f Secubit Garam: DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN

N3 Terkini

Wednesday, October 3, 2012

DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN

ASSALAMUALAIKUM...

Kalau dulu2 K.Nor tak pernah beli minyak bijan. Mungkin sebab terpengaruh dgn kata2 yg bau minyak bijan ni kuat dan busuk dan rasanya yg tak sedap. Tapi sejak kenal dgn resipi Nasi Ayam Ipoh by Quinnie yg letak minyak bijan dlm nasinya, K.Nor buat keputusan nak beli dan cuba memasak dgnnya. ermmm.. rupanya tak la seteruk yg dikata org tu.. Mungkin org tu letak banyak sgt kut minyak bijan dlm masakannya.. Tp kan, sedap tak sedap ni subjektif.. ada yg sedap pd tekak dia mungkin tak sedap pd tekak kita, dan gitu lah sebaliknya.. So yg penting, kita kena cuba dulu baru tau.. Kalau takut pembaziran, tak payah beli la ... Bagi K.Nor, alhamdulillah.. K.Nor sukakan bau minyak bijan yg diletakkan dlm masakan, spt Nasi Ayam Ipoh, Mee Sizzling dan lain2 lagi.. Kadang2 bila goreng sayur atau buat nasi goreng, K.Nor mmg letak gak sedikit minyak bijan ni, sbb aromanya tu bg K.Nor membangkit selera :)


Jom lah kita ke entri masakan hari ni.. Cakap banyak2 pun letih gak jari, yer la dah jari yg bercakap kan hehe... Resipi hari ni mudah dibuat, simple jer bahan2 dan insyaallah... menyelerakan. Makan dgn nasi putih sedap,dgn bubur nasi pun sedap tapi yg paling sedap, diratah gitu ajer.. hehe 


DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil minyak bijan
~~~ * ~~~
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1in halia muda ~ dihiris
1/3bj capsicum merah ~ dipotong panjang/dadu
1/3bj capsicum hijau ~ dipotong panjang/dadu
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak bijan
sedikit air
sedikit garam
daun bawang ~ dipotong 1in
minyak secukupnya

Cara:
Perap daging seketika bersama tepung jagung dan 1 sudu besar minyak bijan.
Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 1 min. Angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar.
Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
Masukkan bawang besar, halia dan capsicum. Goreng seketika.
Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, minyak bijan dan sedikit garam.
Goreng sekejap dan masukkan sedikit air (lebih kurang 1/4 cawan)
Masukkan daging yg dah digoreng tadi dan kacau.
Bila kuah hampir kering masukkan daun bawang.
Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan panas2.





24 comments:

  1. Salam K.Nor.daging klu masak camni mmg sedap...simple tp klu dpt mkn ngan nasi panas..mau nambah2:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam atie.. yg simple tu kadang2 lebih sedap dr yg cerewet disediakan kan... :)

      Delete
  2. zura suka mnyk bijan.. buat nasi ayam mmg sgt sgt sedap.. hihihi.. tapi mmg x leh guna byk.. terus jadik x sedap.. kena pandai adjust..

    sedap la menu kak nor nie.. zura kan suka daging.. blh la cuba nnti.. TQ kak.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor kadang2 beli minyak cap pisau sbb minyak tu ada bau minyak bijan.. sedap :)

      try la zura, menu simple jer ni :)

      Delete
  3. Sedap nye....terase lapar lak dah. Baru pukul 2:45pm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aikkk awal nyer.. tak lunch ke tadi? :)

      Delete
  4. betul tu kak nor...
    minyak bijan tu letak sikit jerk...

    hmm....sedapnya tengok daging tu..
    makan ngan nasi hangat..best ooooooo

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum kak :)

    btl,myk bijan xblh over, "lite2" je guna

    hmmm best

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam pia syg... :)

      lite2 jer kan :)

      Delete
  6. Assalamualaikum kak nor...
    kalau ikutkan nani plak.. time2 mak nani dok masak bagi makan dulu mmg tak penah guna or beli minyak bijan.. mgkn perkampungan sikit ko.. so semua resepi kg melayu tulen... tapi sejak2 berhijrah dan makan macam2 masakan kat kedai dan restoran tu.. dah pandai plak nani guna minyak bijan.. mmg baunya wangi.. nak kata rasa dia tak rasa sangat kot.. minyak tu more tu bau dia kan.. sesuai utk masak sayor2 atau masak yg tak berkuah tu.. kan kan.. nani suka bau dia.. cantek daging masak halia kak nor ni.. berkilat2 dek minyak bijan ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam nani... org tua kita dulu2 mmg jarang sgt guna minyak bijan ni tp skrg ni dah makin meluas penggunaannya.. k.nor dulu2 pun tk pernah didedahkan dgn minyak bijan tu yg tak berani nak beli dan mencuba hehe

      yep, mmg selalu gak k.nor letak dlm sayur goreng2.. mmg sedap :)

      Delete
  7. Letak mcm nk mandi minyak ala2 mariappa tu mmgla x sedapkan kak...geheeee pandai x saya... Kombinasi lada itam halia n capsicum utk masak daging mmg beh... Dappp!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mau ai hempuk dgn botol minyak bijan tak? hamboiiii bukan main lg komen dia ya.. hehe

      Delete
  8. chah lawak tak habis ko chah...

    Kak Nor, mmg mantap daging tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah kalau chah tu marsita.. mmg hobi dia buat lawak :)

      try la marsita, insyaallah sedap :)

      Delete
  9. Askum Kak Nor... :) lama tak singgah sini sha busy manjang ni.. namun sha sentiasa ingat kat Kak Nor.. sedapnya kak nor daging goreng halia dan bijan! makan dengan nasi panas2 sedap!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sha.. mmg lama tak nampak sha singgah sini.. k.nor pun BW gak tp lebih suka diam2 masuk baca dan keluar hehe dats my style :)

      mekasih sha sudi ingat k.nor.. sapa lah k.nor ni kan.. hehe

      Delete
  10. salam nor. Bubuh nasi sikit tapi lauk banyak ngeee.. sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam k.pah... kena double charge ni kak hehe

      Delete
  11. gee nak ikut Bundo... nk lauk banyak yer...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. gee pun akak nak charge double cam k.pah gak hehe

      Delete
  12. Salam kak nor. Mana nak cari minyak bijan eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. kat pasaraya/supermarket banyak..

      Delete