f Secubit Garam: LALA SOS PEDAS

N3 Terkini

Monday, September 19, 2011

LALA SOS PEDAS

ASSALAMUALAIKUM..

Dah selalu sgt kalau beli lala dibuat Lala Masak Serai. Kali ni nak cuba stail lain pulak. Kalau yg Lala Masak Serai tu versi yg simple dan tak pedas, yg ni pulak versi pedas dan lebih syok dimakan dgn nasi putih maupun diratah. Memang sedap! ^___^


Jom tengok resipi, tuan rumah nak BW lak ni .. hehe

LALA SOS PEDAS
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1kg lala ~ dibersihkan dan toskan
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 in halia ~ dihiris spt batang mancis
2 batang serai ~ dihiris serong
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos ikan
2 helai daun limau purut ~ dicarikkan
sepokok daun ketumbar ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dihiris
1 biji limau kasturi/nipis
1/4 cawan air
garam
gula
minyak


Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga cili garing.
Masukkan kicap manis, sos tiram, sos cili thai dan sos ikan .
Kacau seketika dan masukkan air.
Biarkan hingga mendidih dan masukkan lala, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
Tutupkan kuali dan biarkan lala masak (sehingga kulit lala berubah warna kemerahan)
Masukkan daun ketumbar, jus limau dan cili merah.
Padamkan api dan kacau.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Yg dah mencuba.. tq so much!

21 comments:

  1. Salam Kak Nor,
    terbayang kesedapannya tu....
    makan dengan nasi putih panas2..mmg terangkat..hihi

    ReplyDelete
  2. salam kak nor..
    suami ana suka lala ni.. tgk resepi kak nor ni macam sedap je..hehe

    ReplyDelete
  3. Salam nor.Lala memang kegemaran kita.Masak sweetsour tapi peda.Kalau dapat lala,kita dah tak pandang nasi.Ratah aje....sedapnya

    ReplyDelete
  4. salam kak nor..amboiiii terliuqqq..lala ni memang sedap utk di ratah...dh lama tak makan lala...susah nk dpt kat sini...kalau ade pun...kecik sgt sizenye..

    ReplyDelete
  5. salam... terliur saya... dah la lama xmakan ini Lala...huhu

    ReplyDelete
  6. aslmkm kak Nor..sihat ke? kuih raya ado lg? hehe..
    sedaknyooo kk Nor weeii...dah habis pantang nnt nak terai wak gini gokla..biasa kukus & rebus jek..masak lomak pon sedap kan..

    ReplyDelete
  7. lala masak apa pun sodap kan nor..:)

    ReplyDelete
  8. assalam nor..selalu tayang lala ye..he he..
    disini..susah nak jumpa lala yang besar..kecik sangat bila masak..nak makan..isi pun tak jumpa..

    ReplyDelete
  9. trasa lama x singgah rumah kak nor..kuih raya bnyk lagi kak? kami dah tunggu dpn pintu ni, tuan rumah gi bw plak..alaaaa..hehehe :)))

    *nmpk sedap lala tu kak,lama x mkn takut achum,achum! :)

    ReplyDelete
  10. jarang buat lala sos pedas, masak je dengan serai...hirup kuahnya...sluuurrppp, tapi masak gini pun sedapkan...

    ReplyDelete
  11. layan mata pun dah sedap k.Nor...

    ReplyDelete
  12. wah wah wah kak nor...lalalalala syedapnyee :D

    ReplyDelete
  13. lalalalalala..
    lama dah tak makan lala..
    sedapnya tengokk..

    ReplyDelete
  14. amboi haii..terliuqq nie..selalu dapat lala yg isi kecik2..huhuhuuu..pos mai ckit.. :)

    ReplyDelete
  15. cam best jer kalo ratah nih kak..ntah reti mkn ke idak..reti kott..hehe

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum..

    norul >> wahh lama tak nampak norul... slmt hari raya :)

    kyo >> oo nama ana ya.. try la ana, insyaallah menyelerakan ni.. masam dan pedas... sedap :)

    k.ros >> lala menu pebret anak2 nor..kalau semua ada, goreng 1kg pun tak cukup :)

    CB >> yg k.nor ni fresh masa beli kat jeti pulau kambing tu.. mmg sedap

    hezrin >> kena cari lala la lepas ni kan :)

    ReplyDelete
  17. ana >> lala buat apa pun mmg sedap ana

    pia >> lilililili... :)

    k.nim >> tepat sekali k.nim :)

    k.erna >> sbb anak2 suka makan k.erna tu yg nor suka masak .. dia org suka ratah :)

    ReplyDelete
  18. del >> ada ni del.. kuih ada sket2 lagi tu :)

    oo resdung ya..

    amie >> dah biasa sgt buat masak serai so sesekali kita tukar selera la amie :)

    naz >> betul3.. :)

    sitizahim >> yep.. mmg sedap :)

    ReplyDelete
  19. mas >> nak offer pun dah abis la mas :)

    miss no body >> nak pos camna ek.. usah kata isi, kulit pun dah lama masuk cik tong :)

    sue >> sedap sue.. try la :)

    lieya >> mmg sedap :)

    ReplyDelete