f Secubit Garam: GARLIC FISH

N3 Terkini

Tuesday, September 27, 2011

GARLIC FISH

ASSALAMUALAIKUM...

Resipi dari Mas@Duniaku.. Mekasih ya Mas, mmg sedap. (kena lebihkan cili tu utk tambah lagi kesedapan ikan ni..) Ratah aje pon sodap... Tambah lagi talapia tu digoreng garing2...  Tq Mas, K.Nor share kat sini lak ya resipi tu..


GARLIC FISH
resepi : MasDuniaku
sumber : K.Nor @SecubitGaram

Bahan :
1 ekor ikan talapia
garam secukup rasa
sedikit lada putih
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara memasak :

Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan.
Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata .
Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
Goreng talapia hingga garing dan masak.
Angkat dan toskan.
Letak dalam pinggan hidangan.

Bahan Sos :
1/4 cawan sos tiram Maggi
3 sudu besar sos plum
sedikit kiub ikan bilis
1 sudu kecil madu - tak letak pun tak pe
4 ulas bawang putih - cincang halus
cili padi - ikut pedas dicincang halus
1/2 biji bawang besar - potong bulat2
1 tangkai daun bawang - potong2
sedikit gula dan garam jika perlu
sedikit air panas
Cara memasak :

Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas , madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi.
Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi.
Sedia dihidang...


26 comments:

  1. ikan talapia... tak makaaan. tp best je nampak:)

    ReplyDelete
  2. nmpk pun myelerakan!
    kak norr.. bagi rasa skitt, bagi carrot cicah2 kuah tu pun ok..

    ReplyDelete
  3. sedapnyer kak norrr.... kalau dpt ni mmg nasi x tgk dah nii.. kompom duk meratah.

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Nor..sgt menyelerakan ikan talapia tu..rasa nk terkam jee :=)

    ReplyDelete
  5. Kak Nor

    merah menyala sos dia kak..hitam pekat..ada harapan nak buat kan...sebab kita dah beli plum sos..akhirnyaaaaaaaa..heheh

    ReplyDelete
  6. wow sungguh menyelerakan...laporlah K.Nor singgah sini....

    ReplyDelete
  7. talapia kan kalau tak kena cara masak boleh berbau hanyir..mokwo memang kureng pandai masak talapia..ari tuh masak sampai 3 ekor besar2x..buang ajerr dlm tong sampah...hemm tapi tengok yang kat sini mcm sodap yooor!
    ehh kak nor dah ok ker??

    ReplyDelete
  8. saya kalau goreng ikan besa2 ni selalu hampeh..mesti lekat2 tak cantik uwaaa

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum kak

    gulp tingin nak ikan goreng panas2 ni



    akak pia bace komen akak kat n3 seblm ni,so how do u feel now?

    akak keep blogging ok ;)

    ReplyDelete
  10. memang best cara akak memerap ikan terbaik

    ReplyDelete
  11. sedapnya mkn panas2 mesti garing jer.talapia bakar pon x sedap.tp kalau x kena gaya basuhnya mmg berbau..

    ReplyDelete
  12. Ikan talapia??? Sedap eh ikan talapia ni?? tak pandai makan...

    ReplyDelete
  13. assalam nor..akak simpan rsepi ye..sampai dapat beli ikan talapia..anak2 akak suka sangat makan talapia goreng..

    ReplyDelete
  14. salam kak nor .. wahhhh dok goda dengan garlic fish pulak ya ... aihsss tergoda betull .. tak blh dengar kalo resepi ada garlic hihi.. mesti sodap

    ReplyDelete
  15. kak nor..maceh sudi mencuba..
    wahh..menyelerakan betoi garlic fish kak nor tu..
    sedapp kan..

    ReplyDelete
  16. kak nor

    pekat juga kuah kat ikan tu..
    makan panas2 memang sedapp..

    ReplyDelete
  17. salam k.nor...ishh lama tul tak main masak2 nih...k.nor lauk ni kalu hidang kat lieza mesti lieza sayang nak makan...cantik benor presentation nya..

    ReplyDelete
  18. Kak kalau ngan ikan siakap ok tak?

    ReplyDelete
  19. iyelah..memang menyelerakan sungguh...teringin gak masak ikan tilapia tapi susah nak dpt yg segar.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Nor,

    Kalau kak Nur nk meratah mesti nk 2 pinggan...hehe...akak kuat balun ikan.

    ReplyDelete
  21. Salam, kak nor =0).
    sori sb lama baru muncul sb bizi sgt with studi.
    wah!ikan tuh menggoda...lapar saya nengok =0).

    ReplyDelete
  22. salam nor, mak aihh...ceeeeedap tu!!..kompom meratah jer heee zila66

    ReplyDelete
  23. ikan goreng di curah or digandingkan sambal macam gini memnag sedap kan Nor, lagi2 kita suka ikan digoreng garing2 sikit..

    ReplyDelete
  24. Assalam Kak Nor, wahh sedap tgk ikan akak berposing tu...sungguh menyelerakan..:)

    ReplyDelete
  25. talapia mmg sedap kak.. isinya manis jer.. dulu serik nak mkn talapia sbb rupanya talapia ada dua jenis.. hehe.. kalau yg itam tu mmg kurang enak sikit.. hihi...
    kak.. lawo ikan akak mekap... ekor dia tu nampak mcm tak kena goreng jer kak.. hehe.. sabau jelah...

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum...

    maaf ya tuan rumah lambat reply..

    1.pd semua, menu ni mmg sedap tambah lg kalau ikan tu kita goreng garing2.. angkat terus curah sos panas2 dan hidangkan.. mmg menjilat jari la.. lagi sedap kalau ada extra pedas.. :)

    2.mekasih buat mas yg berkongsi resipi :)

    3. kalau tak makan ikan talapia atau tak ada stok ikan talapia, boleh aje guna ikan lain spt siakap, kerapau atau apa jer ikan lain spt selar, bawal asal ikan isi putih.. lebih sedap insyaallah..

    4. ikan talapia ni mmg sedap terutamanya bila kena cara masak dan paling penting masa cuci tu. lepas dah siang dan bilas bersih, sapu ikan dgn tepung gandum dan perahkan limau nipis. gaul rata dan biarkan dlm 10 - 15min. baru dibilas bersih. insyaallah rasa ikan lebih sedap! boleh gak guna air asam jawa . slmt mencuba ya..

    maaf ya terpaksa jawab sekali gus..

    ReplyDelete