f Secubit Garam: PUDING ROSE

N3 Terkini

Tuesday, September 20, 2011

PUDING ROSE

ASSALAMUALAIKUM..


Ni lah dia Mas, hasil godekan ptg semalam bagi adegan menyelamatkan lebihan roti. Alhamdulillah.. percubaan menghasilkan puding menggunakan lebihan roti ni mendapat sambutan yg cukup baik dr ahli dalam rumah terutamanya hero bongsu. Berulang2 dia makan, tanda kena dengan selera la tu walau puding ni rupanya simple jer, tak ada belang2, tak ada layer2. Disebabkan nak memecah dara SM cun pemberian adik blogger yg duk jauh nun di ******* yg berbentuk bunga rose jd K.Nor create la satu resipi yg sehati sejiwa dgn bunga ros... chewahh.. ayat tuh.. sebenarnya dah puas pikir tak tau nak sebut apa ayat yg boleh digunakan.. hehe.. Yer la kan, dan mouldnya berbentuk bunga ros, kaler pink lagi, jadi K.Nor rasa, puding yg guna sirap rose la yg ngam kan. Bila sirap rose, kena guna kaler merah utk hasilkan puding kaler pink (mana ada pewarna pink! hehe)



Dengan resipi ni boleh ajer diolah menjadi puding lain spt puding marble, puding pelangi ataupun puding belang. Pandai2 lah campur dgn pewarna lain dan buatkan layer2 atau stail marble. Jangan lupa skip part sirap ros dan pewarna merah tu dan letak dgn pewarna yg disukai. Mudah aje kan.. Dari satu resipi boleh dipelbagaikan hasilnya nanti.. Insyaallah.. sedap!


Mas, nampak tak puding K.Nor pun berbintik2 ni, tak licin@mulus jer kan. K.Nor dah tau pasal apa puding Mas tempohari jadi gitu gak. Agaknya Mas bilas/basahkan dulu mould sebelum tuang adunan puding kan. Ni gak yg terjadi pada Puding Rose K.Nor ni .. hu hu... Ni gara2 tengok loyang tu cam berdebu jer jd K.Nor basuh la. Lupa pulak nak lap hingg kering sebelum tuangkan adunan puding. Jadi bila ada titik2 air pada mould tu yg menyebabkan puding jadi tak smooth ni. Sebelum ni tak pernah guna mould yg basah, kebetulan jer gi basuh mould rose sebelum guna. Ermmm... kan dah dapat satu pengajaran bila nak guna SM kan..  Berbintik2 jer puding ku, nasib baik rasanya sedap! ^___^  So take note ya.. Pastikan SM kita betul2 kering sebelum menuang adunan puding.. 




PUDING ROSE
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram


Bahan:

1 paket (10gm)  agar2 serbuk 

1 liter/4 cawan air
9 sudu besar gula 
4 keping roti (gardenia) ~ dibuang kulit
300 ml susu cair
1 biji telur (A)
2 sudu besar mentega
2 helai daun pandan
2 sudu besar sirap ros
pewarna merah


Cara:
Masak air bersama serbuk agar2 dan daun pandan sehingga agar2 larut kemudian masukkan gula.

Masak lagi hingga mendidih.
Kisar roti bersama susu cair dan telur hinggal halus.
Tuangkan ke dalam adunan agar2 tadi dan masak lagi hingga mendidih (jgn lupa buang dulu daun pandan)
Masukkan mentega dan kacau hingga mentega cair dan sebati.
Masukkan sirap ros dan sedikit pewarna merah utk menaikkan warna bagi puding ini.
Tuangkan ke dalam loyang yg disukai.
Biarkan puding sejuk/mengeras sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
Bila puding dah betul2 sejuk, bolehlah dihidangkan.


*1 cawan metrik yg K.Nor gunakan menyamai 250ml cecair  (air/susu cair)


Ni lah rupa SM yg K.Nor gunakan utk buat Puding Rose ni, pemberian adik blogger yg jauh nun di ******.. Yg bawah tu pun berbentuk bunga ros gak tp kecik2.. sweet!! Mekasih banyak2 ya *****.. Semoga Allah membalas budi baik ***** dan melimpahkan rahmat dan keberkatan dlm kehidupan ***** bersama keluarga  serta memakbulkan segala doa2 yg dipanjatkan.. amin....



31 comments:

  1. Salam Kak Nor..nampaknyer semalam yelah hari menyelamatkan roti2 yg dah nak expired...Naz pun semalam buat puding roti ikut version adunan puding tembikai..sbb kat rumah stok agar2 kaler hijau..jadi takder nak belang2..buat mcm kak nor gak..lebur satu kaler jerk..:)

    ReplyDelete
  2. waaaaahhhhh...
    cantikkkknya puding rose tu.....
    untuk mas yerk kak nor..he3

    kak nor..betul la..
    memang mas basahkan mould tu dulu sebelum tuang adunan...
    hmm..dah tahu sebabnya..
    maceh yerk kak nor..
    sayanggg akak..

    ReplyDelete
  3. salam kak nor resepinya lebih kurang same dgn puding roti ye...apapun mould tu menarik minat kita...

    ReplyDelete
  4. Sweet looking pudding rose mu.. i loikeee!

    ReplyDelete
  5. Sejuknya rasa tekak tgk puding k.nor, tu baru tgk, apatah lagi kalau dpt merasa..simpan skit buat buka posa nanti ye! :)

    ReplyDelete
  6. salam nor.
    ilah suka pula bentuk2 yg terjadi pada kejadian tuuu hehehe ayat...
    cantik la nor ada seni yg tersendirii..
    nor nak tauuu ilah dah timbang dah..huhuu sama jer 64..kg kembali asal.. huhuuuu

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum kak ;)

    wah pink!pengsan3 jeles3 hihi

    rase tak pyh komen,mesti yummy!

    ReplyDelete
  8. lawanyer bentuk pudding rose ni
    syg giler nak makan

    ReplyDelete
  9. laupon bintil2 gitu...lawo gop kak...kak...kaler fink ade la...tapi kene cari kedai bakeri..ada jual.. :) tp..puding tu mmg mabeles....

    ReplyDelete
  10. salam kak nor

    menarik betul kaler dia kan, mesti sedap

    ReplyDelete
  11. amboi kak nor...tergoda sungguh dengan acuan tu... :)

    ReplyDelete
  12. WOW! This rose pudding looks very pretty. You've added bread in it.. wonder how its tastes like :)

    ReplyDelete
  13. wahh.. cantiknyer puding roti akak niii.. dh la pink! suke!

    ReplyDelete
  14. cantiknye warna puding nie..sesuai dgn bentuk bunga rose tu...i like :-)

    ReplyDelete
  15. wahhh..knor..sgt comel mould akak tu..dh la kaler pink..comel =))

    ReplyDelete
  16. chanteklah! cam xsanggup nak makan...

    ReplyDelete
  17. ninaz >> kalau ikutkan k.nor suka buat kaler2 tp sbb nak sesuaikan dgn bentuk rose tu so guna satu kaler pink jer la :)

    mas >> ok mas.. dah tau kat mana silap kita kan.. lps ni kena beringat la .. k.nor kata ke k.nor gak tau hehe

    sheila >> yer... yer.. mmg lebih kurang sama sbb k.nor suka rasa dan tekstur puding yg letak roti tu yg hasilnya puding ni letak roti gak :)

    rima >> tq dear :)

    ReplyDelete
  18. pia >> meh la pia, ada 1/2 lg ni.. tp jgn lupa bawak karipap 1 doz ya.. :)

    ilah >> pulak dah.. haha mcm2 citarasa org kan.. dlm dia ok ilah.. cuma luaran jer ada bintik2 tu

    owhh ni mesti banyak makan masa open house ya.. :)

    pia >> alhamdulillah.. mmg yummy pia .. peminat fink ya.. :)

    ReplyDelete
  19. ayu >> kalau tak makan kang basi dan membazir lak ayu :)

    wani >> eh ada ke? haha k.nor tak perasan la pulak.. tp kalau letak kaler pink tak cun sgt sbb nanti jd pudar jer.. tu letak kaler merah baru dpt kaler pink.. kalau letak pink.. dpt la very lite pink kan..

    tina >> k.nor nak sesuaikan puding dgn nama dgn mould tu yg terhasil gitu :)

    sue >> heheh.. acuan jauh perjalananya tu sue :)

    ReplyDelete
  20. ann >> the teksture is quite smooth.. why don't you give it a try.. i think you will love the taste :)

    tun >> tq tun :)

    naddy >> mekasih.. mmg tujuannya nak sesuaikan dgn nama dan mould :)

    soo hae da >> tq2.. ada satu jer.. tak leh nak offer kat org lain hehee

    eliyaezlinalias >> sayang la kalau puding sedap gini tak dinikmati rasanya tu.. :)

    ReplyDelete
  21. Cantiiik nyerr.. Puding Rose tuuu. Dalam hati ni berbunga2 macam puding rose pink tuuu....

    ReplyDelete
  22. Along kan mmg tak leh tengok bunga ros... memang bekenan abis dgn puding Nor ni!

    ReplyDelete
  23. lawa2.. suk apuding.. ita sama macam akak suka sangat puding.. hari tu ada jumpa mould gini tapi tak rembat rasa nak beli je kak.. hihihih

    ReplyDelete
  24. sweet nye SM kak nor. rasanya kak nor neh duta SM dah ni. hehehe...
    mcm nak buat gak, ada lagi skit roti tu. bahan ade je...cume sejuk2 ni cam kurng laju je nak geget puding kecuali anak2 tu. apa2 yg sejuk semua bedal aje

    ReplyDelete
  25. kak nor,

    kalau buat puding ni pakai konnayaku jelly tu boleh ke???

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum..Cantek puding ni...sesuaiiiiii sangat ngan acuannya....

    And terima kasih untuk info yang sangat2 berguna....Hanya Allah yang mampu membalasnya...

    ReplyDelete
  27. hahaha..setuju kak izah,kak nor leh jadi duta SM lepas ni...jgn terkezut kalo ada pengilang yang dtg rumah kak nor sbb nak mintak design SM yer.huhu...

    Kak nor,eh.eh...takde pewarna pink??Aritu ryo ada beli kaler pink,cantek sgt untuk wat kek/buttercream...hihi

    ReplyDelete
  28. sha >> dlm hati ada taman bunga la ya.. hehe

    along >> hehe.. nor suka tulips tp rose pun suka gak.. :)

    ita >> haaa.. ita dah terbayang2 SM rose gak ya.. :)

    ReplyDelete
  29. izah >> waduh.. dr duta cajun dah dpt satu lg duta SM lak ya.. kalau betul la jah.. kayo akak ! hehe

    lisa >> k.nor tak pasti sukatan tu boleh guna sama atau tidak sbb konyakku ni lain sket.. dan hasilnya nanti puding tu jd gedik2 jer.. tak tetap..

    nenie >> w'salam.. sama2 nenie.. yg baik elok dikongsi2kan kan.. :)

    ryo >> wahhh sorang lagi.. hehe biar cukup 40 org masin gak kan.. mana tau.. betul2 jd duta SM! hehe

    tu la ryo.. mmg tak perasa sungguh kaler pink.. kalau red, bright red tu biasa la tengok kat kedai bakeri tu.. maybe ada cuma k.nor tak perasan :)

    ReplyDelete
  30. waaa.. cantiknyer kak nor.. rose kaler bandung lagi... ehh kak nor.. sy ada terjumpa kaler pink kat kedai bakeri kak.. mungkin kat kedai yg kak nor pegi tu takde stok kot..

    ReplyDelete
  31. Assalam kak Nor cayang....lamanya tak singgah ke dapur akak ni..sorry kak sejak blk bercuti Malaya memang busy giler.tak sempat nak online blog pun. wahhh sungguh ayu tgk puding rose dan SM akak ni...se ayu tuan yg membuatnya juga...hehe

    p/s: tqvm atas doa dan ingatan..:)

    ReplyDelete