f Secubit Garam: FRUIT JELLY

N3 Terkini

Wednesday, September 7, 2011

FRUIT JELLY

ASSALAMUALAIKUM..

Awal pagi hari Sabtu baru2 ni dapat panggilan dari sahabat baik K.Nor, menjemput K.Nor sekeluarga ke jamuan BBQ pada malam tu yg diadakan utk meraikan Syawal (lebih kepada family gathering). Tiap kali dia adakan jamuan utk keluarga terdekatnya pasti K.Nor sekeluarga akan dijemput sama. K.Nor dah berkawan dgn sahabat baik ni dr tahun 1979, masa tu dlm tingkatan satu. Sama2 naik bas ke sekolah SS selama 3 tahun, kemudian sama2 ke SM Teknik pd tahun  1982 - 83. Alhamdulillah.. K.Nor bukan aje rapat dgn dia sekeluarga bahkan dgn seluruh keluarganya, arwah emak dan adik beradik serta anak2 buahnya juga. Salah seorang emak saudara dia adalah cikgu kepada suami K.Nor masa kat SM Sains SM dulu. Anak sulong K.Nor dan anak sulung kawan K.Nor ni pun agak rapat jugak dan dia org pun lahir tahun yg sama.. Perbezaan umur pun rasanya hari2 jer tak sampai sebulan pun.. Semoga ikatan persahabatan ni berkekelan hingga ke akhir hayat dan disambung oleh anak2 pulak kan.. Indahnya satu persahabatan kerana Allah..


Bila dah dapat jemputan tu, faham2 aje lah.. Manalah seronok pergi makan2 tanpa bawak something kan... Duk pikir2 nak buat apa la dlm masa mengejut gini, kalau nak buat kena cepat2, sbb tghari tu nak keluar ada 3 kenduri kawin yg perlu dihadiri. Mula2 ingat nak bagi jer Puding Laici yg kebetulan ada belen satu lagi dlm esbok (sehari sebelum tu K.Nor buat 2 adunan Puding Laici yg dihidangkan pada Vaggnini dan suaminya serta kawan2 Naim yg datang beraya pada hari Jumaat tu) Nak dijadikan cerita, hari yg sama jugak Ustaz yg rapat dgn Naim (dari Kelantan) singgah sekejap kat rumah utk berjumpa Naim. Jadi K.Nor berikan aje Puding Laici tu ke Ustaz tu.. So kena pikir balik apa nak buat utk BBQ malam tu. Last2 teringat pada Fruit Jelly yg dah acapkali buat tu. Elok gak kalau buat Fruit Jelly ni kalau utk jamuan, pasti memikat selera mata dan anak tekak.. hehee...

Terus ajak Cik Abg ke gergasi sebelah pagar utk beli oren. Ni lah untungnya ada gergasi yg sedia berkhidmat 7 hari seminggu kan.. dekat pulak tu... hehe.. yg penting, hulur ongkosnya ajer... Kan Izah Daud kan.. Izah pun syok gak, gergasi depan pagar gak tu.. hehe


Ni lah hasilnya FRUIT JELLY yg dibuat hari tu. Rasanya K.Nor buat dlm 12 atau 14 bj gitu la.. Anak dara yg tolong keluarkan isi dalam oren tu, cepat la sket kerja sbb lepas siap jelly tu, terus ke majlis kenduri kawin. Kalau buat lepas balik dr kenduri kawin rasanya tak sempat sejuk jelly, tak best nak makan kan kalau tak sejuk. Bagi yg nak tengok the making atau step by step utk membuat Fruit Jelly ni bolehlah klik kat SINI ya..


FRUIT JELLY 
resipi : Yani MyR

Bahan-bahan ( 2 orang )
2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)

** Ni resipi yg K.Nor edit sbb K.Nor buat guna agar2 serbuk seberat 10gm sepeket

FRUIT JELLY

5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri warna jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)


14 comments:

  1. lama dah tak buat fruit jelly....
    sedap lak nengoknya..
    kalau dapat masuk mulut...
    lagi sedapp tu..he3

    memang untung berjiran ngan gergasi kan akak..
    he3....
    ehhh..sape yang untung ni...
    dua2 lah....

    ReplyDelete
  2. nor..akak belum pernah uat ni nor..selalau aje tengok..cantik je..nak buat sendiri tak berani..takut tak menjadi..akak ni kan tak seni..he he

    ReplyDelete
  3. mas >> sbb lama tak buat tu yg k.nor buat utk jamuan tu .. sedap mas.. gi gergasi nun, rembat oren hehe

    k.erna >> yakin dgn diri kak, insyaallah k.erna boleh buat.. tengok kat entri yg nor letak link tu.. nor dah letak step by step cara nak buat, insyaallah k.erna boleh buat dan menjadi..

    ReplyDelete
  4. kak nor..lia dah lama copy resepi ni kak...tp blm ada kesempatan nak buat... bila lah nak rajin ni yerk...haduii... :)

    ReplyDelete
  5. wahhhh.. mcm buah limau betul dlm bekas tuu.. kompom terkagum org nengok nih.. cantik, cantik!

    ReplyDelete
  6. ingatkan limau sunkist betul tadi!rasa2 tu mcm nak cuba buat,tp x tahu bila...dah sibuk dgn exam ni so masa pun thad:((

    ReplyDelete
  7. Sedap kak.. Lama x buat.. Suka FJ lama x buat

    ReplyDelete
  8. Bestnya. tapi cam susah je.
    Kak nor puding apa yang senang dan sedap erk. Nak buat malam ni sebab esok nursery alif n aqil buat jamuan raya.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum akak...
    diana x perna lg buat fruit jelly nie... tgk comel n sedap... teringin gak suatu hari nnt nak try nie...

    ReplyDelete
  10. JELES laaa org duk dekat2 dengan gergasi nih...anytime jer leh berlari2 ank ke sebelah pagar.huhu...

    cun puding akak tu...mesti laris jer masa jamuan raya tu...

    *harap2 kali ni tembus laa komen nih

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Nor...lom terlambat nak wish selamat hari raya kan?? SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN...walaupun belum kenal lama...tapi rasa mcm dah kenal lama ngan k.nor (dok baca blog k.nor selalu) hehehe

    Nak try jugak buat fruit jelly nih...dok simpan resepi dah lama...& tutorial dr k.nor lagi senang buat kot dr korek isi dr atas buah..eh k.nor kalau buat pakai dragon fruit agak2 jadi tak? mesti lagi cantik kan..kaler merah :)

    ReplyDelete
  12. lia >> kena buat ni lia, cantik dan sedap! :)

    tun >> yep, mmg cam real punya oren kan tun :)

    teratai >> kena tunggu tehah balik dulu kut :)

    ita >> k.nor mmg suka buat FJ ni ita :)

    ReplyDelete
  13. sam >> sori lambat reply, selongkar jer sam dlm label dessert tu ada macam2 resipi puding.. banyak yg mudah2 :)

    diana >> w'salam.. kalau buat utk jamuan mmg cun sgt tau. guest pasti terpegun :)

    sue >> meh la duk kat kita org, boleh sgt nak berlari2 anak.. pastu mamat vietnam dan mamat bangla pun main kejar2 lak.. hehee

    nurul >> slmt hari raya nurul .. kalau kita selalu komen mengomen lagi rasa tambah mengenali antara satu sama lain kan.. hehe

    ermm good idea gak tu kalau guna dragon fruit.. tak terpikir lak nak guna buah tu.. try la buat :)

    ReplyDelete