f Secubit Garam: TIRAMISU (K.Liza)

N3 Terkini

Wednesday, September 14, 2011

TIRAMISU (K.Liza)

ASSALAMUALAIKUM.....

Dessert yg dibuat utk berbuka semalam. Dessert yg mudah sbb tu dapat gak buat walau badan tak sihat sgt semalam. Lagipun tekak perit kan, bila berbuka tu pekena dessert yg sejuk ni.. ermmmmmmm.. nyaman wehh... ^___^


Kat tajuk tu kena letak nama K.Liza ya, utk mudahkan nak search resipi yg asalnya dari K.Liza ni kalau nak buat lagi nanti atau utk memudahkan pengunjung nak tau resipi mana nak buat kan.. Mekasih pd K.Liza atas resipi Tiramisu yg mudah dan sedap ni. Ada rasa masam2 yogurt disamping lemak2 dr cream cheese dan manis filling strawberi (ni K.Nor tambah sbb mmg suka letak filling strawberi, memberikan rasa yg cukup enak pada tiramisu). Utk syrup strawberi ni K.Nor guna resipi dari Strawberry Tiramisu (resipi asal Blueberry Tiramisu dari Rabiatun yg dah pernah K.Nor buat dulu) Mekasih pada K.Liza dan Tun.. Mintak izin nak share resipi2 tu kat sini ya..



TIRAMISU
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan
24 keping biskut tiramisu ~ boleh juga guna swiss roll perisa kopi250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula
1 biji lemon [ambil jusnya] ~ k.nor tak letak
serbuk nescafe ~ bancuh dgn air 

Larutan Agar-agar
1/4 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar

Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.

Bahan untuk syrup: 
150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit ~ k.nor letak 1 sudu besar jer
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

22 comments:

  1. kak ..minta 2 cawan..panas sungguh cuaca kat JB nih skrg..ade lagi tak?

    ReplyDelete
  2. perhh..baca resepi pun dah tak tertahan meleleh air liur ni..
    sedappp tu...
    menggoda lagi..
    nak segelassssss kak nor...

    ReplyDelete
  3. wah!!! sedap2...tp kat rumah xder org makan

    ReplyDelete
  4. wahhhh menarik kak nor..insyaAllah 100% saya cuba hehe

    ReplyDelete
  5. wowww...marvelesss...nak order satu boleh

    ReplyDelete
  6. fuhhh..... diet! diet! *sambil kunyah carrot..

    ReplyDelete
  7. Salam kak nor, sedap nya..entah bila la umi nak buat. Kak nor, umi nak mintak ampun sebab curi gambar kak nor di sini http://umiscupcake.blogspot.com/2011/09/alahai-no-362-hilang-sudah-mengantuk.html
    jangan marah ya...

    ReplyDelete
  8. ninaz >> 2 cawan? dua sudu jer utk org tak puasa hehe

    mas >> utk mas yg puasa gak, amik ler segelas tu mas, lepas ngap, pulang balik gelas yg dah dibersihkan ya.. hehe

    wani >> kat sini semua makan :)

    ReplyDelete
  9. sitizahim >> slmt mencuba :)

    qaseh >> order? dah tutup order la qaseh :)

    izah >> tak nak ek.. tak nak sudah.. akak pulun sorang2 :)

    ReplyDelete
  10. waa sedapnye..tgh2 puase bile tgk desert ni rse nk kluar ayaq mata...huhu

    ReplyDelete
  11. zana >> mmg sedap zana.. try la buat

    tun >> diet? dah.. gi balik kalau diet.. kat sini edisi menambah lemak jer .. heeeeeee

    umi >> erkkkkkkkkk... suspen!!! bila dah gi.. wahhhhhhh.. terharu gitu!! satu n3 special utk k.nor.. mekasih ya. segan k.nor banyak sangat muka k.nor kat situ.. :)

    ReplyDelete
  12. hanim >> air mata? bukan air liur meleleh ke hanim? hehe.. meh buka pose sama2 ya.. :)

    ReplyDelete
  13. sedapnyerr....nor...lama nk wat tapiii...x buat2 lagi huhu

    ReplyDelete
  14. lupalak letak nama hehe...zila66

    ReplyDelete
  15. amat mengida jiwa raga.. :)kalau dapat satu cawan alangkah seronoknya

    ReplyDelete
  16. Bila le agaknya saya nak belajar buat dessert cam gini.
    Semoga cepat sembuh yea kak

    ReplyDelete
  17. TIRAMISU yg lazat...take care ye kak

    ReplyDelete
  18. zila >> jom la buat zila.. nampak susah tp senang jer tu.. dah buat sekali pasti zila kata ehh mudah jer sebenarnya.. hehe

    ita >> sori ita.. dah abis dibuat berbuka smlm :)

    sam >> bila kerajinan sam dtg dan selera anak tekak rasa nak makan sgt2.. hehe

    mekasih sam.. alhamdulillah.. hari ni dah sihat kembali..

    ida >> tq ida.. :)

    ReplyDelete
  19. salam..

    akak..saya sekadar nak bertanya...sebenarnya dah lama saya mencari biskut tiramisu..tapi x pernah jumpa..kedai baking saya dah pegi...supermarket biasa dan yg besar2 pun dah pegi...tp sume saya pegi tak ada yg jual biskut tiramisu...dimana ya saya nak mencari biskut tersebut??

    ReplyDelete
  20. kuza >> w'salam.. kesiannya.. k.nor nak beritau secara detail pun tak tau kuza.. setakat yg k.nor duk beli ni kat kedai baking bake with yen puchong. rasanya banyak cawangan bake with yen ni.. di chow kit pun ada... cuba la cari.. rasanya kedai baking yg besar2 lain pun ada kut.. mudah2an kuza dpt jumpa dgn biskut tiramisu ni satu hari nanti ya..

    ReplyDelete