunyit dan sambal sotong tempoyak aje yang budak2 dirumah ni suka makan..

    ReplyDelete
  2. Salam..
    kakliza selalu juga masak begini..
    dalam buku masakan MAKANAN LAUT kakliza ad resepi ini...

    ReplyDelete
  3. erna >> w'salam erna.. betul kan, main duk masak yg sama jer, bukan kata anak2, kadang2 tu tukang masak pun naik jemu gak kan.. slmt mencuba ya..

    k.liza >> aduss k.liza, nor tak ciplak resipi k.liza ya.. ni semata2 main campak2 masa nk masak sotong tu.. sikit pun tak refer mana2 masakan org lain.. mungkin kebetulan sgt2 tuh.. ampun.. :)

    ReplyDelete
  4. kdg2 memang buntu kan nak masak klu asyik ulang menu yg sama je. klu sy msk sotong, asyik2 sotong masak hitam aje. nasib baik fav...klu tak bosan gak.hehe

    ReplyDelete
  5. Salam..
    kakliza sikit pun tidak terlintas fikir yang ciplak menciplak ni...
    memang kebetulan je tu..
    aceli masak ni kebanyakan basic sama jer.. cuma ada yang tmbah itu dan ini kasi ummppp ikut naluri kita..
    don wori..akak bukan mudah naik angin..
    akka baik laaa....
    kalau tak caya..meh acu try test tenguk..
    hehehhehehhe...

    ReplyDelete
  6. Salam Nor....Nor..resepi campak2 nilah yang kadang2 buat tambah 2 - 3 pinggan..hehehe!

    ReplyDelete
  7. k.liza >> hehehe.. betul tu mmg kebetulan kan.. alhamdulillah.. legaaaa.. dah lebih dr acu try test pun.. syok ler sembang dgn akak hihi

    watie >> betul2.. :)

    ReplyDelete
  8. Alamak, sedapnyaaaaaaa! Love dah bawak bekas besar nak tapau sotong...uwaaa ;)

    ReplyDelete