f Secubit Garam: SAMBAL UDANG BERPETAI

N3 Terkini

Thursday, October 18, 2012

SAMBAL UDANG BERPETAI

ASSALAMUALAIKUM....


SAMBAL UDANG BERPETAI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
400 gm udang
petai ~ dibuang kulit
2 sudu besar cili mesin 
1 labu bawang besar ~ dikisar
2 ulas bawang putih ~ dikisar
1/2 in halia ~ dikisar
1 batang serai ~ diketuk
2 sudu besar kicap
air asam jawa secukupnya
air
garam dan gula 
minyak

Cara:
Panaskan minyak,masukkan cili mesin dan tumis hingga garing.
Masukkan bahan yg dikisar dan serai.
Bila bahan tumisan hampir kering, masukkan 1/4 cawan air.
Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan kicap, garam, dan gula.
Biarkan garing sedikit dan masukkan air asam jawa dan 1/2 cawan air.
Biarkan merenih dan kuah hampir pekat.
Masukkan udang dan petai.
Kacau dan biarkan udang masak (bertukar warna kemerahan) dan kuah sedikit pekat/kering.
Angkat dan sedia utk dihidangkan.

17 comments:

  1. wowwww!! fengsannnn.. sedapnya sambal udang petai tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikk jgn pengsan kat rumah ni.. tak larat nak angkat kang :)

      Delete
  2. psti tambah nasi ni kalau akak makan sambal udang ni

    ReplyDelete
  3. K. Nor, yang ni PH kena makang nasik 2 pinggang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kuat makan ya PH bila pekena lauk gini ya.. hehe

      Delete
  4. Makanan kegemaran selamanya lah.... Cukup satu lauk ni dengan nasi putih dah tak nampak org kat belakang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la zila.. mmg dah cukup satu lauk ni jer kan :)

      Delete
  5. bestnya makan dgn nasi lemakkkk....thanks for sharing the recipe ;-)

    ReplyDelete
  6. Salam kaknor,cmna nak suh Kaler sambal jadi cantik& pekat mcm tu ek? Kena tggu brapa lama agak2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam ..

      1. ianya depend pd cili mesin yg digunakan.. kalau guna yg kaler kehitaman sket tu, tak dpt la sambal kaler merah2 ..

      2. depend pd sukatan cili mesin yg digunakan. kalau nisbah cili mesin terlalu kurang dr bahan2 mesin (bahan2 mesin terlalu banyak digunakan) , sambal tk akan jd cukup merah gak..

      3. depend pd cara menumis.. kalau cili mesin tak ditumis hingga garing, pastu dah dimasukkan bahan2 mesin.. pastu ditumis lagi tanpa cukup pecah minyak.. ianya tak akan dpt menghasilkan sambal yg merah cantik..

      4. memasukkan sedikit air masa menumis cili dan bahan mesin tu juga memainkan peranan utk bahan tumisan pecah minyak yg menghasilkan tumisan cantik..

      5. penggunaan api yg betul juga perlu, kalau terlalu besar, rempah tumisan cpt hangus.. kalau terlalu kecil, lambat dan rempah tumisan tak berapa cantik..

      6. penggunaan minyak juga perlu sesuai.. tk leh terlalu sedikit, nanti cili mesin dan bahan2 yg dimesin yg ditumis payah nak pecah minyak..

      7. last sekali utk dptkan sambal yg pekat gitu, kena pastikan sambal tumisan dimasak hingga pekat/kering baru dimasukkan udang. salah satunya sbb udang ni mengeluarkan air bila dlm proses dimasak. nanti kalau gravi/sambal tu masih banyak air,terpaksa tunggu lama utk sambal kering, nanti udang jd kecut sbb udang ni cpt masak. jd tak perlu dimasak lama dan kuah dah pun agak kering masa tu..

      masa yg perlu diambil utk menghasilkan satu masakan yg elok hasilnya.. kalau kita nak cepat kita buka api besar kan, tp tu silapnya.. masakan mmg cepat masak, tp rasa rempah2 tu masih hidup.. mungkin kaler cantik tp tastenya tak berapa sedap.. bukanlah kita perlu guna api slow utk dptkan hasil yg elok, sebaiknya guna api sedang.. mungkin amik masa lebih sket tp at least, hasil masakan kita lebih sedap.. bukan lah nak angkat bakul, tp masakan bersambal (tak kiralah, pengguaan ayam, daging, ikan bilis, sotong, udang) yg selalu k.nor buat, mmg menjadi kegemaran org yg memakannya terutama ahli keluarga k.nor :) so.. worth kalau kita masak dgn cara yg lebih baik utk menghasilkan masakan yg menyelerakan ...

      apa pun .. kena banyak try & error utk menghasilkan masakan atau tumisan/sambal kita menjadi elok.. jgn mudah putus asa kalau tak menjadi.. cuba dan cuba lg ya.. happy cooking :)

      Delete
    2. Terima kasih byk k.nor...ilmu tak ternilai..bru sedar silap saya, first mmg sy gunakan cili lerin yg ala hitam2 tu pon..huhu..pastu cara menumis sy pon salah jgk..selalu sy tumis bawang blend tu dulu baru masukkan cili blend..huhu..ni kalau k.no tak explen detail ni sampai ke sudah xtau ni...

      Para last "kena byk try & jgn mudah putus asa" tu mmg kena sgt tu...hehe...

      Terimakasih ye kak... :-)

      Delete
  7. Kak nor,
    very well explanation untuk cara masak cili giling....tq so much for sharing kak nor. I peminat petai lagi2x kalau masak sambal dgn udang mcm ini.....sedap!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. GK.. k.nor tak reti nak explain pendek2 sbb masak ni tak leh main shortcut..tak leh nak masak sekelip mata jer kan.. so apa yg k.nor tau yg k.nor praktik, k.nor inform.. supaya org dpt hasil yg sama .. menumis ni mmg kena main api org kata.. tak leh terlalu kuat dan tak leh terlalu slow.. so kalau nak betul2 ianya menjadi, kenalah try ikut cara yg k.nor cakap .. kan :)

      tq to u too GK.. :)

      Delete
  8. salam kak nor, saya dalam proses belajar memasak. tambah2 lagi saya baru je berkahwin 1 bulan lepas. sejak saya cuba sambal udang kak nor ni, suami saya asik minta dibuatkan sambal udang aje. siap suruh buat banyak2 utk buat stok. sekali makan, tambah sampai 3 kali. terima kasih kak nor! sekarang tgah browse blog kak nor cari2 resipi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. hehehe.. 1st.. selamat pengantin baru.. baru lg kan.. bulan lepas jer.. ehh tahun lepas.. tu pun masih baru lg.. hehe

      alhamdulillah.. bagusnya bila ada inisiatif nak belajar masak utk suami.. semoga keberkatan dr Allah buat liyana dan suami serta perkahwinan yg didirikan.. :)

      alhamdulillah.. tumpang happy bila org mencuba resipi dan menjadi.. ermm.. siap tambah 3x tu.. hebat la tu liyana masak .. good job :) teruskan ya.. semoga makin hebat didapur dan hebat dihati dan mata suami :)

      Delete