f Secubit Garam: CHILLED FRUTTI CHOCOLATE CHEESECAKE

N3 Terkini

Wednesday, October 17, 2012

CHILLED FRUTTI CHOCOLATE CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM....


Dah lama nak buat ni, sejak Mas tayang yg dia punya tp sbb nak buat sedikit kelainan, kena KIV manjang. Nak buat camana, nak gi petik stoberi dgn kiwi agar payah skrg ni.. Tak macam dulu, kebun sebelah pagar jer hehe..


Ana, jgn marah ek.. K.Nor upgradekan sket ciskek Ana ni, kasi lebih menarik di pandangan mata, lebih memukau tarikan selera dan memantopkan keenakkan rasa.... dgn taburan potongan stoberi dan kiwi.... lemak, manis, masammmm.....ermmmmmmmm.. asyiikkkkkkkkkk.. ^_________^


CHILLED (frutti) CHOCOLATE CHEESECAKE in jar
Olahan Resepi : Anna Qawina
sumber : Mas & K.Nor

Bahan ~ Chocolate Ganache : 
200 grm coklat masakan@compound Choc.
100 ml susu cair
1 sdt butter

Cara:
Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan
cara k.nor :
panaskan susu cara double boiler.
bila susu dah panas, padamkan api dan masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2.
kacau hingga coklat cair sepenuhnya dan masukkan butter.
kacau lg sehingga butter cair dan sebati dgn adunan coklat.
ketepikan.

Bahan ~ cheese :
125 g cream cheese, suhu bilik
137 g @ 1 bekas kecil yogurt
30 g gula kastor
125 g whipping cream Brand Vivo, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak )
1/2 sdb + 1/2 st gelatin Halagel
2 sdb air hangat
strawberi & kiwi  ~ k.nor tambah

Cara :
Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
Masukkan yogurt, gaul rata.
Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata).
Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan.
NOTE:  Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. 
Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.

Cara assemble cheesecake:
Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.


nota utk rujukan k.nor di masa akan datang:
buat 1 adunan ganache aje dah memadai utk 2 adunan cheese (250gm cheese) sbb 1 adunan bg ganache dh mencukupi utk 2 adunan cheese

31 comments:

  1. tudiaaaaaaaaaaaaaaa.. terliur terus tengok gambar ni.. ada lagi dak.. mai secawan... >> ala2 iklan tv << hahaha.. sedapnyeeee... suka cheese..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap yg amat nih.. makan sambil pejam2 mata gitu hehe

      Delete
  2. AMBOIIII...haa huruf besar tuh...ni mana nak cekau stoberi tah....asyik takde je kat pokok..hehe..
    tq kak nor..opkos lagi menarik dan tertarik dgn buah2an kan..kos tinggi tuh..hehe..
    *gelas cenggitu i takde..nak sedekah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. marah nampak! jgn nak marah2.. meh nak suap sesudu, tak leh banyak2.. yg ni kena kehekut sket.. hee

      gi la gergasi, tesco nun.. tak pun gi la kameren.. stoberi berlambak tunggu petik jer :P

      tak kose ai nak bg gelas ni.. gi 'menang' nun, hulur RM dpt ler nanti tu :)

      Delete
  3. K. Nor, you ni very the kelakar. Best lah, cheesecake ni takde kek :) Cuma pakai inti saje....lemak manis bercoklat, tergoda.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa PH.. gurau2 bawak bahagia kan .. biasa la tu :)

      try la .. yummy ni :)

      Delete
  4. fuhhhh, dok telan ayaq liuq dah ni kak nor....kalau lah dok dekat, mmg dah lama Liza sampai....hihihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. telan sampai kenyang ya liza :)

      Delete
  5. miss u toooo kak nor.. ;-)

    Ni apsal semua org tyg menu2 diet belaka ni..hihih..
    Kak nor..pyh sikit laa kebun dh jauh ni ekk..kebun yg biasa sy pg kak,kdg2 jer berbuahnya kiwi nih..stoberi mmg xde musim laa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa dia pun tayang menu cis gak! meh tuko suka sama suka.. :)

      tu la sue.. akak nak tanam sendiri jer la stoberi dgn kiwi tu.. ermm tambah blueberi, rasberi.. amacam? best kan , bila berbuah petik jer hehe

      Delete
  6. Kak Norrrr..
    Saja la tu..Terguda tau. Tak baik makan sorang2 ..Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh mana ada.. k.nor tak makan sorang2 tau.. berduet dgn cik abg, kongsi satu gelas.. suap menyuap lagi haha

      Delete
  7. kak noooooooooooor..
    nak segelaaaaas!huaaaa buat mak buyung terliur nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaaaaaa... atie peknen ke? tahniah!! meh nak suap 2 sudu sbb kalau tak peknen se sudu jer k.nor suap hehe

      Delete
  8. Aduh saya tergoda.. Sedapnya menu Kak Nor ni.. Meleleh air liur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nah tisu nur.. lap air liur tu ya.. :)

      Delete
  9. amboi kak nor... menggoda jiwa & raga.............. cheese baru je abis ku kerjakan baru2 ni...

    umoh kak nor alek ane? jauh ke dari KT... aritu sy g pah ke seberang takir cari kepok lekor.. saja sebenornya nok rasa naik bot penambang etek... kekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali jer ratna.. tak per kan :)

      kalau ke seb. takir tu dah kiranya berlawanan ler arah rumah k.nor.. rumah k.nor ni on the way ke kuala berang :)

      Delete
  10. kak nor....
    lebihhhh best letak buahhhh...
    mehhhh lerrr 4 gelas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhhhh.. 4 gelas?? dia buat aritu sesudu pun tak offer utk akak.. tp sbb akak baik hati dan tak berdendam, nahhh amik 1/2 sudu jer utk mas.. hehe

      Delete
  11. Fuiyo...!! mengancam abis...!

    ReplyDelete
  12. Asyik!!!! Terketar2 dtg sini nk dak 2 gelas...tp mesti dh licinkan...:((

    ReplyDelete
    Replies
    1. apasal terketar2 ni.. tak makan lg ke chah? ke puasa?

      dah garu cendana pulak kan.. hehe

      Delete
  13. Tengok sambil tutup mata dengan jari2 yang dijarang kan....grrr...dpt skodeng sikit2...takut tergoda....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak ke che mat dicelah jari2 gebus tu.. hehee

      Delete
  14. cantiknya gubahan cheesecake tu dapat segelas pasti lena tidur malam ni heee nak kena baca betul resepi tu lepas tu akak pun teringin nk buat jugak ni kena cari buah2an kat dusun dulu lah heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah jer ni kak noor.. tuang2 jer dlm gelas tu.. hehe.. buat la kak, mudah nak disediakan ni.. rasanya sangat mabeles.. ermmm.. petikkan utk nor sebakul ya. :)

      Delete
  15. salam perkenalan nice blog ada masa singgah blog saya ye

    ReplyDelete