f Secubit Garam: IKAN TONGKOL TUMIS TOMYAM

N3 Terkini

Tuesday, September 13, 2011

IKAN TONGKOL TUMIS TOMYAM

ASSALAMUALAIKUM..

Tak ada mood nak pot pet banyak2, tekak perit sgt dr ptg semalam lagi.. Hidung pun dah mula tersumbat..eh.. ada kaitan ke pot pet menggunakan jari dgn tekak yg perit? hehe.. takper la ya.. Layan jer menu ikan yg menyelerakan ni, resipi dari Ratna@Madihaa. Ikan tongkol mmg kegemaran K.Nor.. buat la apa pun dgnnya mmg sentiasa sedap dimakan.. 


Mekasih Ratna, mintak izin ya nak kopipes resipi tu kat sini pulak.. :)

IKAN TONGKOL TUMIS TOMYAM
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
sumber; K.Nor@SecubitGaram

Bahan2
6 keping ikan tongkol ~ gaul garam, goreng & ketepikan
1 biji tomato ~ dibelah 6
2 pokok daun bawang ~ potong 1 inci
1 inci halia ~ hiris halus memanjang
4 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah*
1 biji bawang besar*
(bahan2 bertanda* dimayang)
7 biji cili padi ~ diketuk
3 helai daun limau purut
1 batang serai ~ diketuk
3 cawan air atau lebih
1 sudu besar asam jawa + air ambil jus
2 sudu besar pes tomyam + sikit air panas dibancuh
garam, aji & gula secukupnya
minyak masak

Cara penyediaan
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan2 yang dihiris & halia hingga layu & wangi. Masukkan air, air asam jawa, pes tomyam, serai, daun limau & cili padi.
2. Bila mendidih masukkan ikan, daun bawang & tomato. Sesuaikan rasa dengan menambah garam, gula & perasa. Padamkan api & bolehlah dihidang.

13 comments:

  1. SAlam k.nor...selamat hari raya maaf zahir dan batin....
    aduhai k.nor pun dah start perit2 tekak dan selsema yer...sama ler dgn lieza ni haa...pas anak2 dah ok..maknya ler pulak..batuk selsema...semoga k.nor cpt sembuh yer...

    ReplyDelete
  2. Grrrrr geram tahap gaban la. Dah panjang2 type leh tak masuk komen tu.. Tapi nak bagitau, kalau tak masuk sndrikblog akak ni tak tau pun ada entry baru kak.

    ReplyDelete
  3. mas pun suka sangat ikan tongkol..
    nanti nak try gak la resepi akak ni..
    sedappnya tengokkk...

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Nor.. Bagus nih..ader kelainanan nak masak ikan tongkol..selalu kalau tak goreng..naz gulai atau masak kicap jerk..Thank you for sharing.:)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..

    lieza >> w'salam.. tu la lieza.. tiba2 jer kena ptg semalam.. cuaca kut.. panas terik tp petang ke malam hujan.. takperlah.. sakit tu rahmat gak kan.. :)

    amin.. mekasih ya.. smoga lieza pun cepat sembuh

    izah >> ntah la izah.. malas dah nak pk.. dia nak keluar, keluar jer tak nak keluar nak buat camna.. lambat pun lambat lah.. tak tau nak buat camana lagi dah.. huhu

    mas >> resipi k.ratna ni mas.. sedap! masam2 pedas tu dgn lemak ikan.. mmg best

    ninaz >> try la naz.. kena dgn nasi panas mmg best :)

    ReplyDelete
  6. alaa siannyer kakak kembarku x sihat ye! rest dan lupa mkn ubat tau! ikan tongkol tu goreng bodo pun sedap, gaul dgn nasi panas2 dan kicap pun dh ok! :)

    ReplyDelete
  7. Rasanya semua bahan ada kat dalam esbok. hehehee boleh buat yea..yea...
    oppss se,oga cepat sembuh. saya kena minggu lepas.

    ReplyDelete
  8. minum air masak2 banyak ye kak nor.. nnti melarat tu xde org nk masak sedap2 kt umah kan.. huhu..
    kt umah nih, kalau nk tun kate nk wat nasi dagang baru laa hasben tun nk beli ikan tongkol, kalau x dia x beli. dia x suka makan..

    ReplyDelete
  9. semuga cepat sembuh.
    hirup sup panas-panas...
    Masak asam pedas ni mengancam sungguh. Kalau dah namanya asam pedas, masaklah apa pun..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak nor cayang...
    x sihat ker akak... moga cepat sembuh n banyakkan berehat yer akak...

    wah terliur tgk ikan tongkol tumis tomyam tu akak... nmpk sedap sgt tu....

    ReplyDelete
  11. salam kak nor,,
    cepat2 la mkn ubat nnt melarat pulok..wah ikan tongkol nie peberet sy jgk, dlu suka sgt buat ikan tongkol berlada skrg nie dh suka mkn goreng kosong mcm tuh jer tp boleh try mcm nie lak pas nie..

    ReplyDelete
  12. sofea >> kalau dah tau kembar tak sihat tu pandai2 la bawak lauk, nasi apa2 yg boleh dimakan.. ni dtg tangan kosong jer.. hehe

    sam >> godek sam.. sedap ni :)

    amin..mekasih ya..

    tun >> tak sihat gini boleh lagi main masak2 kat dapur tun.. :)

    kita org ganu mmg antu ikan aya kan tun .. sedap :)

    ibundo >> amin.. mekasih k.pah.. :)

    mmg sedap ni k.pah.. pekana dgn nasi panas2 mmg laju jer nyuap tu :)

    diana >> w'salam diana sayang.. mekasih ya...

    cuba la diana buat, insyaallah sedap :)

    ReplyDelete
  13. mizwa >> mekasih .. mmg dah makan masa berbuka dan sahur tadi.. ni dah ok sket tp kesan dr ubat selsema buat kita high jer kan.. badan shaking pun ya gak..

    cuba la.. mudah2an kena dgn selera ya..

    ReplyDelete