f Secubit Garam: IKAN GRG PEDAS ALA NIARA

N3 Terkini

Thursday, October 11, 2012

IKAN GRG PEDAS ALA NIARA

ASSALAMUALAIKUM..

SANGAT SEDAP!! 

IKAN GRG PEDAS ALA NIARA
resipi : Liza@IntaiDapur
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bhn2:
1 ekor ikan siakap / kerapu /kembong besar - gaul dgn garam dan grg hingga masak
1 btg serai - dihiris
5 helai daun limau purut - koyakkan
1 biji bwg besar - potong dadu
3 ulas bwg pth - potong dadu
1/2 kiub perencah tomyam
Sdkt kicap manis
5 biji cili padi - hiris
2-3 s/b cili mesin
1 bj limau kasturi ~ k.nor tambah
Sdkt minyak masak

- panaskan minyak bekas gorengan ikan td dan masukkan semua bwg dan bhn hiris, cili mesin dan daun limau purut.
- bila dah naik bau, masukkan perencah tomyam dan sedikit air.
- bila dah agak kering, tambahkan kicap manis, perahan limau kasturi dan ikan yg telah digoreng td..
- gaul sebati dan angkat..


18 comments:

  1. Wah ! Resepi ikan hari ni, baru singgah blog QH pun goreng ikan tempra.. yg kak nor ikan Ala niara.. Sedap juga tengok... simpan resepi dulu.. nanti Cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan la bagus dr ayam hehe. try la, masakan ni ala2 thai.. masam, manis, pedas.. all in 1 :)

      Delete
  2. Best ni kalau mkn dgn nasi panas2, x payah lauk lain..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu pia... sila buat.. sila buat :)

      Delete
  3. Assalamualaikum K.Nor,
    nmpk sungguh menyelerakan, baru smlm Yatie berangan nak masak mcm ni...terliur je masa tngk kat dapur Liza...arini akak plk buat..waduhhhhh buat bertambah2 teruja nak merasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam yatie.. mmg menyelerakan.. biasalah .. ala thai ni mmg sedap kan :)

      Delete
  4. Aduhhh kecur...macam rupa pekasam.....huh harus ku cuba...

    ReplyDelete
  5. Mmmm mesti harum bau dia....nak cuba la nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. harum dan sedap .. try la ya..

      Delete
  6. slm K.Nor...

    sama menu kita hari ni...ikan juga...

    tp tgk yg ni lg sedap rasanya...boleh cuba jugak nti ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam QH .. hehe.. menu ikan sedunia kut hehe

      try la insyaallah sedap ni QH

      Delete
  7. lajunyer kak nor buatttt.... terliur! kita dah salin resepi dari liza intai dapur tu.. tp lom sempat masak lagi sbb takde ikan yg sesuai... hehe.. nak try gak nnt bila jumpa ikan yg sesuai.. (mcm jumpa tepi jln je ikan tu hheheheheee...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor mmg plan nak masak ikan smlm tu ratna.. kebetulan nampak liza tayang resipi yg menggiurkan terus save.. bahan2 lak semua ada kat dapur. so cpt jer la berjalan projek nya tu :)

      ehh.. kat ganu ni ramai yg jual ikan tepi jalan.. tu kiranya jumpa ikan tepi jalan gak la kan :)

      Delete
  8. pergghhh kak nor, lajunya...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. smlm tu naik jet turbo liza hehe.. mekasih share resipi yg sedap tu ya.. :)

      Delete
  9. Wow! Love this fish recipe. If I eat, I will korek-korek the rempah and mix with my rice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kita serupaaaaaaa... k.nor tak amik kuah lain, amik rempah2 tu dan gaul dgn nasi.. nasi lak panas2.. perghhh.. enaaaaaak :)

      Delete