f Secubit Garam: GULAI LEMAK UDANG DGN NENAS & CENDAWAN

N3 Terkini

Monday, October 15, 2012

GULAI LEMAK UDANG DGN NENAS & CENDAWAN

ASSALAMUALAIKUM...


GULAI LEMAK UDANG DGN CENDAWAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300gm udang ~ dibersihkan
3/4 cawan santan pekat
3 cawan air
3 bj bawang merah ~ ditumbuk
1/2 in kunyit ~ ditumbuk
sedikit belacan
1 sudu besar cili mesin
2 batang serai ~ diketuk
3 - 5 bj cili api ~ diketuk/belah dua
1/4 bj nenas ~ dipotong kecil
cendawan tiram secukupnya
garam
sedikit gula ~ jika suka

Cara:
Masukkan 1 cawan air dgn sedikit santan pekat bersama nenas ke dalam periuk dan masak hingga nenas lembut.
Kemudian masukkan kesemua bahan kecuali cendawan kedalam periuk dan masak hingga mendidih.
Masakan hendaklah sentiasa dikacau supaya tak naik kepala.
Masukkan cendawan dan biarkan seketika barulah dipadamkan api.
Angkat dan hidangkan.

16 comments:

  1. Salam K.Nor.Sedapnya menu arini ya..ada udang..ada cendawan..ada nenas.Klu xmasak lauk lain pon...dah memadai dah ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      lauk gandingan kena ada atie, ikan goreng dan sambal belacan hehe

      Delete
  2. sedapnya gulai tu kak nor.. bergelimpangan udang besor2... musim tengkujuh ni lauk basoh passor mesti mahal ye kak nor? aritu gi ganu.. sempatlah masuk pasar payang.... sukanya dpt cari mcm2 makanan yg sy rindu... paling best mamang jeruk singgit jer.. muroh giler.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa.. bakper dok mari rumah k.nor!! lain kali inbox kat fb tau ratna, kalau dok boleh jumpa ishhh.. ishhh :)

      rindu la tu nak gi pasar payang hehe

      Delete
  3. Assalammualaikum kak

    waaa sedap nya,weekend hari tu blk kg,MIL masak gulai lemak udang nenas
    diam2 je makan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam pia.. lebih kurang jer la tu kan :)

      Delete
  4. fuhhh,kalau mkn dgn sambal belacan ni kompem mkn tak hengat dunia....hihihhii

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gandingan wajib dia dah tu liza :)

      Delete
  5. sedap giler nampak..laporr..huuu

    ReplyDelete
  6. Memang lah hot fav gulai udang ni Nor.. kat rumah cuma diri ku sahaja yg fav.. yg lain tak fav sangat cos they tak fav udang.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper, next time kalau rima nak buat, roger2 nor ya, kita makan berduet :)

      Delete
  7. salam kenalan kak nor...sedapnya lauk kak nor ada nenas lg...rasa rindu zila masakan mak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal dr k.nor jg, mekasih sudi singgah dan tinggal jejak

      Delete
  8. Sedapnye....kuah tu biar banyok, biar banjir atah nasik. Baru sedak makang gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa.. stail kita sama la PH, tp org ganu dok panggil kuah banjir, tp kuah beladong hehe

      Delete